Preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Ioan Gherman, spune că este vorba, în total, despre 20 de milioane de lei, sumă fără de care marii fermieri sunt decişi să renunţe la această cultură în anul în curs, însă un asemenea scenariu ar fi dezastruos pentru România.
Gherman a mai precizat, potrivit postului de radio Antena Satelor, că în două săptămâni trebuie să se înceapă cultivarea şi nu există bani pentru a face acest lucru.
România riscă să devină dependentă total de importurile de zahăr
Ultimele patru fabrici de zahăr funcţionale din România riscă să-şi închidă porţile dacă Ministerul Finanţelor nu va găsi rapid o soluţie pentru plata subvenţiilor către cei 2.000 de cultivatori de sfeclă de zahăr, în valoare totală de 20 milioane de lei (aproape cinci milioane de euro).
"În două săptămâni trebuie să înceapă cultivarea şi nu avem bani pentru a face acest lucru. Dacă nu vor avea materie primă, se vor închide şi cele patru fabrici, de la Oradea, Luduş, Bod şi Roman, care asigură 20% din necesarul de zahăr al României", a declarat Ioan Gherman.
Necesarul anual de consum este de 560.000 de tone, însă România nu a primit decât o cotă de 104.660 de tone. Până în luna octombrie a anului trecut, a mai existat o cotă de 329.000 de tone de zahăr brut pe care fabricile româneşti puteau să-l cumpere din import şi să-l proceseze, pentru vânzarea pe piaţa internă.
Gherman a mai precizat, potrivit postului de radio Antena Satelor, că în două săptămâni trebuie să se înceapă cultivarea şi nu există bani pentru a face acest lucru.
România riscă să devină dependentă total de importurile de zahăr
Ultimele patru fabrici de zahăr funcţionale din România riscă să-şi închidă porţile dacă Ministerul Finanţelor nu va găsi rapid o soluţie pentru plata subvenţiilor către cei 2.000 de cultivatori de sfeclă de zahăr, în valoare totală de 20 milioane de lei (aproape cinci milioane de euro).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"În două săptămâni trebuie să înceapă cultivarea şi nu avem bani pentru a face acest lucru. Dacă nu vor avea materie primă, se vor închide şi cele patru fabrici, de la Oradea, Luduş, Bod şi Roman, care asigură 20% din necesarul de zahăr al României", a declarat Ioan Gherman.
Necesarul anual de consum este de 560.000 de tone, însă România nu a primit decât o cotă de 104.660 de tone. Până în luna octombrie a anului trecut, a mai existat o cotă de 329.000 de tone de zahăr brut pe care fabricile româneşti puteau să-l cumpere din import şi să-l proceseze, pentru vânzarea pe piaţa internă.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News