Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tehnologia producerii semintelor de ardei


Tehnologia producerii seminţelor de ardei este asemănătoare cu cea a culturilor producătoare de fructe pentru consum, respectându-se totuşi anumite particularităţi. Răsadurile se produc numai în exploataţia care se ocupă cu producerea seminţelor pentru a preveni impurificarea soiurilor.
Se folosesc răsaduri repicate pe strat nutritiv la 5 x 5 cm sau în cuburi nutritive de 5 x 5 x 5 cm. Se aplică lucrări de îngrijire specifice. Astfel, se elimină primul fruct deoarece este diform.

Purificarea culturii se face de 2-3 ori pe măsură ce fructele formate au ajuns la maturitatea de consum. Se elimină toate plantele care formează fructe netipice soiului ca şi cele care sunt slab dezvoltate şi bolnave.

Se limitează numărul fructelor pe plantă, reţinând pentru sămânţă numai fructele de calitatea extra, I şi a Ii-a, tipice soiului, sănătoase. La ardeiul gras, pentru soiurile cu fruct mare, se reţin 3-4 fructe pe plantă, iar la celelalte soiuri 4-5 fructe pe plantă. La soiurile de ardei gogoşar se lasă 3-5 fructe pe plantă, iar la ardeiul lung 5-7 fructe pe plantă.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Au fost întreprinse experienţe cu limitarea numărului de fructe pe plantă, de la 3 la 6, comparativ cu martorul cu fructificare liberă. S-a constatat la ardeiul gras, gogoşar şi lung că la variantele cu 3 - 4 fructe pe plantă că numărul de seminţe în fruct a fost de 1,4 - 1,6 g faţă de 1-1,1 g la martor. La ardeiul gras, cu cât numărul de fructe pe plantă e mai mic, cu atât mai multe fructe ajung Ia maturitatea fiziologică până la 10 septembrie (86 % la 3 fructe pe plantă, 45 % la martor). La gogoşar proporţia fructelor maturate până Ia 15 septembrie a fost de 80 % la varianta cu 3 fructe pe plantă şi de numai 40 % la varianta martor.

După limitarea numărului de fructe pe plantă se execută ciupitul vârfurilor de creştere a plantelor şi se îndepărtează florile întârziate pentru a permite o dezvoltare mai bună a fructelor rămase şi a grăbi maturitatea lor. Recoltarea fructelor pentru sămânţa se face atunci când acestea au ajuns la maturitatea fiziologică, manual, în 2-3 etape. Seminţele se extrag, iar pulpa se foloseşte Ia prepararea conservelor. Producţia de seminţe condiţionate este de 80-100 kg/ha. Se pot obţine şi producţii de seminţe la 180-210 kg/ha la ardeiul gras, 210-240 kg/ha la ardeiul lung şi 160-190 kg/ha la ardeiul gogoşar, în condiţii experimentale.

În vederea producerii seminţelor hibride, soiul tată se seamănă în trei etape: prima cu 10 zile înainte de semănatul soiului mamă; a doua odată cu soiul mamă; a treia la 10 zile după a doua.

Soiurile parentale se plantează alăturat, 2 straturi (4 rânduri) cu soiul mamă, în alternanţă cu un strat (2 rânduri) cu soiul tată. Plantarea se face manual. Mai întâi se plantează soiul tată şi numai după terminarea plantării acestuia se trece la plantarea soiului mamă. Se procedează în acest fel pentru a se uşura lucrările de procurare a polenului şi de hibridare.

Imediat după plantare se repartizează soiul mamă pe muncitoarea polenizatoare (800 - 1000 de plante). Castrarea florilor de la soiul mamă se face când florile sunt în faza de boboc cu puţin timp înainte de a se deschide. Odată cu castarea se face şi polenizarea. Polenizarea trebuie făcută în perioada 10-15 iunie - 25-30 iulie, între orele 10 şi 15. Producţia de seminţe hibride condiţionate este de 80 kg/ha.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016