Se discuta posibilitatea ca tinerii fermieri sa primeasca 50 de hectare de teren agricol gratis de la stat
Publicat la data de 07 Iun. 2013 in:
Stiri Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNPIMM) a inaintat Ministerului Agriculturii o propunere, in care opteaza ca tinerii fermieri (sub 40 de ani) sa primeasca din partea statului, in mod gratuit, 50 de hectare de teren agricol. Este vorba, mai precis, de cele aproximativ 400 de mii de hectare de teren ale ADS pentru care nu exista contracte de arenda.
Potrivit vicepresedintelui CNPIMM, Florin Jianu, proiectul a fost inaintat Ministerului Agriculturii deoarece domeniul agricol este foarte important pentru economia nationala, avand o pondere in PIB de 6%. Cu atat mai mult, acesta este momentul potrivit de discutare a acestui proiect, dat fiind faptul ca noul PNDR, din care tinerii fermieri au un sprijin mare din partea UE, se apropie.
„Propunerea noastra este foarte simpla si vizeaza un domeniu extrem de important pentru economia din Romania avand in vedere ca agricultura duce aproximativ 6% din PIB si ca este o suprafata in domeniul statului nelucrata in acest moment de aproape 400 de mii de hectare. Din ceea ce spunea domnul ministru (n.n. - Daniel Constantin) putem ajunge la un million de hectare. Suprafata totala de terenuri agricole in Romania este de 10 milioane de hectare iar in acest moment este lucrata o suprafata de 4,2 milioane de hectare. Asadar acum mai putin de jumatatea suprafetei agricole este lucrata”, a sustinut Florin Jianu.
Acesta a mai precizat ca implementarea proiectului nu este foarte dificila, si ca acest proiect se aplica si in alte state. In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tinerii fermieri, Jianu precizeaza ca nu sunt deloc drastice.
„Statul, din terenul pe care il detine sa faca parcele mici si sa le dea cu titlu gratuit unor tineri cu varsta de pana la 40 de ani, cam 50 de hectare. Obligativitatea acestora este sa le lucreze pe o perioada de 10 ani si auxiliar sa vina cu masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala care si ele sunt consistente. Sunt masuri bune si de aceea tinerii trebuie sa aiba "obiectul muncii" (n.r. terenul agricol) pe care sa le aplice”, mai precizeaza acesta. Un punct de vedere al acestuia ar mai fi ca acest proiect ar avea un impact economic major, venind cu o crestere de cel putin 1% la PIB, dat fiind faptul ca fermierii vor plati taxe si impozite statului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu