Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Uleiul de masline, cel mai falsificat produs alimentar de pe piata romaneasca

uleiul-de-masline-cel-mai-falsificat-produs-alimentar-de-pe-piata-romaneasca

Este concluzia celui mai recent control de amploare efectuat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, 22 la suta din esantioanele verificate nefiind conforme cu prevederile legale in vigoare.


Intrucat  procesul de productie al uleiului de masline extravirgin necesita o perioada indelungata de timp iar costurile sunt, de asemenea, considerabile, falsii producatori au gasit o alternativa mult mai rapida, mai ieftina si deosebit de profitabila, constand in falsificarea acestui produs aflat la mare cautare pe piata.
 
Putem vorbi de o escrocherie la nivel mondial, despre care a relatat pe larg si presa din Statele Unite, care sustine ca 69 la suta din uleiul de masline importat in SUA, nu corespunde standardelor inalte impuse pentru acest produs. Nici Romania nu face exceptie, un amplu control desfasurat de inspectorii ANPC la finele lunii februarie relevand cu prisosinta acest lucru.
 
In perioada respectiva, au fost verificati 319 operatori economici care comercializau ulei de masline, in aproape jumatate din cazuri, constatandu-se ca ne erau repectate prevederile legale. Astfel, din cantitatea totala de 24.000 de litri de ulei de masline aflat la vanzare, s-a constatat ca 5.400 de litri, comercializati de 152 dintre operatorii verificati nu se incadrau in normele de calitate pentru uleiul de masline extravirgin.
 
Au fost prelevate pentru verificari 26 de esantioane, constatandu-se ulterior ca trei dintre acestea aveau compozitie in acizi grasi asemanatoare cu uleiul de floarea-soarelui, ceea ce indica falsificarea produsului.Ca urmare a acestor rezultate, ANPC a dispus oprirea temporara de la comercializare a aproximativ 5.000 de litri de ulei de masline, in valoare de peste 95.000 de lei, precum si oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a 35 de litri de ulei falsificat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Totodata, au fost aplicate 147 de sanctiuni contraventionale, dintre care 87 de amenzi in valoare de 25.000 lei si 60 de avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
 
Cea mai „populara” metoda de falsificare a uleiului de masline este amestecarea acestuia cu uleiuri mai ieftine, precum cel de soia, multe rafinarii obisniund astfel de practica. Alţi producatori amesteca mai multe uleiuri vegetale carora le adauga betacaroten si clorofila pentru a le controla culoarea si aroma, produsul fiind apoi comercializat ca ulei de masline.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton