Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Silvicultorii au încheiat, ieri, pichetarea Ministerului şi ameninţă că protestele vor continua


Silvicultori au încheiat pichetul de la Ministerul Agriculturii şi spun că vor relua protestele în 29 octombrie, fiind nemulţumiţi că reprezentanţii instituţiei nu i-au chemat la discuţii privind acordarea sporului de risc de 25 la sută prevăzut în Codul silvic, informeaza Mediafax.

"Reprezentanţii Ministerului Agriculturii ne tratează cu indiferenţă, secretarul de stat Istvan Toke nu a vrut să primească nicio delegaţie a protestatarilor. Nu se doreşte nici să se cunoască problemele silvicultorilor, dar să se rezolve ceva", a declarat, ieri, preşedintele Consilva, Marian Stoicescu, la finalul pichetului.


Peste 50 de silvicultori au pichetat, marţi, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cerând acordarea sporului de risc de 25 la sută prevăzut în Codul silvic şi includerea acestuia în bugetul de anul viitor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Membrii Confederaţiei Sindicatelor Consilva cer asigurarea condiţiilor de acordare a sporului de risc personalului silvic aşa cum prevede Codul silvic şi spun că aşteaptă să fie chemaţi la discuţii de reprezentanţii MADR.

"Din data de 27 martie 2008, data apariţiei Legii 46 - Codul Silvic, nu s-a luat nicio măsura privind aplicarea articolului 127 alineatul 5 din această lege prin care personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, al subunităţilor teritoriale ale acesteia, al ocoalelor silvice, al structurilor silvice, al structurilor silvice de rang superior şi al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva beneficiază de un spor de risc de 25 la sută din salariul de bază", a declarat, luni, preşedintele Consilva, Marian Stoicescu.

Acesta a precizat că a dat în judecată Regia Naţională a Pădurilor pentru a acorda retroactiv sporul din martie când a apărut legea, precum şi agenţii economici admnistratori de păduri, pentru că nu aplică legea pretextând că au nevoie de o specificare scrisă de la MADR.

În contractul colectiv de muncă nu este prevăzut sporul de 25 la sută petnru că acest act a fost elaborat înainte de apariţia legii, în martie 2008, astfel că sindicaliştii cer ca în viitorul contract să fie prevăzut şi să fie cuprins în bugetul pe 2009.

Potrivit liderului sindical, reprezentanţii MADR au spus că nu este nevoie de nicio reglementare în plus de la minister.

"Am cerut MADR să trimită în teritoriu o informare către toţi agenţii prin care să precizeze că nu este nevoie de nicio reglementare în plus pentru aplicarea legii, respectiv acordarea sporului de 25 la sută", a explicat Stoicescu.

Preşedinele Consilva a mai spus că salariul unui pădurar este de 700-800 de lei pe lună, cu 300 de lei sub salariul mediu pe economie.

Totodată, el a atenţionat că în ultimii ani presiunea asupra pădurii şi numărul de agresiuni asupra personalului silvic au crescut, semnalându-se cazuri de omor şi de vătămare corporală gravă suferite de personalul silvic. Stoicescu a adăugat că personalul silvic este obligat să plătească în locul infractorilor care sustrag masa lemnoasă din pădure, valoarea dublă a prejudiciului creat de aceştia.

"Nu s-au pus în aplicare nici prevederile articolului 97 litera a din Codul silvic conform cărora costurile administrării, precum şi ale serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice sunt asigurate integral de la bugetul de stat, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 de hectare, indiferent dacă aceasta este sau nu cuprinsă într-o asociaţie, plata se face către ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, după caz", a precizat Stoicescu.

Potrivit liderului sindical, neaplicarea în acest sens a Codului silvic lipseşte Regia Naţională a Pădurii Romsilva şi ocoalele silvice private de fondurile necesare administrării acestor păduri, neputându-se astfel plăti paza şi lucrările silvice în aceste păduri.

Stoicescu a mai spus că potrivit Codului silvic, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale avea obligaţia ca în termen de 90 de zile să obţină o hotărâre a Guvernului privind metodologia de aprobare, utilizare şi control a sumelor necesare administrării pădurilor, acest termen expirând în luna iunie.

"În timp ce paza şi lucrările silvice din pădurile private până în 30 de hectare preluate în administrare nu sunt plătite, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale disponibilizează fonduri pentru alte ministere. Numai la prima rectificare bugetară pe 2008 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a pus la dispoziţie, din fondurile sale, altor ministere 180 de milioane de lei, lăsând pădurile fără susţinerea financiară necesară administrării lor. În acest mod, pădurile sunt expuse pericolului dispariţiei şi distrugerii", a afirmat liderul sindical.

Totodată, Stoicescu susţine că nu s-a acţionat până în prezent în vederea respectării articolului 79 din Codul silvic prin care autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură are obligaţia realizării acţiunilor pentru "formarea şi consolidarea conştiinţei forestiere la nivelul populaţiei".

Soluţionarea nemulţumirilor silvicultorilor privind sporul de risc este de competenţa Romsilva, întrucât se referă la probleme privind bugetul regiei, nu la o reglementare care să implice Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit lui Istvan Toke, secretar de stat în instituţie.

"Problemele trebuie soluţionate în cadrul Romsilva, depind de conducerea Romsilva, fiind probleme care ţin de buget şi nu de reglementări. Este de competenţa Regiei Naţionale a Pădurilor să le dea sumele respective. Pentru această problemă, RNP trebuie să vadă dacă are suma necesară în buget şi dacă este disponibilă şi să facă o solicitare Ministerului Agriculturii privind modificarea bugetului", a declarat, luni, Istvan Toke.

El a adăugat că din partea Romsilva nu a venit o solicitare în acest sens deocamdată. Toke a mai spus că problema semnalată de sindicalişti este una de buget şi nu de reglementări, dar marţi va fi dispus să discute cu reprezentanţii silvicultorilor.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016