Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Terenurile agricole, afacerea anului 2010
Preţurile acestor loturi sunt de până la cinci ori mai mici decât cele din alte ţări europene. Pe o piaţă imobiliară în plin regres, parcelele potrivite agriculturii sunt la mare căutare, iar costurile presupuse de încheierea actelor sunt mai mici.
În România, terenurile fertile se vând la un preţ mediu de 2.000 de euro pe hectar. Asta în timp ce în ţări precum Polonia, Cehia şi Slovacia nivelul este de 5.000 de euro/ha. Preţuri şi mai mari au terenurile agricole din Serbia (7.000-8.000 de euro/ha), Ucraina (6.000-7.000) şi Franţa (6.500 de euro pe hectar), subliniază Mediafax.
"În Austria terenurile mai puţin fertile decât cele din în România costă 10.000 de euro pe hectar, în ţări precum Polonia, Cehia şi Slovacia 5.000 de euro pe hectar. În România terenurile fertile se vând cu 2.000 de euro pe hectar. Pe termen lung în cadrul Uniunii Europene nu va mai fi posibilă menţinerea diferenţelor atât de mari între preţuri", a declarat Thomas Prader, unul dintre acţionarii companiei austriece Solproiect, care se ocupă cu achiziţia şi comasarea terenurilor agricole din România.
Solproiect a fost înfiinţată în anul 2003 şi până în prezent a investit cinci milioane de euro pentru achiziţia şi comasarea a aproape 6.000 de hectare în judeţele Călăraşi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, în vederea înfiinţării de ferme agricole.
"Orice investiţie în terenuri agricole este foarte bună, iar pe termen lung se va dovedi că este o investiţie profitabilă. Cunoaştem foarte bine calitatea terenurilor din România, acestea au fost grânarul Austriei pentru mult timp", a arătat Prader.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Reprezentanţii Solproiect susţin că, în urma crizei de pe piaţa imobiliară, preţurile terenurilor agricole de bună calitate nu s-au redus, ci doar costurile adiacente, ca urmare a îmbunătăţirii mecansimului de achiziţie a acestui tip de proprietăţi.
"Când am început să cumpărăm, nu existau documente cadastrale, nu existau măsurători, proprietarii nu ştiau unde erau terenurile pe care le vindeau. Actele costau mai mult decât terenul", a declarat Mihai Romaniuc, directorul general Solproiect.
Potrivit reprezentantului companiei de consultanţă imobiliară King Sturge în România suprafaţa de teren agricol este de 9,4 milioane de hectare, respectiv 5% din totalul de circa 172 de milioane de hectare din Europa.
În ceea ce priveşte preţurile, datele King Sturge arată că în România media este de 2.000-3.000 de euro pe hectar, în timp ce în Franţa se situează la 6.000-6.500 de euro pe hectar, în Serbia - 7.000-8.000 euro pe hectar, iar în Ucraina - 6.000-7.000 euro pe hectar.
"Cererile în general pentru achiziţia de terenuri agricole sunt pentru suprafeţe de 100-150 de hectare în special pentru exploatări agricole, dar şi pentru schimbarea uzului. De asemenea, 44% din proprietăţile lucrate se întind pe suprafeţe mai mici de un hectar, în timp ce doar 22% dintre exploataţiile actuale pot deveni profitabile conform standardelor europene", a declarat Radu Boiţan, managing partner King Sturge.
El a arătat că peste 60% dintre fermele existente produc pentru consum propriu.
"În ultimii 15 ani fermierii nu au avut un business profitabil, iar o oportunitate ar fi schimbarea uzului terenului şi vânzarea acestuia către dezvoltatori. Astfel suprafaţa agricolă se reduce de la an la an, situaţie îngrijorătoare în toată Europa", a spus Boiţan.
Reprezentantul King Sturge a menţionat că valoarea terenurilor care sunt transformate din agricole în destinaţii pentru investiţii imobiliare creşte foarte mult , ajungând la 25-40 de euro pe metru pătrat pentru dezvoltări industriale, la 70-300 de euro pe metru pătrat pentru centre comerciale şi la 150 de euro pe metru pătrat pentru birouri", a menţionat Boiţan.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiIdei de afaceri in agricultura