Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sectorul piscicol produce extrem de putin, raportat la totalul de 700.000 de hectare de luciu de apa
Ministrul Petre Daea spune ca sectorul piscicol a fost abandonat in ultima perioada, iar absorbtia banilor europeni este destul de scazuta.
Romania produce extrem de putin pe cele 700.000 de hectare de luciu de apa pe care le detine, iar acest sector s-a rupt pur si simplu de dinamica zilei, a declarat, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la un eveniment de promovare a masurilor din cadrul Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM).
„In domeniu, pe cele 700.000 de hectare de luciu de apa pe care le are Romania, producem extrem de putin. Acest sector s-a rupt pur si simplu de dinamica zilei. Fermele vegetale au crescut, s-au dezvoltat, s-au mobilat, au primit fonduri, alta tehnica, alte rezultate, alt confort financiar, alta situatie economica, un alt confort social. Aici lucrurile merg mai incet, iar lucrurile s-au rupt”, a spus Daea.
line-height:115%;font-family:" times="">El a afirmat ca sectorul piscicol a fost abandonat in ultima perioada, iar absorbtia banilor europeni este destul de scazuta, desi in ultima perioada „lucrurile s-au dezghetat, dar numai la mal„.
„Stiu domeniul, sectorul si il stiu bine. Din nefericire, sectorul a fost abandonat, iar suferinta in sector s-a cuibarit. Trebuie sa vedem ce facem in continuare in domeniu, cu ce bani, in asa fel incat, pana la croirea noii politici in domeniu, sa putem sa valorificam resursele pe care le avem, sursele de finantare pe care le punem la dispozitie, dar mai cu seama modul de lucru intre autoritate si cei care isi desfasoara activitatea in domeniu. Am luat bani putini din acest sector”, a sustinut Petre Daea.
Pentru a exemplifica situatia grea cu care se confrunta piscicultorii, ministrul Agriculturii a povestit cazul unui fermier piscicol care i-a solicitat in biroul sau, trecerea de la categoria de folosinta de la ape la teren agricol, pentru a putea cultiva terenul si a iesi din greutatile financiare cu care se confrunta din cauza cormoranilor.
„Probabil cu asta veti ramane cei de la televiziune in minte, dar bine ca ramaneti cu atat: cormoranii ii fac mari probleme. Este o realitate la care nici zambetul nu trebuie sa apara pe fata cuiva de aici si a societatii in general. Este o realitate pe care din nefericire nu am fotografiat-o, dar mai mult decat atat, nu am gestionat-o. In Romania, eu am estimat ca in jur de 400.000 de oameni sunt direct afectati de aceasta situatie, luand in vedere pescarii carora le dam permise de pescuit, populatia care se hraneste din zonele cu apa, Delta Dunarii, cei care sunt pe langa Dunare, cei care sunt pe langa raurile interioare”, a adaugat Daea.
Seful MADR sustine ca la ora actuala apropierea dintre functionarul statului si sector nu este aceea pe care si-o doresc agricultorii si piscicultorii.
„Fermierii, indiferent care sunt ei, unde isi desfasoara activitatea, de ce se ocupa, cum si-au gandit afacerile, fermierii trebuie sa fie cei care primesc ajutorul statului si nu umbla dupa ajutor pe care sa il primeasca de la stat. Am un grad de nemultumire aici si anume acela ca in sector, din nefericire, si sa speram ca pentru putin timp, apropierea intre functionarul statului si sector nu este aceea pe care si-o doreste producatorul, nu este aceea pe care si-o doreste piscicultorul, nu este aceea pe care si-o doreste ministrul. Nu poti sa desfasori o activitate convenabila, intelegand aici atat confortul financiar, cat si confortul social, daca intre autoritatea in domeniu si cei care beneficiaza sau ar trebui sa beneficieze de reguli, de atitudine, de comportamentul autoritatii nu exista armonia in interese si respectul fata de munca”, a subliniat ministrul.
Nu in ultimul rand, Daea a spus ca obiectivul pe care il urmareste este ca autoritatea sa vina catre fermieri si nu invers.
„Acesta este obiectivul pe care il urmarim: nu fermierul vine la autoritate, ci invers, ca sa fie foarte clar odata pentru totdeauna, altminteri nu vom avea succes. Nici pescarii nu trebuie sa plece de pe barci cautandu-si drumul rezolvarii problemelor, nici cei din acvacultura nu trebuie sa plece pe drumul cautarii solutiilor si din nefericire nu gasesc rezonanta in intelegerea fenomenelor si mai mult in rezolvarea problemelor pe care le au”, a adaugat seful MADR.