Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ruralul, "Vaca de muls" a politicienilor

Circul electoral şi-a început stagiunea în forţă. Risipă de energie. Proiecte construite din pahare şi cuţite. Zgomot, şi nu politică. Cel puţin aceasta este percepţia mea despre actuala campanie. Senzaţie de deja-vu. Toţi candidaţii au soluţii. Mai ales pentru agricultură, pariul pierdut de România în ultimii 20 de ani. Miza pe rural este explicabilă. De aici vin voturile, din zona adâncită în sărăcie. Şi atunci cum acţionează prezidenţiabilii şi partidele care îi susţin? Prin promisiuni. De la Bucureşti, din birourile de campanie, situaţia agrară are rezolvare grabnică. Traian Băsescu este categoric.


"România are, deci, nevoie de politici coerente de reducere accelerată a populaţiei ocupate în agricultură. Consider că este posibil ca în 10-15 ani să mai avem în agricultură doar cel mult 8-10% din populaţia ocupată! Atingerea acestui obiectiv presupune modificarea în mod fundamental a conţinutului muncii din agricultură - pe baza introducerii de noi tehnologii - precum şi a diversifica, în mod semnificativ, activităţile din zonele rurale în scopul de a absorbi pe plan local mâna de lucru ce va pleca din agricultură ca urmare a creşterii productivităţii muncii în acest sector. În consecinţă, este nevoie de un efort uriaş, inclusiv bugetar, în domeniul educaţiei - în special în învăţământul preuniversitar - precum şi în cel al creării de locuri de muncă în noi întreprinderi mici şi mijlocii, înfiinţate în mediul rural şi cu preponderenţă în sectorul industriei alimentare şi al agroturismului". Mircea Geoană nuanţează. "Agricultura trebuie sa fie motorul dezvoltarii economice româneşti pe termen lung. Terenul arabil al României, cultivat aşa cum ar trebui, ar putea hrăni 80 de milioane de suflete. Acum importăm alimentele principale, iar fermierii noştri ajung să-şi arunce produsele pentru că nu le pot vinde decât mai ieftin decât le-au produs. Producătorii agricoli trebuie stimulaţi şi ajutaţi. Nu se poate să avem atâtea resurse şi atâta potenţial în agricultură şi să o abandonăm. Nu se poate să lăsăm două generaţii de tineri să plece din sate doar pentru că pot munci sezonieri, în condiţii vitrege, pentru câţiva euro în plus". De la Brăila candidatul Crin Antonescu şi-a făcut publică viziunea: "Lumea satului românesc este dominată de sărăcie şi nu are perspective pentru copiii ei. Şi asta trebuie să reprezinte o preocupare majoră pentru noi. Este o cale lungă până când această a doua Românie să fie adusă la nivelul celeilalte. Dar ceea ce vă propun eu este să vedem în această lume a satului un uriaş rezervor de resurse. Resurse naturale, resurse de inteligenţă şi creativitate, resurse de identitate culturală autentică. "Este o problemă de proprietate în agricultură. Aici există mulţi proprietari, dar puţini antreprenori. Statul este dator să creeze politici care să-i permită fermierului să devină antreprenor".

Să recunoaştem că cei trei candidaţi menţionaţi au un mesaj coerent şi corect. Dar vă asigur că nu prin discurs vor capacita cetăţenii din mediul rural să vină la vot. Şi nu este vina lor, în exclusivitate. Viitorul satului românesc, al sistemului agricol, va fi dimensionat în teritoriu până la ziua alegerilor. Atât. Restul se păstrează pentru viitoarea campanie pentru locale sau cea parlamentară. Vor avea grijă "strategii" din teritoriu care deja bat din poartă în poartă pentru a-şi asigura numărul de votanţi. Muncă grea, de uzură. Trebuie să oferi mai mult decât adversarii politici din comună sau cătun. Şi aici oferta este variată. Băutura, mititeii, bâlciul de sfârşit de săptămână şi oferta financiară vor prima în faţa Politicii Agricole Comune, dezvoltării rurale şi altor astfel de "nimicuri". Modelul Ştefăneşti este patentat şi exportat în tot spaţiul rural. Este politica cui dă mai mult. Cine nu crede, să verifice personal situaţia din teritoriu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Curierul National
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016