Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxa pe parloaga, mana cereasca pentru societatile agricole din Suceava, care sunt asaltate de catre proprietari care vor sa-si dea pamantul in arenda


Taxa pe parloaga, propusa de Ministrul Agriculturii i-a speriat pe sucevenii de la sate, insa a incurajat societatile cu profil agricol care spera sa aiba recolte mai bune in conditiile in care pamanturile invecinate vor fi lucrate, scrie Obiectiv de Suceava. Proprietarii de terenuri, cei mai multi cu varste inaintate, spun ca vor fi nevoiti sa-si vanda averea deoarece nu-si vor permite sa-si cultive pamantul. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, si-a asumat un proiect de lege care propune ca incepand cu luna aprilie proprietarii de teren care isi lasa pamantul nelucrat sa fie sanctionati cu o amenda in cuantum de 400 de lei pentru fiecare hectar de teren devenit parloaga.
Proiectul va fi supus dezbaterii parlamentare si ar putea intra in vigoare din aprilie. Desi proiectul nu a fost inca aprobat, agricultorii suceveni sunt speriati de aceasta taxa, pe cand societatile cu profil agricol considera ca vor avea recolta mai bogata odata cu amendarea celor care isi lasa pamanturile nemuncite.

Anul trecut, din cele peste 180.000 de hectare arabile din judetul Suceava aproape 5.700 au ramas nelucrate. Seful Directiei Agricole, Dumitru Parasca, a declarat ca situatia a fost intocmita in baza datelor transmise de catre primarii si firmele cu profil agricol. Cel putin pe hirtie, suprafata agricola lasata de tarani este cea amintita de conducerea Directiei Agricole. In realitate, suprafata este mult mai mare, insa autoritatile locale se feresc sa declare suprafetele din teren, mai ales ca verificarea parcelelor pentru care taranii au ridicat bani din subventii s-a facut prin sondaje. Pe principiul "hotul neprins e om cinstit", satenii fie ei cu buna credinta, nu recunosc nici in rupul capului ca au lasat parcele de teren nelucrate.

Sucevenii spun ca lipsa banilor i-a determinat sa-si lase pamanturile de izbeliste. Chiar si cei mai putin instariti considera ca taxa de parloaga ar trebui aplicata celor care sunt agricultorii doar pe hartie pentru a beneficia de subventii de la APIA, insa nu-si muncesc pamantul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori


Lucrarea & 39;Criptomonede Ghid practic pentru incepatori& 39; nu lasa nicio intrebare fara raspuns Te invitam sa o parcurgi chiar acum si sa devii fara nicio exagerare expert in bitcoin si in alte monede virtuale Este primul pas spre o investitie inspirata Iata 2 motive esentiale pentru care trebuie sa parcurgi lucrarea & 39;Criptomonede...

Oferta Speciala
valabila 48h

In comuna suceveana Fintina Mare anul trecut a ramas nelucrata o suprafata in jur de 200 de ha de teren agricol care apartine unor localnici. Aproximativ 400 de familii au dat in total in arenda o suprafata de 600 de ha unei societati agricole din Germania, cu sediul la Cluj.

"Este vorba de teren arabil in extravilan, pe care oamenii nu au posibilitate sa il lucreze. De cand a inceput sa se vorbeasca de aplicarea taxei pe parloaga, satenii s-au cam speriat, iar o parte vor sa il dea in arenda, dupa ce l-au tinut plin de balarii, dar au incasat subventia europeana. Aceasta taxa trebuia aplicata in urma cu cativa ani si agricultura era performanta. Sunt insa sateni care vor cam mult de la terenul arendat respectiv 30 la suta din recolta. Eu sunt de profesie inginer agronom si imi place sa vad terenul arabil lucrat mecanizat. Pamantul este un bun national, chiar daca este in proprietatea omului, trebuie sa produca", a spus Vasile Mucelinita, primarul comunei Fantana Mare.

Citeste mai mult in Obiectiv de Suceava
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016