
Prin scrisoarea numărul 117332/25 iunie 2008 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a solicitat Ministerului Economiei şi Finanţelor ca, în baza legislaţiei europene (art. 22 alin. 4 din Direcriva 92/83/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992) care se aplică deja într-o serie de ţări din Uniunea Europeană, să modifice Codul Fical pentru a permite reducerea accizei la ţuica şi pălinca produse din fructe.
Normele privind producerea şi comercializarea băuturilor tradiţionale româneşti au fost aprobate prin Ordinul Comun nr.368/1160/212/2008 al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii Publice şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 496 din 2 iulie 2008.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În răspuns, Ministerul Economiei şi Finanţelor a solicitat obţinerea unui aviz favorabil din partea Comisiei Europene.
În acest sens a fost transmisă Comisarului european pentru taxare şi uniune vamală o scrisoare comună semnată de ministrul Dacian Cioloş şi ministrul Varujan Vosganian, prin care se prezintă situaţia actuală de accizare din România şi se propune aplicarea următorului regim:
1. pentru gospodăriile individuale exceptarea de la plata accizelor a unei cantităţi de 100 de litri de ţuică şi rachiuri din fructe destinate consumului propriu
2. pentru fiecare deţinător de materie primă (fructe) care se prelucrează în micile distilerii, aplicarea unui regim de accizare diferenţiat, astfel:
- pentru cei care realizează o producţie pe an între 1hl şi 5hl, o acciză de 25% din acciza standard;
- pentri cei care realizează o producţie pe an între 5hl şi 10hl, o acciză de 50% din acciza standard.
Imediat ce Comisia Europeană va răspunde acestei solicitări, Ministerul Economiei şi Finanţelor va fi în măsură să promoveze actele normative pentru reducerea accizei.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News