
In ambele cazuri preturile acopera cu putin preturile de productie, in conditiile in care viticultorii nu folosesc nici cele mai scumpe solutii de stropit via si nici cele mai sofisticate utilaje de lucrat pamantul.
Presedintele Federatiei Viticultorilor din Vrancea, Toader Manole, este de parere ca pentru a putea supravietui viticultorii ar trebui sa vanda kilogramul de struguri cu minim un leu. El spune ca s-a ajuns la situatia in care strugurii sa nu aiba valoare intrucat "nici un procesator nu a primit credite de la banca pentru a putea achizitiona productia de pe piata".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Stam blocati cu strugurii in camp si asteptam sa se strice, sa mucegaiasca", spune Toader Manole. O pozitie similara o au si alti producatori particulari. "Suntem, pur si simplu, umiliti de precupeti care vin si ne ofera preturi de nimic. Nu avem ce face cu strugurii ca marii procesatori nu cumpara. In aceste conditii suntem la mana celor care se ocupa cu vanzarea strugurilor pe piata si care ne ofera preturi derizorii. Ca in anul acesta nu a fost niciodata o bataie de joc mai mare", sustine un particular care vinde struguri pe E 85.
Si in cazul viticultorilor care fac vin din struguri situatia este similara. Ei spun ca nici vinul nu are cautare si ca budanele sunt pline de cativa ani. "Vinul este 2,5 lei, dar nimeni nu cumpara. Lumea prefera sa dea 6 lei pe doi litri de bere", se vaita viticultorii vranceni.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News