Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: soia roundup ready, cultivată în Insula Mare a Brăilei


Cultivată la început pe sute de hectare, soia Roundup Ready (RR) rezistentă la glifosat a ajuns în câţiva ani, în Insula Mare a Brăilei, să ocupe 17.000 ha. În decursul a nouă ani, specialiştii acestei societăţi şi-au însuşit şi au perfecţionat noua tehnologie, obţinând rezultate remarcabile şi acumulând o bună experienţă.

După ce, în anul 2007, autorităţile au interzis cultivarea soiei RR, prima consecinţă a fost că producţiile medii de soia au înregistrat valori sub aşteptări, ceea ce a făcut ca suprafeţele alocate acestei specii să scadă continuu.

România s-a transformat într-o ţară care importă cca 80% din necesarul de şrot de soia. Acest import provine din soia modificată genetic, în cea mai mare parte din Brazilia, Argentina sau SUA.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Covrigarie - o afacere cu profit imediat


Obtine profit de 3 000 de euro pe luna cu propria ta covrigarie Cate covrigarii intalnesti in drumul tau spre serviciu Numai in zona centrului vechi din capitala sunt vreo 10 Si numarul lor este in crestere Daca esti un pic atent aproape fiecare covrigarie are clienti care stau la coada asteptand sa cumpere covrigi calzi Te-ai intrebat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

În Insula Mare a Brăilei suprafaţa pe care este cultivată soia RR a scăzut până la zero în anul 2008.

În anul agricol 2008-2009, în Insula Mare a Brăilei s-au însămânţat 500 ha soia convenţioanală, din categorii biologice superioare, pentru producerea seminţei necesare înfiinţării a 6.000 ha de cultură în anul 2010. Recoltele medii, în intervalul 2007-2009, au fost cuprinse între 1.200-1.650 kg/ha, cu mult sub potenţialul de producţie al acestei culturi.

Principala cauză a producţiilor mici obţinute în cazul soiei convenţionale este imposibilitatea de a controla spectrul larg de buruieni care apar, cresc şi se dezvoltă pe parcursul perioadei de vegetaţie.

În ultimii ani, în Insula Mare a Brăilei au fost încercate diverse scheme de erbicidare în cultura de soia convenţională . Indiferent de schemă, au fost utilizate şase sau şapte erbicide. Cu toate eforturile depuse, aceste încercări de control al buruienilor nu au avut rezultate mulţumitoare. Rezerva de buruieni după soia convenţională a crescut continuu.

Concomitent s-a constatat şi o depreciere accentuată a calităţii producţiei din cauza creşterii ponderii seminţelor de buruieni în masa recoltei de soia. Din aceeaşi cauză s-a înregistrat şi o creştere a umidităţii masei recoltate, ce a impus efectuarea unor procesări costisitoare, ca uscare şi condiţionare.

Consecinţe ale interzicerii cultivării soiei transgenice:

  • Scăderea drastică a suprafeţelor alocate soiei şi implicit, a producţiei de boabe.
  • Creşterea semnificativă a importurilor de soia, România redevenind importator net de boabe de soia, cu un efort valutar suplimentar de 60 milioane euro în anul 2007 şi de 117 milioane euro în 2008.
  • Pierderea unui profit potenţial de către fermieri de 11 milioane euro în anul 2007 şi de 20 milioane euro în cel de al doilea an.
  • Pierderi indirecte cauzate fermierilor, de 3,4 milioane euro în anul 2007 şi de aproape 6 milioane euro în anul 2008, fără a lua în calcul eforturile suplimentare pentru combaterea buruienilor problemă.

Autor: Tiberiu Lelescu, DADR Timis

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

ComentariiComentarii12 comentarii

adrian mocanu 2011-02-22 09:15:37

Dle Mihai Andrei pari baiat destept,de ce iti bati capul.
SUA o cultiva si o mananca de peste 20 ani.Daca era ceva in neregula ar fi luat ei masuri(deoarece sua este cel mai avansat stat,necorupt,etc,etc la mare diferenta de celelalte).Sa dai exemplu niste cercetatori din Argentina,romania,papua etc care sunt cinci la un microscop este cel putin naivitate.
Sarea de izopropilamina este boidegradabila in 25- 30 zile in sol asa ca poti sa pui in cafea putina.

oldmen 2011-02-21 17:54:37

Mai tovarasi domnilor .99% din srotul de soia folosit in tara (dar cred ca si in Europa )este obtimut din soia MG. Daca e srot unde-i uleiul? Ca la noi grau fara paie nu se face.Cine are interes si profit din acest inport masiv de soia,?ala plateste toate studiile de impact, si sant facutein favoarea finantatorului. Daca s-ar interzice importul sa vezi ce s-ar scimba rezultatul studiilor.

Mihai Andrei 2011-02-21 12:45:56

@Marcel Cucu, LAPAR: "Dar asa e cand trebuie sa sustii o anumita pozitie" - LAPAR cere reintroducerea cultivarii de soia modificata genetic - http://www.conta.ro/articol_LAPAR%20cere%20reintroducerea%20cultiv%C4%87rii%20de%20soia%20modificat%C4%87-540.html

Mihai Andrei 2011-02-21 12:18:51

In 2009, soia modificata genetic a fost cultivata pe 19 milioane de hectare – jumatate din suprafata cultivata al Argentinei – si pulverizata cu 200 milioane de litri de erbicid glifosat [1], pulverizare, care de multe ori este efectuata prin calea aerului, astfel provocand probleme din cauza curentului.

In 2002, dupa doi ani de la prima recolta uriasa de soia RR, rezidentii si doctorii din zonele producatoare de soia au inceput sa raporteze efectele de sanatate serioase datorate pulverizarii de glifosat, inclusiv rata crescuta de defecte de nastere, infertilitate, sarcini intrerupte, copii nascuti morti si cancer [2]. Efectele asupra mediului includ culturi alimentare distruse, mortalitate animala, rauri cu pesti morti. [2,3].

1. Paganelli A, Gnazzo V, Acosta H, Lopez SL and Carrasco AD. Glyphosate-based herbicides produce teratogenic effects on vertebrates by impairing retinoic acid signalling. Chem Res Toxicol, August 9. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx1001749

2. Gianfelici, D.R. 2009. La Soja, La Salud y La Gente. http://zatega.net/zats/libro-quotla-soja-la-salud-y-la-gente-quot-dr-dario-gianfelici-27052.htm

3. Branford, S. 2004. Argentina’s Bitter Harvest. New Scientist, April 17, 40-43. http://www.grain.org/research/contamination.cfm?id=95

Cercetarile echipei lui Carrasco sunt ultimele dintr-o lista lunga de studii cotate care arata riscurile glifosatului asupra sanatatii si mediului. Multe dintre aceste studii sunt adunate intr-un nou raport unde co-autorii sunt noua cercetatori internationali [4], “Soia MG: Durabila? Responsabila?.” Raportul ataca pretentiile de durabilitate a soiei MG si a glifosatului, erbicidul pe care se bazeaza aceasta cultura transgenica.

4.Antoniou M., Brack P, Carrasco, A., Fagan, J., Habib, M., Kageyama, P., Leifert, C., Nodari, R., Pengue, W. 2010. GM Soy: Sustainable? Responsible? GLS Gemeinschaftsbank and ARGE Gentechnik-frei. Download full report and summary from:http://bit.ly/9D9J2k

Dinu 2011-02-21 11:06:09

Un studiu recent din Argentina efectuat de un grup de cercetatori independenti sub conducerea profesorului Carrasco (http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx1001749) dovedeste efectele devastatoare ale glifosatului, ingredientul activ din RoundUp asupra sanatatii oamenilor.

Studiul a evidentiat defecte de nastere, infertilitate si imunitate scazuta. Dozele folosite in studiu sunt mult mai reduse fata de cele folosite in camp. Suprafetele uriase de soia modificata genetic din Argentina si Brazilia sunt tratate intensiv cu acest erbicid.

Metodele nesustenabile de agricultura provoaca desertificarea Americii de Sud. Pamantul folosit pentru soia MG este incarcat cu chimicale si cultivat intensiv. In cativa ani, pamantul devine infertil, iar cultivatorii cauta pamanturi noi abandonand terenurile epuizate.

Tabara vrea soia MG in Romania, “biotechnologii” nostrii “eminenti” sustin soia MG desi nu prezinta nici un studiu de risc facut in Romania. Ofera doar vorbe goale si promisiuni nostalgice de productii mai mari, deasemenea nedovedite pe hartie. Supraaprecierea productiei era o moda in Romania comunista si se pare ca este la ea acasa si intr-o romanie europeana. Nici un alt stat din lume nu a precizat productii mai mari la soia MG, doar Romania.

In loc sa pierdem timpul cu o cultura controversata mai bine ne-am apuca de treaba, nu sa ne plangem ca noi vrem modificare genetica si nu ni se da!

Marcel Cucu 2011-02-21 09:50:43

Mai Mihaita, tu esti chiar Mihai, sau Andrei, de ce iti ascunzi identitatea? Ca nu esti sigur pe ce sustii, nu m-ar mira, pentru ca incerci sa induci unele aprecieri total false. In primul rand ca soia ameliorata genetic, nu exista in cultura, in 1990, iar in 2000 nu era inca semnificativa, ca suprafata cultivata, mai ales in Argentina. "Studiul" tau este absolut nerelevant si daca ai avea o minima cultura in domeniu, ar trebui sa te feresti de asemenea afirmatii. Soia conventionala necesita de cateva ori mai multe sortimente de erbicide, cu mult mai agresive decat glifosatul, produse cu multa remanenta. Dar asa e cand trebuie sa sustii o anumita pozitie. Si nu este cea mai defavorabila acuzatie. Mi-e teama si de un anumit nivel de ignoranta. Omul trebuie sa-si cunoasca limitele, cand abordeaza atat de ferm un subiect atat de disputat.

LUCKY 2011-02-20 19:26:52

Probabil ca naivitatea mea este asa cum scrieti ,dar nu sunt atat de naiv sa nu cred ca nu sunt interese ca OMG sa nu fie cultivate in UE dar pot fi importate si consumate ,in al doilea rand stiu foarte bine ce produse are Monsato si cine sunt firmele care au de pierdut in cazul in care se autorizeaza culturile MG .Nu servesc interesul nici unei corporatii ,servesc doar interesul meu de a avea recolte mai mari cu costuri mai mici .Folosec de ceva ani buni erbicidul Roundup in special pe miristi dar in acesti ani nu am constatat sa fi aparut superburieni si consum mai mare de erbicid ci din contra primavara numarul burienilor rasarite este semnificativ mai redus .

Mihai 2011-02-20 14:14:54

Culturile de soia modificată genetic au condus la creșterea cantității de pesticide și nu la reducerea lor. Apar superburuienile cu rezistență la glifosat, apare rezistența dăunătorilor la planta-insecticid. Statisticile arată că, în culturile cu plante modidicate genetic din SUA cantitatea de pesticide a crescut pe parcursul a 13 ani cu 26%, iar în Argentina, cantitatea de erbicide folosită la soia MG a fost mai mare cu 42,6% în anul 2000 față de 1990. În plus, prețul erbicidului și a semințelor modificate genetic cresc în fiecare an. Companiile OMG nu sunt societăți de binefacere, vor profituri și monopol pe piața alimentară.

Mihai 2011-02-20 14:06:00

Naivitatea dumneavoastra copleseste prostia! Monsanto ESTE producator de:seminte, pesticide, substante chimice etc...Roundup ESTE produs de Monsanto iar Soia RR este de asemenea produs de compania resperctiva.

Ma amuza genul dvs de sustinator orb si fanatic. Daca nu sunt studii...e o problema, daca sunt studii independente facute, nu sunt credibile. Cele mai bune si credibile studii sunt cele facute de compania producatoare asa este? Ei sunt obiectivi, independenti si urmaresc doar interesul consumatorului?

Va referiti cumva la studiul FAO mentionat pe siteul monsanto http://www.monsanto.com.ar/biotecnologia/documentos/Insight-Soybeans-FoodFeedSafety.pdf ?? Da intr-adevar o sursa credibila...independenta si lipsita de interese.

Va felicit ca prin actiunile dumneavoastra contribuiti la dezinformarea consumatorilor si serviti interesele marilor corporatii!

LUCKY 2011-02-20 13:02:31

Faptul ca X Y Z face cercetari si declara ca OMG sunt daunatoare sanatatii sunt mai putin credibile si pot avea in spate sprijin financiar a celor interesati ca patrunderea acestor plante sa stagneze si sa creeze diversiune ca ei sa poata obtina in continuare profit ( firmele de pesticide ,erbicide si chiar de seminte ). Din moment ce ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII - SIGURANTEI SI CALITATII ALIMENTELOR , ORGANIZATIA PENTRU ALIMENTE SI AGRICULTURA IN CADRUL ONU ( FAO ) au facut cercetari si nu au constatat ca acestea sunt daunatoare laboratoarele private sau de stat ramase fara fonduri ar face ori ce sa dezinformeze consumatorul . Daca cineva ar fi descoperit ceva trebuie sa prezinte dovezi in fata oamenilor de stiinta sa fie credibil si nu doar povesti . Experimentul mai sus amintit este atat de banal incat nu cred ca organizatiile mai sus amintite nu cred ca nu le-ar fi facut sau nu ar fi avut tehnologia necesara .

Mihai 2011-02-19 16:39:16

Soia modificata genetic a companiei Monsanto (GTS 40-3-2) a fost analizata într-un studiu din Rusia, coordonat de Maria Kanovalova si Prof. V. Blinovm. Rezultatele studiului realizat pe cobai, au semnalat schimbari grave la organe interne (rinichi, ficat, testicole), la nivel celular, si scaderi în greutate. De asemenea soia modificata genetic a fost depistata ca si cauza a mortalitatii infantile, cresterea agresivitatii si pierderea instinctului matern la cobaii testati.

Acest tip de soia a fost autorizat pentru cultivare si in Romania, pâna in 2007!

Andrei 2011-02-19 12:21:48

Soia modificata genetic a companiei Monsanto a fost analizata într-un studiu din Rusia, coordonat de Maria Kanovalova si Prof. V. Blinovm. Rezultatele studiului realizat pe cobai, au semnalat schimbari grave la organe interne (rinichi, ficat, testicole), la nivel celular, si scaderi în greutate. De asemenea soia modificata genetic a fost depistata ca si cauza a mortalitatii infantile, cresterea agresivitatii si pierderea instinctului matern la cobaii testati.

Acest tip de soia a fost autorizat pentru cultivare si in Romania, pâna in 2007.

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".Forum
Adrian spune: Foarte interesant!
01 Iul. 2021 10:20:40
Raspunde la intrebare
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Proces fiziologic care consta in patrunderea apei din sol imrpeuna cu sarurile minerale si gazele di ...

Plante la care semin?ele sunt inchise în fruct, mai exact semintele sunt invelite de un organ numit ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016