Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tinerii fermierii pot obtine 50.000 de euro drept suma forfetara
Prin proaspata lansata submasura 6.1 tinerii fermieri pot obtine 50.000 de euro drept suma forfetara. Banii vor fi acordati in doua transe.
Sprijinul financiar se acorda prin PNDR pentru toate cheltuielile propuse de fermier in Planul de afaceri, indiferent de natura acestora, inclusiv capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, efectuarea de studii in sectorul pomicol sau privind potentialul agricol, precum si alte activitati relevante pentru implementarea corecta a Planului respectiv.
Sectoarele prioritare pentru obtinerea sumelor necesare sunt apicultura, bovinele, ovinele si caprinele in cadrul zootehniei. Legumele in camp, pomicultura si producerea de samanta sunt cele considerate importante pentru sectorul vegetal. Daca se cer bani pentru acestea mentionate, se vor obtine 30 de puncte.
Vor fi acordate 35 de puncte in functie de nivelul de calificare in domeniul agricol, 15 puncte pentru comasarea exploatatiilor prin preluarea integrala a acestora, 15 puncte pentru potentialul agricol al fermierului si 5 puncte pentru detinerea, pastrarea si dezvoltarea nucleelor de soiuri si rase autohtone.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Bugetul complet al liniei de finantare este de 43 de milioane de euro.
Conform ghidului in forma finala, instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de administrare a unei exploatatii, cu drepturi depline, în calitate de sefi sau manageri ai acesteia, pentru prima data. Transferul exploatatiei se realizeaza prin intermediul documentelor de proprietate, arenda si/sau concesionare.
Beneficiari vor putea fi fermierii constituiti ca:
- Persoane fizice autorizate (PFA);
- Intreprinderi individuale (II);
- Intreprinderi de familie (IF) sau asociat unic/ majoritar;
- administrator al unei Societati cu Raspundere Limitata (SRL).
Cu banii obtinuti se poate realiza:
- Retehnologizarea fermelor (achiziția de utilaje, echipamente, irigatii etc.);
- Preluarea integrală a mai multor exploatații cu valoare economica mica;
- Dezvoltarea unei ferme de subzistenta (prin cresterea SO);
- Plantarea soiurilor autohtone/ creșterea raselor de origine;
- Cresterea nivelului de calificare în domeniul agricol;
- Adaptarea fermelor la standarde de calitate si de protectie a mediului (ex: gestionarea gunoiului de grajd).
Inregistrarea se face in trei etape
Etapa I
Inregistrarea tanarului fermier la Oficiul Registrului Comertului ca microintreprindere/ intreprindere mica, avand pentru prima data obiect de activitate in domeniul agricol, cu maximum 24 de luni inaintea depunerii Cererii de finantare, iar inscrierea la APIA si/sau la ANSVSA/DSVSA a exploatatiei detinute sub entitatea economica prin care solicita sprijin, se face in acelasi termen de maximum 24 de luni. Aceasta etapa trebuie sa fie incheiata inaintea depunerii Cererii de finantare.
Etapa II
Depunerea si inregistrarea Cererii de finantare insotita de Planul de afaceri si documentele obligatorii, precum si documentele anexa.
sprijinul se va acorda sub forma de suma forfetara in doua transe, 75% din cuantum la semnarea Con- tractului si 25% la implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani de la semnarea acestuia;
implementarea Planului trebuie sa inceapa in termen de 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului;
inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata.
Etapa III
Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a Planului de afaceri (adică la acordarea celei de-a doua tranșe de plată).
solicitantul se angajează să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data încheierii instalării.
Nu stii cum sa faci un plan de afaceri care sa-ti asigure obtinerea finantarii? Foloseste acest GHID! Te va ajuta sa intocmesti rapid cel mai bun plan de afaceri.
Sanctiuni
In cazul in care tinerii fermieri nu respecta intocmai Planul de afaceri (PA) si obligatiile contractuale, exista riscul ca cea de-a doua transa de plata sa nu mai fie acordata si sa se recupereze integral sprijinul platit in cadrul primei transe.
Principalele cauze sunt:
- Neindeplinirea obiectivelor din PA, mentinerea criteriilor de selectie si eligibilitate, pe toata perioa- da de implementare si monitorizare a proiectului de 3 ani de la data ultimei plati efectuate de AFIR.
- Obiective obligatorii: comercializarea productiei agricole proprii in procent de minim 20% din valoarea primei transe de plata, gestionarea gunoiu- lui de grajd si imbunatatirea performantei generale a exploatatiei agricole.
- Nedemararea implementarii PA in termen de 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului.
- Neindeplinirea uneia dintre cele 3 preconditii privind stabilirea domiciliului, a sediului social si a locului de munca in UAT-ul in care este inregis- trata exploatatia pana la depunerea dosarului cererii pentru transa a doua de plata.
De acesti bani vor beneficia si tinerii din Diaspora!
Vor beneficia de alocare distincta tinerii cetateni romani din afara granitelor tarii care se instaleaza ca sefi sau manageri ai exploatatiei si care au absolvit un program de studiu in domeniul agricol sau care au avut un loc de munca in domeniul agricol (cel putin 3 luni) in ultimul an dinaintea depunerii Cererii de finantare.
Pentru dovada locului de munca, solicitantii din diaspora vor prezenta un document oficial a carui origine va fi autentificata prin apostila emisa conform Conventiei de la Haga. In cazul statelor nesemnatare a Conventiei de la Haga se va face dovada rezidentei (de cel putin 3 luni in ultimul an dinaintea depunerii Cererii de finantare).
Conditiile minime necesare sunt urmatoarele. Fermierul trebuie sa:
- se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
- să dețină o exploatație agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 și 50.000 SO;
- să dețină competențe și aptitudini profesionale adecvate și să prezinte un Plan de afaceri;
- să își stabilească domiciliul în UAT-ul* în care exploatația este înregistrată;
- locul de muncă al acestuia (sediul social/ punctul de lucru al angajatorului) trebuie să fie în același UAT sau zona limitrofă a UAT în care este înregistrată exploatația (în cazul în care tânărul fermier care se instalează, este/ va fi încadrat într-o activitate salarizată);
- sediul social al beneficiarului trebuie să fie localizat în același UAT în care este înregistrată exploatația.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News