Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Schimb de experienta romano-german la Ministerul Agriculturii
La sfarsitul lunii trecute Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit vizita unei delegatii a Comisiei Afaceri Europene si Mass Media din Parlamentul Landtag-ului din Saxonia – Anhalt, Germania.
Scopul vizitei a constat in lamurirea unor aspecte legate de finantarile europene si impactul lor asupra agriculturii romanesti. Al doilea punct de interes a fost identificarea problemelor ridicate de agricultura intensiva in contextul extinderii suprafetelor agricole – impactul asupra calitatii si diversitatii produselor, precum si aplicarea, in contextul mentionat, a conceptului de „greening”.
In cadrul dezbaterilor, un accent deosebit s-a pus, din partea partii germane, pe aprecierea de care se bucura in UE produsele agriculturii romanesti, printre putinele care isi mentin gustul traditional. In acest sens, delegatia germana a fost interesata de politicile pe care MADR le promoveaza pentru sustinerea agriculturii de subzistenta si a celei familiale – sursa principala pentru acest tip de produs.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Secretarul de stat Ioan Utiu a descris agricultura familiala ca fiind o preocupare constanta a MADR, si a salutat noile politici agricole ale Comisiei Europene in aceasta directie. Aceasta inseamna, a declarat Ioan Utiu, salvarea gospodariilor individuale mai ales din zonele montane, stoparea migrarii populatiei din zonele montane spre alte zone, precum si asigurarea pietei interne si externe cu produse sanatoase.
Alte aspecte discutate s-au referit la suprafata Romaniei, constituita din areale montane si colinare – 33%, cu conditii de activitate specifice, conservarea si eficientizarea productiei agricole in aceste zone implicand interventia statului, inclusiv in privinta asocierii in ferme mici, sau in cooperative de valorificare a produselor din zona montana. Romania are o agricultura performanta, cu ferme mari si cu tehnologii agricole avansate, in special in zona de campie, unii agricultori din tara noastra ocupand locuri fruntase in Uniunea Europeana.
Delegatia germana a fost de asemenea interesata de problematica platilor directe catre agricultori si a implementarii, din perspectiva alocatiilor bugetare europene, a conceptului de greening.
Precizarile delegatiei MADR s-au referit la scheme de implementare a platilor directe pe suprafata, plata pentru inverzire, care este obligatorie, plata redistributiva, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru sprijin cuplat, (reprezentand 12% din totalul platilor anuale pentru 2015).
Alte date oferite delegatiei germane au vizat suprafata si numarul de fermieri din baza de date APIA precum si facilitatile oferite prin legislatia romana fermelor familiale.
Presedintele comisiei germane a precizat ca delegatia este interesata si de evolutia investitiilor germane in Romania, de relatiile comerciale bilaterale cu produse agroalimentare si de modul in care colaboreaza institutiile de invatamant din Germania si Romania pentru formarea profesionala a tinerilor.
Aceste teme vor fi abordate si in cursul unor intalniri viitoare dar si prin intermediul unui dialog permanent ce urmeaza sa se stabileasca in urma acestei vizite intre Comisia de Afaceri Europene si Mass Media a Landtag-ului din Saxonia – Anhalt si MADR.
Secretarul de Stat Ioan Utiu a declarat ca temele dezbatute in cadrul sedintei se afla printre prioritatile MADR, iar in privinta colaborarii bilaterale romano – germane exista o permanenta preocupare la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi