Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Valeriu Cosarciuc: "Este necesar sa crestem calitatea capitalului uman in agricultura"
"aceste institutii (Univ. Agrara, n.r.) trebuie sa inteleaga ca ne propunem nu doar obtinerea soiului si producerea semintelor, dar asteptam de la ele intreaga tehnologie, pana la obtinerea produsului final" - Valeriu Cosarciuc
Valeriu Cosarciuc, ministru al Agriculturii si Industriei Alimentare in Republica Moldova, a afirmat, in cadrul unui interviu acordat Agentiei Info-prim, ca printre obiectivele de baza ale guvernului Filat se numara: asigurarea securitatii alimentare a R.Moldova prin stimularea producatorilor locali, prin reducerea importurilor si prin stimularea exporturilor. "La fel de important este ca noi sa putem creste calitatea capitalului uman in agricultura", a subliniat ministrul, citat de agravista.md
Potrivit lui, este necesar de a fortifica capacitatile institutiilor din domeniu, cum ar fi Universitatea Agrara si cele opt colegii. In acest sens, urmeaza a fi elaborat un proiect intitulat "Fortificarea capacitatilor institutiilor educationale". Un alt sector din acest domeniu cuprinde institutiile de cercetare in agricultura. "Semintele, rasele de animale si butasii trebuie sa fie produse in R. Moldova", a mentionat Valeriu Cosarciuc.
In acelasi context, oficialul a declarat ca a fost propusa modificarea bugetului de stat pentru acest an, care prevede suplimentarea cu circa 250 milioane de lei a cheltuielilor destinate sectorului agrar, inclusiv pentru restituirea TVA la livrarea productiei pe teritoriul tarii, la achizitionarea de ingrasaminte si chimicale. Initial, in acest scop erau prevazute 313 milioane lei.
Cu referinta la Fondul de subventionare a agriculturii, ministrul a mentionat ca in anul 2010, marimea fondului de subventionare va fi aceeasi ca si in anul 2009. Sursele respective vor fi alocate prioritar pentru subventionarea produselor cu valoare adaugata inalta in sectorul vegetal. Este vorba de plantarea livezilor, dar cu conditia ca ele vor fi irigate prin picurare. Dupa care urmeaza, stimularea dezvoltarii agriculturii pe teren protejat, cultivarea produselor agricole ecologice curate, procurarea tehnicii agricole pentru restabilirea bazei tehnice a complexului agroindustrial. La fel, de sustinere din partea statului va beneficia sectorul zootehnic.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Valeriu Cosarciuc a mai comunicat ca din anul viitor, va fi acordat sprijin in vederea crearii intreprinderilor mici si mijlocii pentru prelucrarea productiei primare agricole. Este vorba de procesarea carnii, a legumelor, fructelor." Dorim ca aceste intreprinderi sa apara in mediul rural si vrem sa extindem capacitatile de business in sate, inclusiv sa fie deschise locuri de munca in mediul rural", a subliniat el.
De asemenea, ministrul a informat ca un alt scop il reprezinta dezvoltarea infrastructurii postrecoltare. "Asta ar insemna o casa de ambalare cu linii de calibrare si de impachetare. Actualmente cel care cultiva legume sau fructe, sau alte culturi, in toamna constata ca nu are ce face cu toate acestea," a spus Valeriu Cosarciuc."Vrem ca taranul sa devina coproprietar al unor capacitati de ambalare si de pastrare, sa favorizam aparitia unor cooperative de marketing", a adaugat el.
Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare a afirmat ca astfel de proiecte vor fi puse pe rol printr-o contributie de 20 la suta a mijloacelor bugetare, 20-30% - linie de credit sau grant si cu o participare in marime de circa 50 la suta a beneficiarului. Identificarea beneficiarilor va fi urmata de un concurs al proiectelor, in cadrul caruia vor fi selectate cele mai bune.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi