Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministrul Daniel Constantin ii sustine pe fermierii care vor sa cultive soia modificata genetic
Acesta a precizat insa ca o decizie in acest sens trebuie luata dupa o dezbatere publica, pentru ca sunt si numeroase voci care se declara impotriva.
La finele saptamanii trecute, Daniel Constantina venit cu precizari legate de cultivarea in Romania a organismelor modificate genetic, in contextul in care data de 2 octombrie a fost data limita pana la care tarile membre UE a trebutit sa transmita Comisiei Europene daca vor interzice sau vor continua sa permita cultivarea pe teritoriul lor a acestora.
Conform ministrului, Romania nu a avut niciun motiv sa faca o astfel de notificare, intrucat aici nu se cultiva decat pe suprafete foarte restranse porumbul MON810, nsa altfel cor sta lucrurile cand se va primi aprobarea pentru soia modificata genetic.
„In Romania, nu avem decat cultura porumbului, MON810, care se afla doar pe suprafete extrem de reduse. Din cate stiu, doar un institut mai foloseste in momentul de fata. Ca atare, sigur ca e un termen, pana pe data de 2 octombrie, sa transmitem Comisiei daca interzicem culturile modificate genetic, dar noi avem doar acest porumb pe suprafete restranse, deci nu avem de ce sa notificam Comisia Europeana. Sigur, in momentul in care vom avea soia modificata genetic, aprobata de organismul european si international, atunci vom avea o dezbatere publica. Eu stiu deja raspunsul fermierilor. Toti fermierii, toti cercetatorii isi doresc aceasta cultura. Sigur ca exista o dezbatere pe care trebuie sa o facem la nivelul societatii, pentru ca sunt foarte multe ONG-uri care militeaza impotriva culturilor de organisme modificate genetic. Vom vedea la momentul respectiv. Trebuie sa facem o discutie ampla si vom avea si societatea pregatita”, a declarat in acest sens Daniel Constantin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
In privinta importurilor de soia modificata genetic, ministrul Agriculturii a recunoscut ca vin cantitati semnificative de srot de soia modificata genetic de pe continentul american, insa acest lucru este permis de legislatia europeana.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi