Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De azi, TVA redus pentru produsele alimentare, bauturi nealcoolice, animale, pasari vii, seminte si plante pentru alimente

de-azi-tva-redus-pentru-produsele-alimentare-bauturi-nealcoolice-animale-pasari-vii-seminte-si-plante-pentru-alimente

1 Iunie este data la care intra in vigoare legea conform careia valoarea TVA pentru aceste produse va fi de 9 la suta.


Cota redusa de TVA de 9% va fi aplicata de azi pentru alimente, inclusiv bauturi, cu excepţia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi pasari vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate in prepararea alimentelor.
 
Guvernul a aprobat modificari ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, necesare pentru a actualiza sau clarifica unele prevederi avand in vedere modificarile survenite asupra legislaţiei fiscale.
 
Noile prevederi aduc clarificari şi stabilesc codurile corespunzatoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusa de TVA de 9% incepand cu data de 1 iunie 2015, respectiv: alimente, inclusiv bauturi, cu excepţia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi pasari vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit actului normativ, toate produsele ale caror coduri au fost prevazute in norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminţe, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lanţul economic de la producator pana la consumatorul final.
 
Prin urmare, cota redusa de TVA va fi aplicata şi in cazul in care un produs alimentar este utilizat ca materie prima in alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, bauturi alcoolice, atata timp cat acestea, prin natura lor, au ca destinaţie principala consumul uman sau animal. Potrivit Guvernului, masura are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, avand in vedere ca furnizorul nu poate controla scopul final in care este utilizat bunul respectiv, situaţie in care pentru acelaşi produs ar fi fost posibila aplicarea unor cote diferite de TVA in funcţie de utilizarea lor finala, ori acest lucru contravine principiilor statuate de Directiva 2006/112/CE.
 
O reglementare specifica este in cazul produselor care, prin natura lor, nu constituie alimente sau plante, seminţe, ingrediente, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, cum sunt vitaminele, grasimile, unele produse ale industriei chimice, seminţele de rapiţa, bumbac, ricin, sarea. In cazul acestor produse s-a prevazut in mod explicit in normele metodologice, cu indicarea codurilor la care se incadreaza produsele respective, ca aplicarea cotei reduse de TVA este posibila numai in masura in care se poate face dovada ca acestea sunt utilizate in scopurile prevazute de lege.
 
In acest sens sunt prevazute condiţii atat pentru livrarea acestora in interiorul ţarii, cat şi in cazul importului şi a achiziţiei intracomunitare.
 
Actul normativ introduce, de asemenea, precizari in cazul vanzarii, la un preţ total, a pachetelor care conţin produse cu cote diferite de TVA. In aceste cazuri se va aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui produs.
 
Pentru suplimentele alimentare, in normele metodologice s-a prevazut aplicarea cotei reduse de TVA in masura in care acestea sunt notificate catre Ministerul Sanataţii sau Institutul de Bioresurse Alimentare, iar aceasta notificare este afişata pe site-ul celor doua instituţii, conform legislaţiei in domeniu.
 
Pentru bauturile alcoolice care sunt servite la restaurant sau de firmele de catering, pentru care se aplica cota de TVA de 24%, au fost date exemple pentru a se sublinia ca acestea nu reprezinta livrari de bunuri, ci fac parte din serviciul de restaurant sau de catering, dar cu o cota diferita de TVA.
In cazul serviciilor de cazare care includ şi demipensiune, pensiune completa sau all-inclusive, s-a subliniat ca acestea vor fi supuse cotei de 9% de TVA, chiar daca includ şi bauturi alcoolice, astfel cum s-a aplicat şi pana in prezent dupa modificarea realizata prin Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 84/2014 pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfaşurarea activitaţii de turism in Romania.

De asemenea, actul normativ instituie reguli privind procedura de aplicare a prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului datorat pentru veniturile din activitaţi independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum şi veniturile din activitaţi agricole, silvicultura şi piscicultura, de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat. Mai exact, se precizeaza perioada pentru care se acorda scutirea, potrivit documentelor justificative, in sensul corelarii acesteia cu data de la care contribuabilii respectivi sunt incadraţi, potrivit documentelor, ca fiind persoane cu handicap grav sau accentuat. De asemenea, se menţioneaza obligativitatea ce revine contribuabilului care beneficiaza de aceasta facilitate sa prezinte angajatorilor/platitorilor/organului fiscal competent, dupa caz, documentele care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat.
 
Un alt element de noutate adus de actul normativ vizeaza asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obţinute din activitaţi desfaşurate in mod independent, in condiţiile legii. In acest scop, Hotararea de Guvern elimina excepţia de la reconsiderare ca activitate dependenta, a activitaţilor care genereaza venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificarile şi completarile ulterioare.
 
De asemenea, prin actul normativ va fi modificata perioada in care operatorii economici autorizaţi pot publica lista cuprinzand preţurile de vanzare cu amanuntul pentru ţigarete. Astfel, publicarea listei cuprinzand preţurile de vanzare cu amanuntul pentru ţigarete trebuie sa se faca cu maxim 7 zile şi minimum 24 de ore inainte de data efectiva a intrarii in vigoare a preţurilor respective. In prezent, preţurile de vanzare cu amanuntul pentru ţigarete se declara la autoritatea fiscala centrala cu minimum doua zile inainte de data practicarii acestor preţuri fara a fi precizat un termen maxim. Totodata, cu minimum 24 de ore inainte de data efectiva a intrarii in vigoare, lista cuprinzand preţurile de vanzare cu amanuntul, cu numarul de inregistrare atribuit de autoritatea fiscala centrala, este publicata, prin grija antrepozitarului autorizat, a destinatarului inregistrat sau a importatorului autorizat, in doua cotidiene de mare tiraj.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016