Exclusiv
Publicat in: Stiri
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, este de părere că România are un "enorm" potenţial agricol, fapt ce ar putea face ca ţara noastră să devină un "nou grânar" al Europei.
"I-am vorbit domnului ministru (ministrul irlandez de Externe - n.r.) despre enormul nostru potenţial agricol şi despre ideea că totuşi ţări ca România ar putea să redevină, într-o formă extrem de tehnologică şi cu standardele de securitate alimentară necesare, un nou grânar al Europei. Este mai puţin plauzibil să ne aşteptăm ca Europa să fie hrănită de Brazilia, de exemplu, în secolul 21. Dacă noi ne modernizăm agricultura putem atinge standarde de performanţă indiscutabil pozitive", a declarat şeful diplomaţiei române, cu prilejul undei declaraţii comune de presă cu omologul său irlandez, Micheal Martin.

Ministrul român consideră Irlanda drept o ţară care ne poate oferi expertiză în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale europene, de care irlandezii au profitat foarte inteligent.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Avem o bună colaborare bilaterală. Am vrea ca balanţa comercială să fie un pic mai echilibrată, fiindcă, deocamdată, importăm mai multe bunuri din Irlanda decât exportăm. Suntem foarte apropiaţi ca poziţie şi pe chestiunile europene, inclusiv Politica Agricolă Comună, perspectivele financiare post 2013, necesitatea de a menţine politicile de coeziune pentru a atinge obiectivul convergenţei între noile state membre şi cele fondatoare ale UE", a mai spus Baconschi.

El a adăugat faptul că Irlanda a avut un "boom" economic care a făcut-o şi mai cunoscută pe piaţa internaţională şi că România aşteaptă noi investiţii irlandeze în domenii precum bio-tehnologii sau IT&C.

La rândul său, oficialul irlandez a menţionat că multe companii din ţara sa văd un mare potenţial în România. El a subliniat că s-a întâlnit, joi seară, cu o parte a celor care reprezintă firmele irlandeze în România şi cu care a avut o discuţie foarte utilă.

"Mi-au transmis încrederea lor în potenţialul care se află aici şi că doresc să rămână aici pe termen lung", a spus, în context, şeful diplomaţiei irlandeze.

El a mai spus că Irlanda a cerut sprijin României în pregătirea preşedinţiei OSCE, pe care o va asigura în 2012, adăugând că aşteaptă cu nerăbdare un angajament puternic, în acest sens, al oficialilor din cele două ţări.

"În această dimineaţă am vizitat Spitalul 'Victor Babeş', secţia de copii bolnavi de HIV-SIDA, care a fost o pasiune pentru voluntarii irlandezi încă de la începutul anilor '90. (...) Am întâlnit doctorii, asistentele, copiii şi am văzut povestea unui progres extraordinar. (...) Am întâlnit un tânăr care acum trăieşte independent şi care anterior fusese întâlnit de voluntarii irlandezi", a mai spus ministrul irlandez de Externe.

El a precizat că acest fapt ilustrează, de fapt, legătura umană dintre cele două popoare.

Ministrul român a punctat faptul că în dialogul cu oficialul irlandez n-au lipsit nici referinţele culturale.

"I-am explicat domnului ministru că cultura irlandeză este foarte populară în România, nu numai berea Guinness, şi că am vrea ca şi cultura românească să fie mai activ promovată acolo (în Irlanda - n.r.), pentru a transmite imaginea unei societăţi tinere, inteligente, creative şi care va funcţiona foarte bine în UE", a spus ministrul român.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Agricultura Romaniei nu este competitiva. Vezi cine crede asta!
Agricultura Romaniei nu este competitiva. Vezi cine crede asta!
"Mai trebuie sa mentionez un alt criteriu de convergenta reala, structura economiei. Din pacate, nu...
Agricultura Romaniei - cauzele falimentarii
Recensamantul General Agricol din 2002 a evidentiat ca 76,7% din exploatatiile agricole individuale...
Agricultura României trebuie să aibă o strategie până în anii 2050
Agricultura României trebuie să aibă o strategie pe termen lung, până în anii 2050, cu...
Agricultura Romaniei, deficitara la numarul de exploatatii agricole medii
Romania detine la ora actuala un numar mic de exploatatii care dau cea mai mare durabilitate...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton