Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un conte austriac cumpără pe doi bani pădurile argeşenilor

Cumpără sau concesionează orice: de la terenuri arabile la păduri sau gol alpin. Numele lui este Andreas von Bardeau, este conte austriac şi şi-a părăsit castelul de lângă Viena în anul 2000 după ce a simţit că în România banii se câştigă mai uşor decât putea spera în ţara natală în pofida titlului nobiliar pe care l-a moştenit.

De curând, contele a devenit proprietarul câtorva mii de hectare de pădure şi în judeţul Argeş, după ce în urmă cu câţiva ani s-a transformat într-unul dintre cei mai mari latifundiari din România. În scurt timp, von Bardeau a reuşit să atragă fonduri de zeci de milioane de euro prin Programul Sapard, care au fost direcţionate spre dezvoltarea afacerilor din domeniul agricol.

Scandaloase nu sunt afacerile în sine ale nobilului austriac, ci preţurile derizorii pe care le oferă amărâţilor care se păcălesc vânzând hectarul de pădure cu 100 de milioane de lei vechi, deşi numai masa lemnoasă depăşeşte 15.000 de euro, ca să nu mai punem la socoteală valoarea terenului, informează corespondentul AMOS NEWS.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Descendent al celebrei familii a arhiducelui Franz Karl şi al familiei de Habsburg care timp de secole a condus imperiul austro-ungar, contele Andreas von Bardeau s-a mutat în România împreună cu fiul său şi o parte din membrii familiei şi şi-a cooptat în afacere mai mulţi prieteni, unul chiar din Finlanda. Preţul plătit a fost destul de mare din punct de vedere istoric, dar a câştigat înmiit din punct de vedere financiar: a renunţat la castelul de 18 încăperi din Landul Stiria, situate la doi paşi de Capitala ţării, Viena şi s-a apucat de afaceri în domeniul agricol în România.

În 2000 a pus bazele SC Bardeau Holding Romania SRL cu sediul social în Timişoara şi a început să cumpere suprafeţe mari de teren agricol, de la 1000 de hectare în sus, oferind în schimb preţuri derizorii proprietarilor. Zona în care şi-a dezvoltat iniţial afacerile a cea a Banatului, unde în urmă cu doi ani era proprietarul a circa 14.000 de hectare de teren arabil. Bardeau Holding a făcut mai mulţi ,,puişori,,, absolut toţi aducătări de profit, iar în câţiva ani, contele austriac a devenit unul dintre cei mai importanţi fermieri din România.

Venirea lui într-o ţară precum a noastră a atras şi alţi compatrioţi austrieci, astfel că, la acest moment, sute de mii de hectare din suprafaţa României aparţin într-un fel statului austriac prin reprezentanţii săi. În 2007, holdingul austriacului avea o cifră de afaceri de aproximativ 6 milioane de euro şi 65 de angajaţi. Până să ajungă aici însă şi-a făcut o adevărată reţea în toată ţara, oamenii lui identificând orice suprafaţă mare de teren arabil sau forestier şi devenind extreme de convingători inclusiv pe lângă autorităţile statului.

Iar von Bardeau nu s-a mulţumit numai cu sumele care curgeau, ci a mers inclusive pe principiul ,,dacă nu curge, pică,, motiv pentru care s-a specializat inclusive în creşterea animalelor, în cultivarea plantelor tehnice, în exploatarea materialului lemons , precum şi în acordarea de consultanţă, dar şi în mass media. Dacă luăm ca reper tot anul 2007, pentru că nu există informaţii actualizate, Bardeau Holding avea la acel moment în patrimoniu 27.000 de hectare de teren arabil în Timiş, Arad şi Caraş Severin, precum şi 10.000 de hectare luate în administrare.

Numărul animalelor crescute la fermele austriacului era de asemenea enorm: 6000 de bivoliţe şi 70.000 de oi.

Pădurile din Argeş, aur pentru urmaşul Habsburgilor
Absolvent al Facultăţii de Drept, în vârstă de 52 de ani, în 2008 contrele Bardeau a descoperit prin oamenii săi judeţul Argeş, care este cunoscut ca judeţul în care orice este de vânzare, inclusiv autorităţile locale. Aşa că, profitând de reputaţia imensă Bardeau a achiziţionat în 2008 în mai multe locaţii din judeţ suprafeţe enorme de pădure: la Ocolul Silvic Domneşti-Nucşoara 1602 hectare, iar la Ocolul Silvic Topoloveni în localităţile Călineşti şi Davideşti şi la Ocolul Silvic Mihăieşti în comuna Mihăieşti o suprafaţă totală de 1819 hectare.

Toată pădurea a fost dată spre administrare Ocolului Silvic Loviştea din comuna Boişoara, judeţul Vâlcea, cu care la finele anului trecut chiar a încheiat un contract de pază. Potrivit unor surse de încredere, contele austriac a plătit în jur de 100 de milioane de lei vechi pentru fiecare hectar de pădure, deşi un hectar de molid valorează între 15.000 şi 20.000 de euro, dacă molidul are peste 100 de ani.

Aceste sume reprezintă numai contravaloarea materialului lemnos, fără să mai punem la socoteală preţul terenului. Încă o dovadă în plus că abandonarea domeniului de lângă Viena i-a fost răsplătită cu vârf şi îndesat de afacerile mai mult decât profitabile.

Firma prin care austriacul a achiziţionat pădurile argeşenilor este SC Esterhazy Bardeau Silvicultura SRL şi a fost înfiinţată în anul 2007, dar a început efectiv să lucreze, chiar şi numai cu doi, trei salariaţi potrivit documentelor, abia anul trecut. Practic, în această firmă, Andreas von Bardeau s-a asociat cu celebra familie Esterhazy din Ungaria.

Unii primari spun că ar fi fost contactaţi pentru a vinde ponturile despre potenţialul turistic şi eolian, deoarece Bardeau cumpără potrivit unor surse, inclusiv suprafeţe enorme de gol alpin, unde se pot dezvolta staţiuni turistice mai ceva decât cele de pe Valea Prahovei sau performante sisteme eoliene, aducătoarea de bani grei prin vânzarea energiei produsă de vânt.

Contele Bardeau, reprezentant oficial al statului român
În 2005, Andreas von Bardeau a fost chiar premiat de autorităţile române cu Ordinul Naţional ,,Pentru Merit,, în grad de ofiţer. Tot atunci, el a fost numit consul onorific al României în Austria, landul Stiria. Cu ocazia unui eveniment pe care el însuşi l-a organizat, descendentul Habsburgilor declara la o sesiune care s-a derulat la House of Europe:,,

În ceea ce priveşte o ameninţare posibilă la pieţele europene din partea României, prin Billignahrungsmittel, trebuie ştiut că România este încă o ţară importatoare, în special în termeni de lapte şi de produse din carne. Productivitatea este mult sub media UE. Aderarea la UE a acestei ţări nu se întâmplă prea curând,,.

Bogdan Ioan Tudor, reprezentantul mai multor proprietari de păduri din judeţul Vâlcea nu crede în valorile pe care Bardeau le face publice peste tot:,, Mie mi-a cerut să-i pun la dispoziţie baza de date cu membrii noştri care sunt simpli cetăţeni, lucru pe care l-am refuzat. Bardeau cumpără doar suprafeţe mari, de la 1.000 de hectare în sus şi îşi amortizează investiţia într-un an, doi".

În unele cazuri, documentele în baza cărora anumite persoane îi vând pădurea sunt dubioase, chiar lipsesc, fiind vorba despre împăduriri suspecte. Cu o investiţie minimă, el cumpăra păduri bune, iar lemnul pe care îl taie şi îl vinde legal, îi aduce în buzunar sume uriaşe. Poate instituţiile statului vor fi interesate să facă lumină în această poveste scandaloasă,,.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016