Exclusiv
Publicat in: Stiri
Taxa pe parloaga, propusa de Ministrul Agriculturii i-a speriat pe sucevenii de la sate, insa a incurajat societatile cu profil agricol care spera sa aiba recolte mai bune in conditiile in care pamanturile invecinate vor fi lucrate, scrie Obiectiv de Suceava. Proprietarii de terenuri, cei mai multi cu varste inaintate, spun ca vor fi nevoiti sa-si vanda averea deoarece nu-si vor permite sa-si cultive pamantul. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, si-a asumat un proiect de lege care propune ca incepand cu luna aprilie proprietarii de teren care isi lasa pamantul nelucrat sa fie sanctionati cu o amenda in cuantum de 400 de lei pentru fiecare hectar de teren devenit parloaga.
Proiectul va fi supus dezbaterii parlamentare si ar putea intra in vigoare din aprilie. Desi proiectul nu a fost inca aprobat, agricultorii suceveni sunt speriati de aceasta taxa, pe cand societatile cu profil agricol considera ca vor avea recolta mai bogata odata cu amendarea celor care isi lasa pamanturile nemuncite.

Anul trecut, din cele peste 180.000 de hectare arabile din judetul Suceava aproape 5.700 au ramas nelucrate. Seful Directiei Agricole, Dumitru Parasca, a declarat ca situatia a fost intocmita in baza datelor transmise de catre primarii si firmele cu profil agricol. Cel putin pe hirtie, suprafata agricola lasata de tarani este cea amintita de conducerea Directiei Agricole. In realitate, suprafata este mult mai mare, insa autoritatile locale se feresc sa declare suprafetele din teren, mai ales ca verificarea parcelelor pentru care taranii au ridicat bani din subventii s-a facut prin sondaje. Pe principiul "hotul neprins e om cinstit", satenii fie ei cu buna credinta, nu recunosc nici in rupul capului ca au lasat parcele de teren nelucrate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sucevenii spun ca lipsa banilor i-a determinat sa-si lase pamanturile de izbeliste. Chiar si cei mai putin instariti considera ca taxa de parloaga ar trebui aplicata celor care sunt agricultorii doar pe hartie pentru a beneficia de subventii de la APIA, insa nu-si muncesc pamantul.

In comuna suceveana Fintina Mare anul trecut a ramas nelucrata o suprafata in jur de 200 de ha de teren agricol care apartine unor localnici. Aproximativ 400 de familii au dat in total in arenda o suprafata de 600 de ha unei societati agricole din Germania, cu sediul la Cluj.

"Este vorba de teren arabil in extravilan, pe care oamenii nu au posibilitate sa il lucreze. De cand a inceput sa se vorbeasca de aplicarea taxei pe parloaga, satenii s-au cam speriat, iar o parte vor sa il dea in arenda, dupa ce l-au tinut plin de balarii, dar au incasat subventia europeana. Aceasta taxa trebuia aplicata in urma cu cativa ani si agricultura era performanta. Sunt insa sateni care vor cam mult de la terenul arendat respectiv 30 la suta din recolta. Eu sunt de profesie inginer agronom si imi place sa vad terenul arabil lucrat mecanizat. Pamantul este un bun national, chiar daca este in proprietatea omului, trebuie sa produca", a spus Vasile Mucelinita, primarul comunei Fantana Mare.

Citeste mai mult in Obiectiv de Suceava

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Laptele obtinut in judetul Suceava este conform
Laptele obtinut in judetul Suceava este conform
Judetul Suceava are cel mai mare numar de ferme de vaci de lapte din tara si proceseaza, zilnic, in...
Seminte traditionale de la Banca de Gene Suceava, prin Camera Agricola
Seminte traditionale de la Banca de Gene Suceava, prin Camera Agricola
Potrivit unui comunicat al Camerei, emersul a avut loc in contextul solicitarilor de catre...
DSVSA Suceava angajeaza medici veterinari
DSVSA Suceava angajeaza medici veterinari
Doctorul Octavian Ilisoi, directorul DSVSA, a declarat ca suplimentarea numarului de medici...
Suceava: 20 mil lei pentru programul Cornul si laptele
Suceava: 20 mil lei pentru programul Cornul si laptele
Cea mai mare suma, de 14,2 milioane de lei (fara TVA), ar urma sa fie folosita pentru produsele...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton