Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salcia energetică, merită sau nu? Afacere sau țeapă?


Salcia suedeza isi face loc printre culturile noastre de cartofi si sfecla. Nu e comestibila si nici nu are vreun rol decorativ. Dar e foarte buna de pus pe foc, spun cei care au facut deja testul. Salix viminalis vine tocmai din Suedia si ii priesc zonele reci, cu sol umed. Creste uimitor de repede, 3 centimetri pe zi, fara sa ceara ingrijiri speciale. Iar din lemnul sau se obtine mult ravnita biomasa, un combustibil de mare viitor.


Investitia la hectar nu depaseste 2.000 de euro. Odata saditi, butasii de salcie produc toata viata. Iar in 2 ani cultivatorii pot sa obtina un profit de 2.800 de euro pe hectar. Costurile sunt mici, munca putina, iar riscurile zero. Planta e rezistenta si nu le da emotii agricultorilor. Din pacate autoritatile nu incurajeaza prin subventii aceasta cultura. Lemnul de salcie se marunteste, apoi rumegusul se transforma in peleti, care se folosesc pentru incalzirea sobelor.

Mai ales ca au aparut clienti si la noi in tara. Langa Sfantu Gheorghe, un complex de sere este incalzit cu biomasa, adica rumegusul obtinut din salcie. Cultivatorii de salcie energetica nu se tem de concurenta. Dimpotriva, isi doresc sa aiba tot mai multi aliati, pentru a sustine impreuna plantele energetice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Covrigarie - o afacere cu profit imediat


Obtine profit de 3 000 de euro pe luna cu propria ta covrigarie Cate covrigarii intalnesti in drumul tau spre serviciu Numai in zona centrului vechi din capitala sunt vreo 10 Si numarul lor este in crestere Daca esti un pic atent aproape fiecare covrigarie are clienti care stau la coada asteptand sa cumpere covrigi calzi Te-ai intrebat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Romania, alaturi de toate tarile Uniunii Europene, s-a angajat ca pana in 2020 sa foloseasca in proportie de 20% energie regenerabila. Biomasa, alaturi de centrale eoliene, hidrocentrale si panourile solare - poate fi o solutie.

Ce spun oamenii despre cultura de salcie energetica


Costurile de infiintare ale plantatiei mentionate initial includ toate costurile de pregatire a terenului cu prestari de servicii, si sunt valabile pentru un teren lasat in parloaga. Pentru un teren care a fost lucrat in prealabil, costurile sunt de maxim 2000 euro. REBINA Agrar s.r.l.comercializeaza material saditor autorizat, spune un distribuitor de material saditor.

Plantatie mare de salcie energetica poate fi vazuta la Miercurea Ciuc la iesirea spre Odorhei. Este a domnului Benko Sandor. Din acest an puteti vedea si la noi la ferma, in Teleorman, dar pe suprafata mica deocamdata, 1,5 ha

Saliceele sunt renumite pentru viteza de crestere si de asimilare a carbonului, cu conditia asigurarii apei din belsug. Din cauza asta sunt asa raspandite in lunca Dunarii, Delta, pe malurile apelor. Daca productivitatea culturii de Salix Viminalis este intr-adevar cea mentionata pe site, adica 30-40 de tone/hectar pe an in medie, este foarte rentabila, chiar si pe suprafete mici, pentru consumul propriu si independenta energetica. Problema pe care o intrevad va fi monopolul instituit de posesorul tehnologiei de cultura si recoltare, sau procesatorul de peleti. Ca de obicei, cultivatorului i se va oferi o marja mica de profit, caimacul fiind luat de cei ante-mentionati, in buna traditie a afacerilor de acest tip. Oricum, cererea va fi in crestere, avand in vedere cum urca pretul combustibililor conventionali, si fiind o alternativa energetica ecologica si eficienta economic, cred ca are un viitor interesant.

Oferte de materiale si servicii salcie energetica


Soiuri de salcie energetică comercializate
Tora (EU 627) Tora este o salcie siberiană provenind din incrucişarea speciilor SW si Şarpe. Specia are ramuri lungi şi un trunchi mai redus faţă de de alte specii. Tulpina are culoare maro închis si este lucioasă. Tora este adeseori curbată, moştenind această particularitate de la specia Şarpe. Curbarea poate diferi de la an la an, în funcţie de vreme şi de tratamentul cu chimicale. Are o performanţă ridicată de producţie, fapt ce îl transformă într-o specie preferată. Tora rezistă ruginii frunzei şi dăunătoriilor. Această specie nu este agreată de animalele sălbatice, fiind evitat de iepuri, căprioare şi cerbi.

Tordis (EU 9288) Tordis provine din încrucişarea speciilor Tora si Ulv. Se dezvoltă excepţional chiar din primul an (ajungând la înălţimi de peste 4 m) în zonele din sudul Suediei şi în Polonia. Şi specia Toris rezistă la rugina frunzei.

Sven (EU 11635) Sven provine din încrucişarea lui Jorun şi Bjorn. Sven are frunze lanceolate (orientate în sus), trunchi drept cu ramuri mai rare, la fel ca şi Tora. Specia are o performantă ridicată de producţie, la fel ca Tora, rezistă la rugina frunzei însă dăunatoarele preferă lăstarii acestei plante.

Inger (EU 11635) Inger provine din încrucişarea unei specii ruse (din zona Novoszibirszk) cu specia Jorr. Se dezvoltă mai bine pe sol uscat decât celelalte specii. La recoltare este mai uscat decât Tora şi creşte mai des, datorită numărului mai mare de lăstari secundari. Aceşti lăstari secundari (lăstari sileptice) nu sunt prea rezistenţi şi cad la pregătirea materiei de înmulţire. Şi Inger rezistă la rugina frunzei şi la dăunatori..

Jorr (EU 0626) Jorr este o specie olandeză, care rezistă bine la rugina frunzei. Specia se caracterizează prin creştere rapidă in perioada plantării. Planta cu o tulpină de culoare verde închis şi stufoasă este o specie “gri” dar sigură. Este caracterizat de o producţie medie şi o rezistentă medie la rugina frunzei. Jorr este utilizat cu succes la epurarea apei reziduale, dezvoltându-se optim şi în astfel de medii.

OFERTE MATERIAL SADITOR SALCIE ENERGETICA


Contact Konstrastwege

Strada Bolyai 13
530111 Miercurea-Ciuc, Judeţul Harghita
Tel: +40 744 638467
Fax: +40 266 371023

Proprietati biologice salcie energetica


În plus, salcia energetică are capacitatea de a prelua anual 20-30 t/ha de nămol provenit din epurarea apelor reziduale. Deci apele reziduale nu mai trebuie epurate biologic (operaţie costisitoare), fiind curăţate de salcie.

In Suedia, folosirea salciei energetice ca sursă alternativă de energie are o tradiţie de 30 de ani şi există peste 50 de mii de hectare cultivate cu acest arbore.

anunturi salcie energetica


Vindem material saditor (butasi) de salcie energetica si cumparam biomasa obtinuta din cultivarea butasilor achizitionati de la noi. Contact: Timisoara, str Norma nr 7, telefon: 0356102387

Brichetarea resturilor vegetale din agricultura


Brichetarea resturilor vegetale din agricultura.
Brichetarea paielor de grau, orz, orez.
Brichetarea vrejurilor de soia, fasole
Brichetarea joardelor de vita de vie
Brichetarea paielor de rapita, mustar si a cocenilor de porumb.
Brichetarea resturilor forestiere.

Brichetarea este procesul de comprimare mecanica sau hidraulica a biomasei pentru reducerea dimensiunilor si obtinerea unui produs compact si cu o putere calorica mare. Formele brichetelor difera de la cilindrice la hexagonale si dreptunghiulare. Dintr-o tona de paie se obtine o tona de brichete.

Puterea calorica a brichetelor din resturi vegetale este mai mare decat a lemnului de fag si aduce o economie de 60% fata de incalzirea cu gaze si de 40% fata de incalzirea cu lemne. Costurile de productie a brichetelor din paie sau alte resturi vegetale este foarte scazut (maxim 120 ron/t). Piata de desfacere este practic imensa. Ganditi-va numai la cate familii folosesc sobele de teracota sau centralele pe lemne. Cati oameni nu ar prefera sa cumpere o tona de brichete gata pregatite pt foc decat 1,5 – 2 tone de lemne pe care trebuie sa le taie, sparga etc. Cererea la export este deasemenea foarte mare.

SALCIE ENERGETICA (SALIX VIMINALIS “ENERGO”)


Domeniile în care s-au încercat si s-au obţinut rezultate remarcabile sunt diverse, începând de la energia solară, energia eoliană, pompe de căldură, biomasa.

În domeniul agricol, diferite plante au ajuns pe lista celor denumite generic “energo”, ca: rapiţa, trestia, iarba energetică şi diferite specii lemnoase ca salcâmul, plopul şi salcia.

Cele mai spectaculoase rezultate s-au obţinut în domeniul sălciei. Daca restul de plante silvice au nevoie de 3-5 ani până când pot fi recoltate şi utilizate în scopuri energetice, salcia poate fi recoltată anual, având un volum de masă lemnoasă de 40-60 t/ha material uscat.

Soiurile cultivate în acest scop şi înregistrate au caracteristici principale ca:


* o creştere în volum foarte mare- 3-3,5 cm crestere/zi

* sunt rezistente la intemperii şi diferite boli

* au o putere calorică ridicata cca. 4900kcal/kg


CARACTERISTICI BOTANICE

Sălciile sunt specii lemnoase dicotiledonate dioice, cu înflorire înainte de înfrunzire, cu polenizare entoneofila. Dintre cele peste 200 de variante (specii) de salcie suedezii au selectat şi cultivat un soi care are o creştere foarte mare (3-3,5 cm/zi) un conţinut înalt de acid salicilic care î-i conferă o serie de proprietăţi foarte avantajoase ca - putere calorică mare (mai mare ca fagul sau stejarul), rezistenţă împotriva intemperiilor, rezistenţă împotriva degradării în timpul depozitării sub forma de tocătură (materie prima pentru peletizare, pentru brichetare).

BIOLOGIA SPECIEI SELECTATE

Caracteristica cea mai importantă pentru care a câştigat teren în cultivarea ei în ultimii ani (Suedia peste 50.000 ha, Ungaria peste 2.000 ha, Polonia etc.) este cea de creştere rapidă atât în lungimea lujerilor cât si în volum, dar pe lângă acest avantaj mai putem enumera o serie de alte avantaje, motiv pentru care în ultimii 3-4 ani a intrat în atenţia fruntaşă şi în UE, unde s-a luat hotărârea de a fi subvenţionată ca plantă energetică.

Aceste avantaje mai importante sunt:

Se poate cultiva (chiar este recomandat) pe terenuri cu mlăştinoase permanentă sau periodică. Are o capacitate de evapotranspiraţie de 15-20 l apă/zi. Acest avantaj îi conferă un loc necontestat ca plantă care să facă utilizabile mii de ha de terenuri care sunt în paragină. Acest lucru a fost sesizat de ţari ca Suedia – unde deja de 8 ani se cultiva Salcia energetică pe suprafaţa de peste 50.000 ha, găsind o utilizare foarte economică pentru terenuri neutilizabile pana acum, iar pe de alta parte să cultive o sursă energetică neconvenţională foarte profitabilă economic.

Are capacitate de preluare anual a 20-30 t/ha de nămol provenit din epurarea apelor reziduale. Aceasta proprietate, pe lângă avantajul ca într-o zona unde plantaţia poate fi inundate cu reziduuri de la staţii de epurare, creste mai repede,are marele avantaj ca apele reziduale nu trebuiesc epurate biologic (operaţie costisitoare) iar pe de alta parte apele rezultate de la staţii de epurare – ajung în râuri foarte curate, evitând poluarea apelor dar si costurile suplimentare datorita plaţilor ca penalizare pentru calitatea necorespunzătoare a apelor revărsate.

Cultivarea sălciei creează locuri de munca noi, pentru persoane necalificate. Recoltarea se face în timpul pauzei vegetale, după căderea frunzelor (servesc ca îngrăşământ) deci în lunile noiembrie-martie,o perioada când utilajele agricole nu sunt utilizate pentru altceva.

Poate fi o varianta sigura de surse energetice (încălzire) pentru localităţi, fiind utilizat ca biomasa (tocătura) brichete sau peleţi. Exista unităţi de utilaje de peletizare – brichetare de diferite capacitate care sa transforme tocătura de salcie în brichete sau peleţi, iar aceste produse sa fie utilizate pentru încălzirea localităţilor (cel puţin a şcolilor, dispensarelor, grădiniţelor etc.) din comune.

CONDITII CLIMATO-EDAFICE

Salcia Salix Viminalis Energo – este foarte rezistentă la diferite condiţii climatice. Prima data în Europa s-a răspândit în Suedia si tarile Baltice, în condiţii climatice specifice zonei. În ultimii 3 ani a fost cultivata pe suprafeţe tot mai mari (mii de ha) în Polonia, Ungaria, Slovenia, în condiţii climaterice mult diferita de prima.

Rezultatele după 3 ani de experienţa din Ungaria arata ca salcia s-a comportat foarte bine si pe solul nisipos si la călduri mult mai ridicate, obţinându-se o recolta mai mare cu 45% (cca.60t/ha în Ungaria fata de 40-45 t/ha în Suedia).

Cele de mai sus ne duc la concluzia ca pe teritoriul României exista toate condiţiile propice pentru cultivarea ei (în albii ale râurilor, zone inundabile neutilizate ).

Edafic condiţiile optime sunt asigurate de alimentare cu apa freatica ori din precipitaţii din abundenta,pe soluri aluvionare cu pH 5,5-6,5 , dar rezista si pe steril cu pH3,5-10,0 însa cu producţie de biomasa mai redusa.

POSIBITĂŢI DE UTILIZARE

În principiu, aceasta specie a fost experimentata pentru a servi ca sursa energetica sub forma diferita de combustibil (tocătura - pentru termocentrale, brichete, peleţi). Puterea calorica ridicata (4.900kcal/ha) o face comparabila cu alte surse de combustibil ca gaze naturale, cărbune, ulei.

Prin cultivarea salciei pe suprafete mai mari (1.000-1.500 ha/zona) se justifica realizarea unor investitii ca fabrici de peletizare-care vor asigura sursa energetica pentru localitati,atat în centrale termice de zona cat si în case particulare.

Făcând un calcul sumar – în ipoteza ca în România s-ar realiza plantaţii pe 20.000 ha (în Suedia sunt peste 50.000 ha ,Ungaria – în programul energetic transmis la UE pentru perioada 2007-2013 –prevede extinderea plantaţiilor de salcie energetica la 36.000 ha ) s-ar obţine o cantitate de 1.000.000 t biomasa , din care s-ar realiza 1.000.000 t peleţi ceea ce înseamnă sursa de energie termica de cca. 4.900.000 Gkal energie – produsa pe suprafeţe necultivate în prezent - si aceasta sursa se repetă anual.

Energia termica care se poate obţine din aceasta sursă, asigură încălzirea a 145.000 de apartamente convenţionale anual.

Prin extinderea plantaţiilor de salcie energetică , pe lângă faptul ca reprezintă o sursă de energie regenerabilă , pune în folosinţă terenuri neutilizate, se evită (sau se reduce considerabil) defisările de păduri generate de nevoia crescânda pentru combustibil ieftin.

Pe lângă utilizarea în scopuri energetice, salcia energetică se utilizează cu succes şi în următoarele domenii:

* Ca sursă de celuloză

* La fixarea versanţilor abrupţi şi la prevenirea alunecărilor de teren

* La fabricarea aspirinei (în Germania)

În cazul extinderii plantaţiilor se poate apela la mecanizări, atât la plantarea cât şi la recoltarea ei.

Există o gamă de utilaje speciale în ţările nordice, dar pot fi adaptate cu succes utilaje agricole existente.

CARE SUNT PROBLEMELE ÎN CALEA EXTINDERII ACESTOR PLANTAŢII ?

* lipsa informaţiilor despre existenţa şi avantajele acestor soiuri

* lipsa unor reglementări în domeniul realizării plantaţiilor, privind:

* 1. clarificarea domeniului unde se include – plantă agricolă sau specie lemnoasa (silvica)

* 2. căror reglementări se supune cea a plantelor agricole sau cele silvice ?

* 3. stabilirea modului de subvenţionare

* 4. stabilirea condiţiilor de subvenţionare

* 5. cuprinderea în diferite programe naţionale a cultivării, a prelucrării biomasei

Mai in detaliu:

1. Salcia energetică este o planta cu durată de existenţă primăvara – toamna, deci în cadrul unui an agricol.

Plantaţia se realizează prin plantarea butaşilor, realizate in pepenării acreditate, cu respectarea tuturor reglementarilor referitoare la soiuri înregistrate. Există posibilitatea ca recoltarea sa se facă din 2 in 2 ani, dar experienţa statelor avansate în acest domeniu arată că cel mai avantajos este recoltarea anuală (lunile noiembrie - februarie/martie, în funcţie de zonă). Datorită acestui fapt (recoltarea anuală) au fost situaţii în care s-a încadrat în categoria plantelor agricole- cu subvenţii modice si anuale, asemănătoare producţiei agricole. In ultima perioadă la nivel UE s-a luat hotărârea ca plantele energetice sa fie subvenţionate în mod distinct, şi s-a lăsat la latitudinea fiecărei ţări membre în parte să hotărască modul de încadrare.

2. În toate ţările unde plantaţiile de salcie energetică au o amploare însemnata – au încadrat în categoria “specială” a speciilor lemnoase, supunând reglementărilor silvice, ca plantaţie, dar specială privind recoltarea ei (nu necesită aprobări pentru recoltare).

3. Modul de subvenţie a fost stabilită iniţial la 200 Eur/ha – (în Suedia şi Ungaria) în fiecare an după recoltare.

O plantaţie are viaţa de 25-30 ani în care în primul an de viaţă producţia este nesemnificativă, de cca. 10t/ha (in aceasta perioadă se dezvoltă rădăcina) iar în anii următori producţia anuală este de 40-45 t/ha (după evidenţele suedeze şi 50-60 t/ha in Ungaria).

Această recoltă asigură un venit considerabil cultivatorilor (cca.1.400 Eur/ha) şi fără subvenţionarea anuala, dar până în prezent dezvoltarea culturilor a fost lentă, datorita costurilor însemnate de plantaţie (cca. 2000Eur/ha).

În anul 2006 – majoritatea statelor a trecut la subvenţionarea cu 50% a costurilor de plantaţie, renunţând la subvenţionarea anuală. În urma acestei măsuri, în Ungaria în toamna anului 2006 – solicitările de butaşi şi înregistrarea terenurilor pentru plantaţie a crescut cu peste 50%, iar în Suedia se consideră soluţia cea mai viabilă pentru realizarea prevederilor UE, ca fiecare ţară membră să acopere 12% din consumul energetic din surse neconvenţionale.

4. Condiţiile de subvenţionare sunt foarte clar conturate pentru ţările UE, şi se aplică ca o metodă standard.

* Producătorii trebuie să facă dovadă proprietăţii terenului agricol sau unei arendări de lungă durată

* Producătorii trebuie să facă dovadă că au folosit butaşi de soiuri înregistrate şi din pepiniere autorizate

* Producătorii trebuie să facă dovadă unui contract de achiziţie cu un utilizator – care produce energie direct din biomasă, sau produce produse care servesc acestui scop (brichete, peleţi)

* Contractantul (achizitorul) trebuie să facă dovadă că dispune de mijloace prin care transforma biomasa în energie (centrală termică zonal, termocentrală) sau în produse care servesc acestui scop (linii de brichetare, sau linii de peletizare)

* Achizitorul plăteşte o cauţiune pentru fiecare hectar de plantaţie pentru care a făcut contract de achiziţie (cuantumul diferă între ţări, fiind valori cuprinse între 15-40 Eur/ha) cauţiune pe care o poate recupera în momentul preluării recoltei contractate.

Prin aceste cinci măsuri se garantează ca solicitantul (producătorul) are terenul pentru care solicita subvenţie, ca a utilizat butaşi de soi garantat, ca producătorul are desfacere destinată în scopul producţiei de energie, şi la urmă se garantează că achizitorul are capacitatea tehnică de a transforma o biomasa într-o sursă de energie, dar şi faptul că cantităţile contractate o preia (pentru eliberarea cauţiunii )

5. În momentul de faţă, în România există firme cu licenţă cumpărată atât din Suedia cât şi din Ungaria, există demersuri începute pentru autorizarea de pepiniere, însa fără anumite programe naţionale care să concură la extinderea acestor plantaţii în întreaga ţara, precum şi fără programe naţionale care să impulsioneze realizarea unor investiţii zonale de utilizarea biomasei rezultate din plantaţii (fabrici de brichetare, peletizare) nu vor putea extinde această idee atât de mult susţinută în Suedia, Danemarca, Ungaria, Ţările Baltice şi Slovenia.

Există de exemplu PROTOCOL DE COLABORARE între Administraţia Fondului pentru Mediu si Agenţia Română pentru Conservarea Energiei, în care este expres nominalizat ”biomasa” dar nu sunt programe concrete în acest sens.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 9 voturi

ComentariiComentarii17 comentarii

babar 2013-12-17 14:28:35

buna ziua, se poate folosi ca gard viu? cum e poate scapa de o asemenea cultura? merci

jeje 2011-02-27 13:22:35

ca sa incepi o astfel de afacere in primul rand trebuie sa faci niste piete de proba.in primul rand comanda 1000 butasi de astfel de salcie.am inteles ca r fi 0,08 euro/buc.datile apa si apoi recoltatii in iarna si cantaritii.apoi faceti calculul la ha(14000 plante/ha regula de trei simpla).dati niste telefoane si vedeti la cat ati putea vinde brichetele, la cat ati putea vinde materialul tocat.nu puneti botul la tot felul de vrajeli si materiale publicitare.aici e adevarata afacere.eu unul am luat-o.am comandat cel cd de la salcieenergetica.ro si mi s-a parut de doi lei.erau prezente planuri de afacere care se contraziceau .unul cu 40-60 to la ha altul cu 20 to/ha.la 20 to/ha e mai rentabila o cultura agricola unde beneficiezi si de sbventie.in cd erau prezente diferite articole de pe net, youtube iar cea mai penibila si mai iresponsabila chestie a fost prezenta in cd ca sursa de finantare fonduri europene la aceasta afacere axa 4 producere energie regenerabila care se refera la eoliene, fotovoltaice care nu au nici o legatura cu aceasta afacere,deci parerea mea este ca asta e adevarata afacere daca se mai gasesc fraieri ca mine.

florin g 2011-02-25 13:56:44

buna ziua,

o intrebare pt dl Octavian : in ce zona de langa Dunare a-ti plantat salcie si nu a fost ok - nu a crescut suficient sau nu s-a prins deloc!? Si eu vreau sa infintez o plantatie mare tot pe langa Dunare mergand pe premisa ca terenul in cauza e lutos cu umiditate ridicata.
multumesc!

Lucia D. 2011-02-23 13:43:35

am in proprietate 25 ha de pasune nefolosita, situata in zona inundabila (campia Ierului) in jud Satu Mare. Ma intereseaza cultura salciei energetice dar informatiile pe care le gasesc sunt cam vagi. Meseria mea nu are legatura cu agronomia asa ca detaliile ar trebui sa fie intr-un limbaj accesibil. Cand si cum se planteaza ? Care este necesarul de forta de munca manuala si altele de tipul acesta. Poate cineva sa-mi spuna ?

Ionescu 2011-02-23 10:02:28

Buna ziua Domnule Sorin C.
Pentru a afla mai multe informatii despre cultura de salcie energetica trimiteti un e-mail pe adresa office@rebina.ro, in care solicitati, punctual, informatiile care va sunt necesare. Va rugam a va identifica cu nume, prenume si nr de contact.
O zi buna tuturor!

BUTNARU FLORIN GELU 2011-02-23 08:59:01

Buna ziua .Ma numesc Florin Butnaru si sunt posesorul al 50 h si as dori sa fac o investitie de acest gen.Se pot face acte de concesionare sau alt fel de documente. Putem discuta pe email gelu_butnaru@yahoo.com

Sorin C. 2011-02-22 19:34:04

Adresa de mail: virtualcyclop@yahoo.com
Multumesc

Sorin C. 2011-02-22 19:30:30

Buna ziua. Sunt in cautarea unei alt fel de afaceri. Daca pana acum, ca majoritatea oamenilor seriosi - zic eu - din aceasta tara,am lucrat de mai multe ori ca sa castig odata, acum imi doresc o afacere de viitor la care ''sa muncesc odata si sa castig de mai multe ori''.
Mi se par interesante discutiile pe tema acestei plante bioenergetice. Cine binevoieste sa-mi dea informatii despre aceasta afacere, legate de toate procesele (productie-valorificare), rog sa-mi trimita pe mail modul in care-l pot contacta sau, de ce nu, date despre aceasta afacere. Multumesc mult. Cu respect, Sorin C.

Octavian 2011-02-21 01:00:14

Subiect interesant si de actualitate.Sustin opinia D.lui Oprea si ce-i mai interesant ca domnia sa este un furnizor de material biologic pt. plantatii.Se vede ca nu tine neaparat sa-si vanda marfa.Viziunea sa este mai completa,mai omeneasca iar pragul de rentabilitate trebuie analizat inainte de a infiinta plantatia.Insasi vanzarea catre procesatori poate fii o problema daca distanta este mare.Asadar conceptul de INTEGRARE sau FILIERA este real.NU faci parte din sistem,va trebui sa te descurci singur.
Plantare,intretinere,recoltare si valorificare,necesita un parc imens de utilaje care se vor amortiza intr-un interval relativ lung de timp.Incet,incet,..costul utilajelor se reduce, deoarece se pot fabrica in serie,dar sunt prea scumpe pt. suprafete mici.
Pt.D.na GETADGD.
Anul trecut am plantat langa Dunare 10 hectare de salcie si 10 de plop.Salcia n-a raspuns prea bine.Prin natura noastra de agronomi,am incercat sa gasim raspunsuri.Analize,cercetari,randomizari,agrotehnie comparata si sprijinul unor experti in materie de agrochimie si pedologie.Raspunsul a fost:nu toate speciile se dezvolta identic pe acelasi areal si in aceleasi conditii pedo-climatice.
Plopul are la momentul actual o inaltime de 3,4 - 4,2 m iar diametrul la baza este de 3,6 - 4,7 cm.Insemna ca a gasit panza de apa freatica,PH-ul,tipul de sol,fertilitate si regim de precipitatii corespunzator.
Inainte de a decide pt.specia de cultura este F. important de stiut in ce climat s-a realizat ameliorarea hibrizilor respectivi si la ce conditii climatice au raspuns cel mai bine.Daca exista si date statistice,atunci riscul unei alegeri gresite se reduce la minim.

Cristi Bulimar 2011-02-17 15:26:20

Buna.
i-mi poate spune cineva de unde pot achizitiona aceste masini?

Ionescu F. 2011-02-09 12:37:05

Stimate domnule Daniel, va rog sa-mi transmiteti si dumneavoastra adresa de e-mail pe care putem coresponda sa va pot furniza datele in functie de situatia dumneavoastra reala, punctual pe caz. Daca ma contactati pe office@rebina.ro va voi ajuta sa gasiti raspunsurile la toate intrebarile dumneavoastra. O zi buna tuturor.

daniel 2011-02-09 11:31:40

buna ziua sunt prea departe de acest subiect dar ma intereseaza foarte mult afacerea aceasta de cultivare salix asi vrea sa cultiv si eu de unde pot face rost de salix doresc un raspuns am lucrat prin afara si nu vreau sa mai plec vreau sa ancerc ceva la noi an tara cat ar fi de greu va multumesc o zi buna

Alexandru fira 2011-02-04 17:14:05

E adevarat ca e foarte bun si ca gard viu ? La ce se mai foloseste ?
Va rog, dati-mi informatii
alexafinarul@gmail.com

Ionescu F. 2011-02-04 16:13:26

Stimata Doamna Geta,
Am vazut prezentarea situatiei dumneavoastra, intr-adevar cultura de salcie energetica va este o cultura potrivita. Va rog frumos sa ma contactati pe adresa de e-mail office@rebina.ro sa va pot furniza date punctuale si personalizate si pot raspunde la toate intrebarile dumneavoastra,. Va multumesc.

getadgd 2011-02-03 19:47:50

D-nule Oprea cred ca nu a-ti inteles nimic din mesajul meu ,si asta ma face sa ced ca nu sunteti un specialist ci o persoana care isi da cu parerea si, ca sa intelegeti mai bine am sa v-a explic urmatoarele :(mentionez ca nu am nici cea mai mica pretentie sa-mi da-ti vreo replia ) am un contract in concesiune pe o peroada de 25 de ani( stiti ce inseamna )? nu ai voie sa-l subanchiriezi s-au sa fie arendat , iar de pasune ce sa zic sunt asa mari taxele locale incat nu cred ca este rentabil , iar ca sa infiintezi o pasune am facut deja un studiu trebuie sa existe multe animale in zona la noi nu sunt atat de multi crescatori din pacate , in cazul acesta conducerea societatii se vede nevoita sa-si diversifice activitatea in vederea obtinerii de noi venituri astfel incat sa poata merge mai departe.Am optat pentru aceasta salcie energetica pentru ca din informatiile ce le detin , este o cultura de viitor (vezi scumpirea gazului metan) si pretabila pe orice tip de teren adica cu multa umiditate si pe terenuri degradate si terenul care il detinem este degradat si cu multa umiditate- iar in vederea integrarii adica - cultivare ,recoltare procesare normal ca acest tip de activitate ne intereseaza tocmai de aceea am solicitat o parere a unui specialist care a facut o astfel de cultura , eu credeam ca o sa-mi spune-ti ca exista posibilitati de accesare de fonduri pentru asemenea utilaje si de productie de peleti , mai putin ma interesa pesimismul dvs. eu am trimis un mesaj destul de pertinet si as vrea sa mi se raspunda la fel.

oprea 2011-02-03 15:25:16

@getagd - Daca nu a fost cultivat 20 de ani eu zic ca terenul nu a fost saracit, ci din contra.

Referitor la salcia energetica: daca aveti o suprafata mica de teren si/sau va ganditi sa incepeti aceasta afacere ca sa traiti din ea, NU FACETI ASTA. Mai bine dati terenul in arenda sau il lasati pasune. Afacerile cu plante energetice (plop, salcie energetica) functioneaza atata timp cat aveti o suprafata care sa va permite recoltarea materiei prime esaonat (anul acesta recoltati o suprafata, in vreme ce alta suprafata se regenereaza). De asemenea, rentabilitatea tine de INTEGRARE. Trebuie sa aveti UTILAJE - tocatoare de resturi vegetale, masina de recoltat, masina de brichetat si de facut peleti, astfel incat sa puteti sa vindeti produsul finit catre distribuitori, NU catre procesatori.

Ganditi-va ca aceste utilaje sunt inca rare in Romania, daca se strica dureaza mult pana sa obtineti service si piese de schimb, nu gasiti de inchiriat.

De asemenea, NU dati banii pe informatii pe care „intreprinzatorii” le vand pe internet. NU cumparati documentatii. Mergeti la firmele care vand utilaje/material saditor si obtineti DE ACOLO toate informatiile. Multi dintre cei care au astfel de situri pe care vand informatii sunt tepari care va iau banii si va vand cai verzi pe pereti - lucruri care nu au legatura cu realitatea.

Succes celor care doresc sa investeasca.

getadgd 2011-02-03 14:53:08

buna ziua ,detin o suprafata de aproxm. 30 ha in apropiere de Fluviu Dunare, prin contract de concesiune pe o periada de 25 de ani , concesionarea terenului a fost incheeat in scop productiv adica pentru cultivare de cereale , dar din pacate terenul nefiind cultivat de 20 de ani a crescut pe el numai buruieni (deci a fost saracit in fiecare an ) productia nu s-a ridicat la nivelul cheltuielilor, chiar daca societatea a cheltuit destul de mult pentru ai ridica potentialul terenului pretabil culturii de fl soarelui si nu numai ( intrun cuvant societatea a trebui sa mai aduca de acasa sa-si poata sustine cheltuielile ) tocmai de aceea as vrea sa ma reorintez catre o cultura fie ea si de salcie energetica ,constatand ca nu este pretentioasa si ca se preteaza la orice tip de teren , s-au de infiintare de padure . Daca este cineva avizat in care ma poate informa cum si in ce conditii as putea infiinta o astfel de plantatie, la ce costuri ma pot astepta daca o infiintez cu fonduri europene ? care este partea mea de cofinantare ? Va multumesc

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".Forum
Adrian spune: Foarte interesant!
01 Iul. 2021 10:20:40
Raspunde la intrebare
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Sistem de cultivare permanenta pe un teren a unui singur soi de plante. ...

Muguri care sunt inlaturati ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016