Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Temperaturile de peste zece grade Celsius au scos deja albinele din stup
Temperaturile de peste zece grade Celsius au scos deja albinele din stup. “Caută să ia o fărâmă de polen de la cei câţiva ghiocei ieşiti pe lângă stupină. Mai mult nu puteau lua de aici, dar acesta e semn că deja au mult puiet”, spune Ion Datcu, apicultor în satul Baciu, judeţul Teleorman.
Matca începe să depună ouă de pe la mijlocul lui ianuarie, iar după aproximativ trei săptămâni, deja ies albinele tinere. În anotimpul rece, când albinele sunt în ghemul de iernare, Ion Datcu nu le deranjează decât rareori. Le ascultă zumzetul cu ajutorul unui furtun subţire, iar dacă albinele nu se aud, ciocăneşte de câteva ori în “cutie” ca să le agite.
Iarna este perioadă de pauză pentru stupar. Activitatea lui începe din primăvară. La sfârşitul lui aprilie şi începutul lui mai, el “poate trage deja şi ceva miere”.
Vara aceasta, secetoasă
Ion Datcu are peste o sută de stupi, iar fiecare adăposteşte câteva zeci de mii de “sufleţele”. E supărat însă că, în ultimii doi ani, seceta a făcut ravagii. În condiţiile în care, în anii anteriori, extrăgea şi câte trei, patru tone, anul trecut, abia a scos 380 de kilograme de miere de albine.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
“O singură dată am extras anul trecut. Am reuşit doar la mierea de mai. Nu am făcut nimic la salcâm şi nici la floarea-soarelui”, spune Ion Datcu. El pune totul pe seama temperaturilor prea ridicate înregistrate anul trecut, dar mai ales în 2007.
Teoria este susţinută şi de Eugen Zorici, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România care ne-a zis că “ într-adevăr, 2007 a fost cel mai slab an apicol din ultimii 15 ani”.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, producţia de miere din 2007 a fost de aproximativ 16.500 de tone, în 2008, aceasta ajungând la aproape 21.000 de tone. Apicultorii spun însă, că în realitate, cifrele sunt mult mai mici.
Eugen Zorici a spus că într-un an normal, apicultorii scot câte aproximativ 20 de kilograme de miere pe familia de albine. În ultimii doi ani însă, abia au extras câte 12 kilograme pe familie.
Citeste mai mult in Adevarul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News