Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Statul vine in intampinarea mestesugurilor si artizanatului cu 1 milioan de lei, fonduri nerambursabile
Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, care va incepe pe 17.03.2014 ofera sprijin nerambursabil de 1.000 de lei pentru fiecare beneficiar.
Obiectivul programului, implementat de catre Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, il constituie stimularea dezvoltarii mestesugurilor si a micii industrii din Romania, a intaririi clasei de mici mestesugari si artizani, care isi desfasoara activitatea individual sau organizat prin intermediul asociatiilor ori al altor organizatii, in special in localitatile rurale, dar si in cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un numar mare de operatii executate manual in practicarea lor si relansarea serviciilor si a produselor realizate de acestia, in special a celor cu specific traditional, inclusiv obiecte de arta populara si artizanat, promovarea acestor produse si servicii pe pietele nationale si internationale.
Programul este parte integranta a Saptamanii Europene a IMM-urilor 2014, care va avea loc in cursul lunii noiembrie. Saptamana Europeana a IMM-urilor 2014 este o campanie de promovare a antreprenoriatului in Europa si de informare a antreprenorilor despre ajutorul de care pot beneficia la nivel european, national si local. Acest eveniment pune la dispozitia IMM-urilor o gama larga de informatii, sfaturi, ajutor si idei in scopul dezvoltarii activitatilor acestora. Saptamana Europeana a IMM-urilor 2014 incurajeaza si ajuta IMM-urile sa-si atinga potentialul maxim.
Obiectivul general al Programului Programul urmareste, prin organizarea a opt Targuri Regionale pentru Artizanat si Mestesuguri 2014, sustinerea micilor mestesugari in promovarea produselor proprii si conservarea si stimularea promovarii mai largi a traditiilor autohtone prin:
1.castigarea de piete externe noi pentru acest tip de produse si servicii;
2.stimularea cererii interne de servicii si produse, care presupun un grad important de prelucrare manuala;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
3.cresterea vizibilitatii pe piata atat a mestesugarilor, cat si a produselor si serviciilor furnizate de acestia;
4.imbunatatirea accesului mestesugarilor la informatii de piata si facilitarea valorificarii acestor informatii;
5.dezvoltarea contactelor de afaceri si stabilirea unor legaturi parteneriale;
6.promovarea serviciilor si produselor realizate apelandu-se la tehnologii traditionale si avand o componenta de prelucrare manuala semnificativa.
Descrierea Programului
Programul consta in organizarea Targurilor Regionale pentru Artizanat si Mestesuguri 2014, pe o perioada de 5 zile. Perioada de desfasurare a evenimentelor precum si locatia vor fi afisate pe site-ul Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism cu cel putin 20 de zile inainte. In cadrul targurilor regionale beneficiarii eligibili vor putea prezenta produsele proprii (mestesugaresti si/sau de artizanat) si vor putea desfasura activitati economice in conditiile legislatiei in vigoare. De asemenea, beneficiarii prezenti la targuri vor putea organiza la standul propriu pentru vizitatorii interesati, sesiuni de ateliere de lucru. In cadrul atelierelor de lucru artizanii si mestesugarii vor explica si demonstra practic cum se pregatesc si se obtin produsele lor, respectiv covoare tesute manual, covoare innodate, confectionarea iilor, tapiserii, stergare; impletituri – sfoara, nuiele, fibre vegetale; ateliere de olarit, tesut, broderie, dantelarie, ceramica traditionala si decorativa, iconografie, confectionarea de papusi folclorice, incondeierea oualor, confectionarea mastilor, prepararea culorilor vegetale si vopsirea materialelor traditional, confectionarea articolelor din piele, din fier, articolelor din sticla, articolelor din lemn; atelier de restaurare; atelier de prelucrarea lemnului si mic mobilier artizanal, creatie bijuterii etc.
Atelierele de lucru mentionate si altele din acest domeniu trebuie sa respecte traditia populara atat in ceea ce priveste modul de prelucrarea a materialelor folosite cat si in produsul final.
Actiunile desfasurate in cadrul programului sunt:
1.organizarea unor targuri regionale ale mestesugarilor si artizanilor sub forma unei expozitii cu vanzare;
2.organizarea de seminarii, mese rotunde, ateliere de lucru si prezentari in scopul promovarii produselor si serviciilor realizate de catre artizani si mestesugari, castigarii de piete externe noi pentru acest tip de produse si servicii, cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si a imbunatatirii competentelor antreprenoriale, obtinerii vizibilitatii pe piata atat a mestesugarilor, cat si a produselor si serviciilor furnizate de acestia, promovarii serviciilor si produselor realizate apelandu-se la tehnologii simple si avand o componenta de prelucrare manuala semnificativa, in special utilizandu-se tehnologii traditionale;
3.diseminarea de materiale informative.
Actiunile legate de organizarea si desfasurarea programului se realizeaza de catre Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, direct si/sau pe baza de contracte incheiate cu persoane fizice si/sau juridice de drept public sau privat, in conditiile legii, in colaborare cu Oficiile Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.
Din bugetul alocat desfasurarii activitatilor specifice programului se pot suporta urmatoarele: editare/multiplicare de brosuri, materiale de promovare si prezentare, constructia unui site dedicat evenimentului, elementele de identitate vizuala, inchiriere spatii, transmitere de invitatii, cheltuieli de protocol, cheltuieli cu transportul produselor care vor fi prezentate la Targuri, cu transportul beneficiarilor precum si alte cheltuieli necesare organizarii manifestarilor.
Bugetul programului
Bugetul Programului pentru anul 2014 este de un milion de lei lei, repartizat in mod egal fiecarui O.T.I.M.M.C., pentru organizarea Targurilor Regionale pentru Artizanat si Mestesuguri 2014 si pentru acoperirea cheluielilor aferente participantilor la Targ. Pentru anul 2014, prin organizarea Targurilor Regionale, se estimeaza participarea a minimum 200 operatori economici cu obiect de activitate in domeniul mestesugurilor si artizanatului.
Din ajutorul financiar se asigura participarea gratuita la targ pentru beneficiarii selectati in urma inscrierii online in program. Fondurile vor acoperi cheltuielile de transport pentru beneficiari si pentru produsele acestora, daca este cazul, cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfasurarii evenimentului, etc. doar pentru participarea la targ. Se acorda finantare pentru transportul produselor, in cazul in care acestea necesita un transport separat si nu pot fi transportate in acelasi mijloc de transport cu beneficiarul.
Suma maxima acordata unui beneficiar pentru transport, cumulat, nu va depasi 1.000 lei.
In limita sumei de 1.000 lei, beneficiarul isi poate deconta transportul. In cazul in care suma totala cheltuita depaseste 1.000 lei, diferenta va fi suportata de catre beneficiar. In cazul in care beneficiarul se deplaseaza cu autoturismul personal va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi.
Cheltuielile privind transportul vor fi decontate in baza documentelor justificative pe care beneficiarul trebuie sa le depuna personal sau prin curier la OTIMMC de care apartine, in maxim 10 zile lucratoare de la inchiderea targurilor. In cadrul prezentului program, TVA este cheltuiala neeligibila.
Beneficiarii eligibili
Pot beneficia de prevederile Programului operatorii economici: intreprinderi mici si mijlocii definite conform prevederilor Legii nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, care transpune in legislatia nationala Recomandarea CE nr. 361 din data 6 mai 2003, publicata in Jurnalul Oficial al UE nr. L124 din data de 20 mai 2003, respectiv societatile comerciale, societatile cooperative, inclusiv societatile cooperative mestesugaresti mixte, persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati economice in mod independent, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale precum si asociatiile profesionale sau fundatiile, dupa caz, care se incadreaza la data solicitarii in una dintre urmatoarele categorii:
1.sunt organizate in baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei sau in baza Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si indeplinesc conditiile de incadrare in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, potrivit dispozitiilor Legii nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
2.sunt persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale (inregistrate in registrul comertului si autorizate conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale) care desfasoara activitati in domeniul mestesugurilor, in special al celor traditionale si in domeniul artei populare si artizanatului;
3.sunt constituite ca asociatii profesionale sau fundatii si au ca scop promovarea mestesugurilor si a meseriilor care presupun un numar mare de operatii executate manual, a produselor si serviciilor cu specific traditional, inclusiv din domeniul artei populare si artizanatului.
Criterii de eligibilitate
Pot beneficia de prevederile Programului persoanele fizice si operatorii economici, care indeplinesc cumulativ la data solicitarii urmatoarele criterii :
1.au capital social integral privat;
2.realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale, care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate;
3.au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250 in anul fiscal anterior;
4.au ca obiect de activitate producerea si comercializarea produselor care pastreaza specificul executiei manuale si artizanale, prestarea serviciilor care presupun un numar mare de operatii executate manual sau au ca scop promovarea mestesugurilor, a meseriilor, a produselor si a serviciilor cu specific traditional;
5.au sediul, sunt inregistrati si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
6.au completat formularul de inscriere online (Anexa1) in cadrul Programului, iar in urma evaluarii au fost selectati sa participe la eveniment.
Pot beneficia de sprijin și societatile cooperative mestesugaresti mixte, care, in afara altor tipuri de activitati, au si activitati de mestesug si artizanat.
Modalitatea de derulare a programului
Inscrierea in program si solicitarea acordului de principiu pentru participarea la Targurile Regionale se face completand on line formularul de inscriere in program (Anexa nr. 1) accesand linkulhttp://programenationale2014.aippimm.ro.
In vederea obtinerii acordului de principiu pentru participarea la Targurile Regionale, operatorul economic va completa si va transmite on-line formularul de preselectie conform aplicatiei software care va fi disponibila pe pagina web a institutiei, incepand cu ora 10.00 timp de 10 zile de la demararea implementarii programului, respectiv 17 martie 2014, pana la ora 20.00 a ultimei zile de inscriere, cu posibilitatea de prelungire pana la epuizarea celor 200 de locuri. Admiterea in program se va face in ordinea inscrierii online. Aplicatia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii cu numarul de inregistrare obtinut si cu datele corespunzatoare completate de catre acesta.
Formularul de inscriere corect si integral completat, va putea fi transmis si inregistrat o singura data in cadrul aplicatiei, programul nepermitand inregistrarea de doua ori a aceluiasi operator economic.
Dupa expirarea termenului de inscriere, Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism prin Directia pentru Implementarea Programelor pentru IMM (DIPIMM) va face publica pe site-ul institutiei, la adresa www.aippimm.ro, lista cu solicitantii inscrisi in program.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura