Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatia producatorilor romani de lapte, prezentata la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit

situatia-producatorilor-romani-de-lapte-prezentata-la-consiliul-uniunii-europene-pentru-agricultura-si-pescuit

Romania a prezentat situatia pietei locale, aratand ca perspectivele par incurajatoare, insa fermierii au trecut prin situatii grele.


Alexandru Potor, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a participat la Consiliul Uniunii Europene pentruAgricultura si Pescuit, care s-a desfaşurat la Bruxelles.
 
Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi a vizat studiul privind impactul concesiilor din acordurile de liber schimb asupra producţiilor agricole. Cu privire la acest subiect, statele membre au apreciat pozitiv intensificarea facilitarii schimburilor comerciale prin intermediul acordurilor de liber schimb cu apararea intereselor fermierilor autohtoni, a industriei alimentare si a conceptului european de agricultura.
 
Romania apreciaza demersul Comisiei Europene de a realiza studiul de impact şi solicita continuarea procesului de evaluare şi monitorizare periodica a stadiului implementarii acordurilor de liber schimb cu tarile terte pentru a fi in masura sa ne calibram interesele ofensive si defensive in vederea imbunatatirii accesului pe pietele internationale.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

In acest context, Romania se raliaza la declaratia Frantei cu privire la impactul economic cumulativ al acordurilor comerciale viitoare asupra sectorului agricol din Uniunea Europeana, in sensul reducerii limitelor de metodologie ale studiului si crearii unui instrument de management pentru cuantificarea rezultatelor negocierilor asupra produselor identificate ca sensibile si asupra sectoarelor vulnerabile, cu ocazia incheierii acordurilor de liber schimb viitoare dintre UE si tarile terte.
 
Un alt punct important aflat pe ordinea de zi a şedinţei l–a constituit raportul privind situatia pietei si pachetul legislativ privind produsele lactate. Comisia a prezentat pachetul pentru sectorul laptelui intr-o nuanta pozitiva, precizand ca evolutia preturilor este intr-o panta ascendenta, 25% crestere la preturi in a 2-a jumatate a anului 2016, untul inregistreaza o crestere cu 72% din mai (crestere lunara cu 24%), ajungand la 430€/tona.
 
Productia de lapte a cunoscut o contractie inregistrand o crestere cu doar 0,7% in noiembrie peste nivelul din 2015, iar la laptele praf degresat se constata o crestere cu 30%. Pentru sectorul carnii de porc, dupa anumite dificultati in 2016 exporturile au ramas constante, preocuparea principala fiind gripa porcina din tarile baltice si din Polonia, o piata monitorizata cu atentie de Comisie.
 
Romania a prezentat situatia pietei locale, aratand ca perspectivele par incurajatoare, insa fermierii au trecut prin situatii grele, subliniind ca in perioada de varf pretul a fost 11 eurocenti pe litrul de lapte, pachetul laptelui a ajutat, dar nu a avut efectul scontat, Comisia nu are multe parghii de interventie si in viitor Politica Agricola Comuna trebuie sa trateze problematica volatilitatii preturilor.
 
De asemenea, Comisia si Statele Membre trebuie sa se concentreze pe anticiparea situatiilor de criza, pentru ca piata UE este legata la piata mondiala. Romania considera ca pachetul privind laptele si-a atins scopul intr-o oarecare masura, insa este de parere ca este nevoie de o implicare mai mare atat din partea Uniunii Europene cat si a statelor membre, care sa conduca la consolidarea semnificativa a pozitiei producatorilor pe lantul alimentar.
 
Totodata,Romania considera ca pachetele financiare destinate sectoarelor in contextul crizei de pe piata au fost binevenite, insa au contribuit partial la redresarea sectoarelor afectate. In cazul Romaniei, sectorul lapte si produse lactate, precum si sectorul suine inca necesita interventii pentru ca producatorii sa fie partial compensati fata de pierderile suferite.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton