Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Romania si-a dublat anul trecut exporturile de grau
Recent, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a dat publicitatii o analiza comparativa a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare operate de Romania in ultimii doi ani, fiind puse in balanta rezultatele inregistrate la finalul anului 2012 cu cele de la finele anului trecut.
Aflam astfel ca in 2013, valoarea produselor agroalimentare exportate de Romania s-a ridicat la 5.098,1 milioane de euro, depasind-o cu 30,2 la suta pe cea inregistrata in anul precedent.
Mult mai mica a fost diferenta in ceea ce priveste importurile de produse din aceeasi gama, care a fost in acest caz cu 2,4 la suta mai mare decat cea din 2012. Mai concret, in cursul anului trecut au fost importate produse agroalimentare in valoare cumulata de 4.773,2 milioane de euro, conform datelor oficiale furnizate de minister. In acelasi timp, livrarile intracomunitare s-au majorat anul trecut cu 10,9 la suta, in timp ce exporturile catre tari terte au cunoscut o crestere fata de 2012 cu 72,4 la suta.
Cel mai exportat produs agroalimentar a fost in 2013 graul, cantitatea livrata pe pietele externe fiind dubla fata de anul precedent, de aici venind si o buna parte din diferenta valorilor produselor exportate in cei doi ani. Cantitatea totala de grau trimisa la export de producatorii romani a fost de peste 4,77 de milioane de tone, ceea ca a adus un plus de 433,6 milioane de euro fata de 2012.
Importante venituri suplimentare au fost obtinute, tot in cursul anului trecut, si de la majoritatea celorlalte grupe de produse agroalimentare, insa valorile nu au fost asa de ridicate ca in cazul graului. Astfel, exporturile de seminte de floarea soarelui au adus un plus de 215 milioane de euro, cele de rapita de 150,8 milioane de euro, porumbul, 134,5 milioane de euro, orzul 69,6 milioane de euro etc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
In ceea ce priveste produsele importate, carnea de porc, zaharul, sroturile de soia, produsele de brutarie-patiserie si preparatele alimentare s-au situat pe primele locuri. Cele mai mari scaderi ale valorilor produselor importate s-au inregistrat la zahar, cu un minus de 82,1 milioane de euro, porumb, cu un minus de 70 de milioane de euro, ulei de floarea soarelui si tutun brut. In schimb, s-au importat mai multe citrice, citrice, boabe de soia, branzeturi, ciocolata, banane, ţigari, preparate pentru hrana animalelor şi carne de porc.
Principalii parteneri comerciali ai Romaniei au fost tarile din Uniunea Europeana, unde au ajuns 58,4 la suta din produsele exportate, tot de acolo provenind si 80,9 la suta din produsele agroalimentare importate pe tot parcursul anului trecut.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi