Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

Tot incepand cu 1 ianuarie 2014 , guvernul intentioneaza sa scada cota standarda TVA de la 24 la 20 la suta.
Cota standard de TVA va scadea de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018, dupa cum a anuntat ieri ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, in cadrul sedintei de Guvern in care au fost prezentat proiectele de modificare pentru Codul Fiscal si Codul de procedura Fiscala.
„In privinta TVA, propunerea noastra este de reducerea a cotei standard de la 24 la 20%, iar pentru carne, legume, peste si fructe la 9%. Incepand cu 1 ianuarie 2016”, a declarat Valcov.
El a mai spus ca, in proiectul de Cod Fiscal se mai propune reducerea TVA la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018.
Potrivit autoritatilor, impactul bugetar brut al aplicarii cotei TVA de 20% va fi, in 2016, de 11,6 miliarde lei, sume care raman la dispozitia populatiei si a agentilor economici. De asemenea, in 2016, impactul bugetar net al masurii va fi de 5,2 miliarde lei.
In privinta beneficiilor pentru buget, se estimeaza o recuperare a veniturilor din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii etc. in valoare de 6,4 miliarde lei, iar in economie se preconizeaza o crestere suplimentara de circa un punct procentual. In plus, numarul locurilor de munca ar putea creste cu aproximativ 145.000 in anul 2016, respectiv cu 75.000 in urmatorii ani.
Se mai are in vedere stimularea mediului de afaceri datorata imbunatatirii fluxurilor de cash-flow, precum si reducerea evaziunii fiscale, apreciata la incasari suplimentare anuale de 500 milioane lei.
Potrivit proiectului de Cod Fiscal, efectele aditionale pe termen mediu in urma implementarii noilor cote de TVA sunt imbunatatirea conformarii voluntare si apropierea ratei efective a TVA de rata medie (17-18%), imbunatatirea ocuparii atat prin locuri noi create, cat si suplimentar prin oficializarea unor locuri de munca din economia ascunsa, stimularea extinderii relatiilor de piata in agricultura, reducerea autoconsumului si cresteri implicite a veniturilor din TVA, iar indiferent de riscuri, inflatia se va mentine la niveluri reduse, putand absorbi eventuale riscuri asociate socurilor de natura ofertei.
„In privinta TVA, propunerea noastra este de reducerea a cotei standard de la 24 la 20%, iar pentru carne, legume, peste si fructe la 9%. Incepand cu 1 ianuarie 2016”, a declarat Valcov.
El a mai spus ca, in proiectul de Cod Fiscal se mai propune reducerea TVA la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit autoritatilor, impactul bugetar brut al aplicarii cotei TVA de 20% va fi, in 2016, de 11,6 miliarde lei, sume care raman la dispozitia populatiei si a agentilor economici. De asemenea, in 2016, impactul bugetar net al masurii va fi de 5,2 miliarde lei.
In privinta beneficiilor pentru buget, se estimeaza o recuperare a veniturilor din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii etc. in valoare de 6,4 miliarde lei, iar in economie se preconizeaza o crestere suplimentara de circa un punct procentual. In plus, numarul locurilor de munca ar putea creste cu aproximativ 145.000 in anul 2016, respectiv cu 75.000 in urmatorii ani.
Se mai are in vedere stimularea mediului de afaceri datorata imbunatatirii fluxurilor de cash-flow, precum si reducerea evaziunii fiscale, apreciata la incasari suplimentare anuale de 500 milioane lei.
Potrivit proiectului de Cod Fiscal, efectele aditionale pe termen mediu in urma implementarii noilor cote de TVA sunt imbunatatirea conformarii voluntare si apropierea ratei efective a TVA de rata medie (17-18%), imbunatatirea ocuparii atat prin locuri noi create, cat si suplimentar prin oficializarea unor locuri de munca din economia ascunsa, stimularea extinderii relatiilor de piata in agricultura, reducerea autoconsumului si cresteri implicite a veniturilor din TVA, iar indiferent de riscuri, inflatia se va mentine la niveluri reduse, putand absorbi eventuale riscuri asociate socurilor de natura ofertei.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News