Sectoarele fructelor, legumelor si cel vitivinicol, sprijinite de Comisia Europeana
Publicat la data de 06 Oct. 2021 in:
Stiri Executivul european a anuntat noi masuri de sprijin pentru cei implicati in sectoarele fructe, legume sau viniviticol. Acestea deja au fost adoptate!
Masurile de sprijin pentru sectorul vitivinicol adoptate miercuri includ un sprijin mai mare pentru instrumentele de gestionare a riscurilor, cum sunt asigurarea recoltelor si fondurile mutuale, si prelungirea, pana la 15 octombrie 2022, a masurilor de flexibilitate aflate deja in vigoare. Pentru sectorul fructelor si legumelor, sprijinul acordat organizatiilor de producatori - calculat de obicei pe baza valorii productiei - va fi compensat astfel incat sa nu fie mai mic de 85% din nivelul sprijinului din anul anterior.
"Conditiile meteorologice extreme de anul acesta, cu ingheturi puternice de primavara, inundatii si valuri de caldura, au fost deosebit de dificile pentru sectorul vitivinicol si sectorul fructelor si legumelor. Aceasta situatie vine dupa un an 2020 deja complicat din cauza crizei provocate de coronavirus. Masurile in discutie atat de necesare, care vin in completarea celor deja propuse in 2020 si prelungite in 2021, ii vor ajuta pe producatorii din intreaga UE in aceste vremuri grele", a declarat comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.
Pentru sectorul vitivinicol, printre masurile exceptionale se numara faptul ca tarile UE isi pot modifica in continuare programele nationale de sprijin in orice moment, lucru care de obicei se poate face doar de doua ori pe an (pana la 1 martie, respectiv pana la 30 iunie in fiecare an). In ceea ce priveste activitatile de promovare si informare, restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, recoltarea inainte de coacere si investitiile, posibilitatea de a acorda o contributie mai mare din bugetul UE se prelungeste pana la 15 octombrie 2022. De asemenea, contributia din bugetul UE la asigurarea recoltelor a fost majorata de la 70% la 80%, pana la 15 octombrie 2022. A fost dublat si sprijinul UE pentru acoperirea costurilor de infiintare a fondurilor mutuale, de la: 10%, 8% si 4% in primul, al doilea si al treilea an de implementare a acestuia la: 20%, 16% si respectiv 8%. In plus, a fost adoptata prelungirea masurilor de flexibilitate acordate pentru masurile din cadrul programului vitivinicol pana la 15 octombrie 2022.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru sectorul fructelor si legumelor, sprijinul UE acordat organizatiilor de producatori - calculat de obicei pe baza valorii productiei din anul respectiv - va fi compensat astfel incat sa fie cel putin de 85% din nivelul sprijinului din anul anterior, chiar daca valoarea productiei pentru anul in curs este mai mica. Aceasta compensatie va fi oferita atunci cand reducerea productiei este legata de dezastre naturale, evenimente climatice, boli ale plantelor sau infestari cu daunatori, atunci cand nu poate fi controlata de organizatia de producatori si este cu cel putin 35% mai mica decat cea din anul anterior. De asemenea, daca producatorii dovedesc ca au luat masuri preventive impotriva cauzei de reducerea a productiei, valoarea productiei utilizata pentru sprijin va fi identica cu cea din anul anterior.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>