Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tabără: Deciziile privind organismele modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice


Deciziile privind cultivarea organismelor modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice şi după consultarea mai multor autorităţi implicate în acest proces, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, după ce 73 de organizaţii neguvernamentale l-au acuzat de conflict de interese.
"În legătură cu deciziile privind cultivarea OMG menţionez că, pe perioada mandatului meu, acestea vor fi luate pe baze ştiinţifice. În elaborarea poziţiei sale privind OMG, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va examina fiecare caz în parte, pe baza unei analize de fond în cadrul căreia vor fi luate în considerare atât aspectele tehnice şi economice, cât şi opinia ştiinţifică a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor privind evaluarea riscului asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului. De asemenea, poziţia României va fi elaborată, ca şi până în prezent, în colaborare cu celelalte autorităţi implicate: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, sub coordonarea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului", afirmă Tabără într-un comunicat.

Valeriu Tabără s-ar afla în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic, afirmă 73 de organizaţii neguvernamentale, care cer demiterea demnitarului, susţinând că acesta ar avea legături contractuale cu Monsanto, "cel mai mare producător de OMG".

"73 de ONG-uri din România îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de recenta re-numire a lui Valeriu Tabără la conducerea Ministerului Agriculturii. Motivul principal este acela că Valeriu Tabără este în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic. Va putea domnul Tabără să reprezinte obiectiv interesele agricultorilor şi consumatorilor români, dat fiind strânsele sale legături contractuale cu compania Monsanto - cel mai mare producător de organisme modificate genetic (OMG) din lume?", se arată într-un comunicat al organizaţiilor, remis luni agenţiei MEDIAFAX.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

ONG-urile ataşează şi link-ul către un CV conform căruia Tabără a deţinut funcţia de "director de proiecte de cercetare cu CNCSIV, unitatea de management a Băncii Mondiale, firma MONSANTO". Această informaţie nu se regăseşte în CV-ul lui Valeriu Tabără de pe site-ul Camerei Deputaţilor pentru legislatura 2008-2012 şi nici în cel postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

În opinia ONG-urilor, România are o istorie nedemocratică legată de cultivarea OMG, în care Valeriu Tabără a jucat un rol esenţial prin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie, în acest sens organizaţiile indicând susţinerile şi interpelările parlamentare ale demnitarului între 2005 şi 2006.

"De-a lungul întregii mele cariere de cadru didactic universitar, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara şi de cercetător, am colaborat, printre altele, şi cu Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. ISTIS este instituţia abilitată să testeze în scop ştiinţific, în condiţii de câmp - pe lângă alte plante - şi plante modificate genetic, pentru care companiile deţinătoare ale dreptului de proprietate intelectuală au autorizaţie pentru introducerea deliberată în mediu, în scop ştiinţific, emisă de Ministerul Mediului sau de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului începând din anul 2008", a afirmat Tabără.

El a adăugat că pentru activitatea ştiinţifică depusă în cadrul diferitelor proiecte la care a participat sau pe care le-a coordonat în ultima perioadă nu a fost remunerat, cu excepţia proiectului MAKIS în derulare la cele patru universităţi de ştiinţe agricole - Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara şi a unui proiect sectorial de cercetare la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Lovrin, al cărui obiect de activitate este obţinerea de soiuri de cânepă dioică şi cu conţinut scăzut în tetrahidrocarbinol.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016