Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
România rurală, radiografiată prin prisma transparenţei decizionale
Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) a lansat prima analiza, realizata la nivel national, privind transparenta decizionala in comunele din Romania, in cadrul Forumului Informarii Publice - Romania rurala fata-n fata cu transparenta decizionala. Evenimentul a avut loc joi, 18 noiembrie 2010, la Bucuresti.
Studiul “In cautarea democratiei rurale. O radiografie a transparentei decizionale in Romania” analizeaza gradul de transparenta a primariilor de comune din Romania. Cercetarea ANBCC releva ca numai o treime dintre primariile de comune din Romania sunt familiarizate cu prevederile legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.
Chiar si in acele primarii care dovedesc cunoasterea minimala a legii, prin furnizarea unui raspuns la solicitarea ANBCC de informatii de interes public, comunicarea cetatean-autoritate publica locala este deficitara. Desi legea mentioneaza multiple metode de relationare cu cetatenii, datele arata ca 42% dintre primariile care au raspuns cererii utilizeaza fie un singur canal de comunicare cu cetatenii, fie niciunul.
Mai mult, situatia informarii cu privire la organizarea sedintelor publice intareste concluziile privind comunicarea defectuoasa: un numar de peste 723 de primarii respondente (67%), indica utilizarea unei singure metode de informare privind organizarea sedintelor publice. “In conditiile in care aproape doua treimi dintre primariile de comuna din Romania nu dau curs solicitarilor de informatii in baza Legii 544/2001, se impune acordarea unei atentii deosebite instruirii functionarilor publici din mediul rural. In acest sens, programele de dezvoltare a capacitatii administrative trebuie sa devina una dintre prioritatile mediului rural” (Ioan Tanase, Director adjunct ANBCC).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In cadrul Forumului Informarii Publice—Romania rurala fata-n fata cu transparenta decizionala, reprezentanti ai autoritatilor publice locale din diferite comune ale tarii, membri ai societatii civile si delegati ai autoritatilor administratiei publice judetene si centrale s-au reunit pentru a identifica metodele prin care poate fi eficientizata implementarea legislatiei pentru a raspunde nevoilor specifice mediului rural.
Dintre recomandarile realizate pe parcursul discutiilor, se disting necesitatea intaririi sanctiunilor pentru nerespectarea legii si nevoia de diversificare a mijloacelor de relationare cu cetatenii pentru a raspunde si nevoilor mediului rural. De asemenea, aplicarea legislatiei privind transparenta poate fi imbunatatita si prin intarirea rolului ONG-urilor in favorizarea cresterii gradului de transparenta din comuna romaneasca.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura