Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Silvicultura: Gândacii devorează pădurile din Poiana Braşov

Pădurea din Poiana Braşov este în pericol. Din cauza arborilor doborâţi la pământ de furtună, în această zonă au apărut milioane de gândaci care distrug scoarţa copacilor. Gândacii au măcinat deja 5 hectare de pădure de pe Drumul Poienii şi se înmulţesc în mod exponenţial, dintr-o familie rezultând 300, în doar 2 luni.

Acest tip de gândac - Ips Typographus - a început să se înmulţească aici încă din 2005, când în urma furtunilor puternice zeci de copaci au fost doborâţi de vânt. Fiind zonă protejată, autorităţile nu au intervenit. Trunchiurile căzute s-au transformat în adevărate focare de infecţie pentru cei copacii sănătoşi, întrucât permiteau înmulţirea rapidă a gândacilor de scoarţă.


Ţinând cont de iminentul dezastru, Facultatea de Silvicultură din Braşov şi Regia Kronstadt au instalat în urmă cu 2-3 săptămâni 48 de curse cu feromoni, pentru a prinde gândacii de scoarţă. „Ips Typographus este unul din cei mai mari şi mai puternici din familia gândacilor de scoarţă - Scolyfinae. Ei în mod normal zboară pe distanţe lungi şi sunt atraşi de semnalele chimice emise de arborii căzuţi, intraţi în putrefacţie. Coboară aici şi dacă găsesc un mediu prielnic, lansează semnale de chemare către alte exemplare. În momentul în care mediul le permite să se înmulţească puternic, noile generaţii nu mai zboară în căutarea altor copaci căzuţi sau bolnavi, ci se îndreaptă către cei mai apropiaţi arbori, infestându-i”, ne-a declarat, Gabriela Isaia, Gabriela Isaia, şef lucrări Protecţia Pădurilor în cadrul Facultăţii de Silvicultură Braşov. Tocmai de aceea distrugerile din pădure se văd sub forma de ochiuri - „goluri” în formă de cerc. Atacul lor este concentric, fiecare generaţie infestând un „cerc” din jurul focarului de infecţie, adică a copacilor căzuţi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Isaia crede că dacă nu se intervenea, în câţiva ani ecosistemul forestier din Poiană ar fi ajuns un dezastru. „În mod normal, pe un fond forestier ca acesta se montează două curse. Dacă numărul de gândaci este în limitele normale, în curse se prind câteva zeci de exemplare. Dar pe drumul spre Poiană am prins zeci de mii de exemplare într-o singură cursă. Practic, pe un metru pătrat de scoarţă pot ajunge să se înmulţească şi să trăiască 24.000 de gândaci. Gândiţi-vă câţi metri pătraţi de coajă are un copac! Dacă nu am fi montat cursele acestea, în patru-cinci ani ar fi dispărut toţi molizii şi pinii din Poiana Braşov”, a subliniat Gabriela Isaia, şef lucrări Protecţia Pădurilor.

Inginerii silvici au plantat deja alţi molizi, pini şi larice, însă va mai dura zeci de ani până când aceştia vor lua locul celor distruşi de vânt şi gândaci.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton