Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Soiurile vechi si traditionale de seminte “interzise” de UE

soiurile-vechi-si-traditionale-de-seminte-interzise-de-ue

Conform unui comunicat al “Eco Ruralis”, un nou proiect de regulament a fost propus Uniunii Europene de catre DG SANCO, proiect care consta in scoaterea de pe piata a sute de mii de soiuri vechi si traditionale de seminte pe care taranii le-au pastrat cu grija.


Acesta a fost supus la vot in cursul zilei de luni, 6 mai, si presupune schimbarea a 12 directive europene cu una singura in scopul reglementarii comercializarii semintelor si a materialului de inmultire vegetativa.

Modificarile vor fi facute in urma draftului de lege europeana care specifica ca semintele vechi, rare sau traditionale nu au destula puritate a materialului genetic, calitate si siguranta pentru consum, si astfel vor trebui sa urmeze cerintele industriei biotehnologice.

In noul regulament, soiurile si semintele, vor trebui sa respecte reguli mai stricte pentru a putea fi comercializate, iar aceste reguli se vor aplica pentru fiecare stat membru.
“Asociatia ‘Eco Ruralis’ si ‘Re Generation’, alaturi de alte organizatii internationale, retele de tarani, consumatori si activisti se opun ferm propunerii de lege si reclama puternice conflicte de interese cu industria de seminte. (…) Aceasta propunere legislativa este un atac la adresa biodiversitatii, inovarii in agricultura si tuturor taranilor, gradinarilor urbani si conservatorilor de varietati vechi si rare. Legea nu ar afecta doar agricultura, ci implicit si consumatorii ale caror optiuni alimentare vor fi restranse si limitate doar la ceea ce ar oferi marile companii de agri-business. (…) Se vor aplica doar varietatilor care au existat pe piata pana in prezent, toate celelalte varietati care nu demonstreaza ca au fost comercializate vreodata sau nu au o descriere oficiala, cat si soiurile provenite din acestea, nu vor putea de acum incolo sa intre pe piata.” afirma in comunicat, cei de la Eco Ruralis.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Propunerea legislativa a fost comentata si de Alin Bogdan Buzescu, presedintele Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR), care e de parere ca “Avem nevoie de investitii in conservarea si multiplicarea materialului semincer de calitate. Taranii nostrii cu greu fac fata preturilor scazute impuse de industrie. Sigur ca specialistii trebuie sa intampine propunerea legislativa si impreuna sa ne asiguram ca intentiile bune ale legislatorului european nu ajung parghie de marketing pentru marii operatori care sunt interesati mai degraba de profit decat de calitate, durabilitate, bio-diversitate, elemente fundamentale pentru conservarea gustului, valorilor nutritionale, calitatii genetice. Apelam pe aceasta cale la Academia Romana si la alte institute de specialitate pentru a formula o pozitie cu privire la aceasta initiativa europeana”.




Sursa foto: www.sxc.hu
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016