Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sapard pierde banii UE
Romania are toate sansele sa piarda cateva zeci de milioane de euro aferente Programului Sapard din cauza nefinalizarii investitiilor si a nedepunerii cererilor de plata pana la sfarsitul lunii octombrie. Autoritatile spera ca, in aceasta saptamana, Comisia Europeana sa ne mai dea o pasuire de un an pentru finalizarea tuturor proiectelor angajate.
Termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru proiectele Sapard a expirat, 31 octombrie fiind ultima zi in care beneficiarii ar fi putut solicita banii pentru proiectele facute. Mai mult, potrivit acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, Romania, prin APDRP, trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca tara noastra sa poata primi banii alocati prin Programul Sapard. Acest an este foarte important pentru ca se finalizeaza intregul program, ce a debutat in 2000.
Inca nu se stie suma finala care nu mai este in grafic pentru decontare, din cauza neprezentarii in timp util a cererile de plata, dar ea se poate ridica la cateva zeci de milioane de euro, avand in vedere ca, inainte de reluarea platilor Sapard, la inceputul lunii octombrie, APDRP socotea ca mai trebuie sa plateasca beneficiarilor aproximativ 309 milioane de euro. Din aceasta suma, 120 milioane de euro reprezinta deconturile pentru dosarele depuse pana la reluarea platilor. Cu 10 zile inainte de termenul limita, 31 octombrie, autoritatile romane anuntau ca mai sunt de platit catre beneficiari 111,2 milioane de euro.
Mila de la Uniune
Fondurile alocate Programului Sapard se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, cele mai mari intarzieri fiind inregistrate la proiectele publice, de infrastructura rurala, finantate in totalitate de UE si statul roman. Din cauza conditiilor greoaie impuse de legislatia privind achizitiile publice (n.r. - s-au inregistrat multe contestatii in cadrul licitatiilor), dar si a nepriceperii primarilor, sustin autoritatile, unele proiecte pentru construirea de drumuri si retele de apa si canalizare au intarziat foarte mult sau chiar a fost nevoie de rezilierea contractelor pentru proiectele finantate prin Sapard.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Din acest motiv, Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Finantelor au facut demersuri la Comisia Europeana pentru ca Romania sa primeasca o prelungire cu un an a termenului de finalizare a proiectelor. Oficialii Ministerului Agriculturii au precizat ca asteapta un raspuns la cererea lor in aceasta saptamana, totusi, dupa ce a expirat termenul pentru beneficiari.
Citeste mai mult in Ziua
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura