Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salaj: Tentative de frauda, dejucate de functionarii de la APIA

salaj-tentative-de-frauda-dejucate-de-functionarii-de-la-apia

Mai multi fermieri au solicitat subventii pentru aceeasi suprafata de teren, altii au declarat suprafete mult mai mari sau nu au respectat culturile precizate in documentatia depusa.


Mai multi fermieri, sau pretinsi fermieri, au fost prinsi in ultima perioada „cu ocaua mica” de catre functionarii de la APIA Salaj, pe care au incercat sa-i pacaleasca prin diverse tertipuri pentru a obtine subventiile pe suprafetele agricole cultivate.
 
Respectivii nu au luat insa in considerare faptul ca fiecare cerere este minutios verificata si ca orice tentativa de fauda este depistata in cele din urma, chiar daca in prima instanta au obtinut subventiile pe care le-au solicitat. In acest caz, odata depistata frauda, cei in cauza sunt nevoiti sa returneze banii, in caz contrar riscand sa fie executati silit. Totodata, dupa ce s-au ales cu acest stigmat risca sa ramana fara subventii pe viitor, fiind exclusi pentru totdeauna din programele de finantate cu bani europeni.
 
Metodele prin care fermierii slajeni au incercat sa obtina ilegal subventii de la APIA sunt unele „clasice”, cu care functionarii institutiei sunt deja familiarizati, asa ca depistarea celor in cauza nu a fost decat o chestiune de timp. Conform declaratiilor Aurorei Sabou, reprezentant al APIA Salaj, au existat situatii in care mai multe persoane au solicitat subventii pentru aceeasi suprafata de teren agricol, precum si cazuri de solicitanti care au declarat suprafete mult mai mari decat cele detinute in realitate, cu intentia de a obtine mai multi bani. Nu in ultimul rand, functionarii de la APIA au constatat ca au existat si cazuri de beneficiari de subventii care nu au respectat culturile anuntate in documentele oficiale, cultivand cu totul altceva dcat palntele pentru care primisera finantarea.
 
Reprezentanta APIA a mai anuntat ca, fiind vorba de fonduri europene, acestea trebuie atent gestionate, fapt pentru care fiecare solicitare de subventie este minutios verificata iar dupa preluarea cererilor, functionarii din cadrul institutiei demareaza o serie de controale. „Dupa ce preluam cererile, incepem o multime de controale de verificare. Incepem cu controalele administrative in sistemul nostru informatic, apoi controalele administrative ale cererilor de plata. Fermierii  trebuie sa stie ca prin APIA nu se plateste la mai mult de un fermier aceeasi suprafata. Daca doi fermieri au suprapus aceeasi suprafata de teren, o sa fie chemati, notificati la APIA, pentru a se stabili daca au facut-o  din nestiinta, din indentificare gresita sau cu intentia de a frauda” a declarat Aurora Sabou.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Totodata, aceasta a mai precizat ca cei care au primit subventii, iar ulterior s-a dovedit ca este vorba de frauda, sunt obligasti sa returneze banii primiti, in caz contrar fiind notificate organele fiscale si urmand a se opera executarea silita. Reprezentanta APIA a mai atras atentia celor nevoiti sa returneze subventiile sa se documenteze in prealabil cum trebuie procedat. „Sunt fermieri care efectiv vin si depun banii in trezoreria statului. Cei care se incapataneaza sau nu recunosc acel debit pot apela la instantele judecatoresti si finalul este ca cei care nu vor sa achite aceste debite se comunica la ANAF iar apoi  urmeza ca ANAF-ul sa conduca procesul de executare”, a mai precizat Aurora Sabou.
 
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016