Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valeriu Steriu: Terenurile agricole, la fel de ieftine ca in 2002


"In prezent, terenurile agricole sunt de 3 ori mai ieftine decat in urma cu 4-5 ani cand a fost explozia imobiliara. La ora actuala am auzit de cifre pe care le gaseam in anii 2002-2003. Vom putea discuta abia peste 3-4 ani de valorile de terenuri pe care le-am avut in 2008", a declarat fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.
China, investitii uriase de agricultura
In urma cu 3 ani s-a prefigurat pentru prima oara o destabilizare a pietei de produse alimentare. La acel moment, tara cea mai afectata a fost China, lucru care a facut-o mult mai interesata de agricultura. China a facut investitii destul de mari in sectorul zootehnic, punandu-si la punct o industrie a laptelui, ajungand pe locul 5 in lume. Cu toate acestea, se afla in imposibilitatea de a asigura cantitati de lactate tot mai mari. Acest lucru a dus in 2008-2009 la o destabilizare pe plan mondial a pietei, facand Europa sa regandeasca masuri precum eliminarea rapida a cotelor, sau masuri indreptate spre productia de produse lactate.

Romania, specula si pamant nelucrat
Romania a avut la inceputul anilor ‘90, pana aproape de 2001, o puternica speculare a terenului agricol, in special in Vestul Romaniei, in Banat si Arad. Strainii au inregistrat societati comerciale in Romania, iar acele societati au putut cumpara suficient de mult teren. La acel moment se vorbea de 10-15% din judetele Timis si Arad. Nu ar fi fost nimic grav daca acel teren ar fi fost lucrat si ar fi produs in aceasta perioada, insa nu intotdeauna acest lucru s-a intamplat, iar legea a fost putin “cam larga” neaplicand sanctiuni pentru terenurile nelucrate. Aceste speculatii au inceput sa dispara pe masura ce afacerile imobiliare au fost tot mai profitabile. Intre 2005-2007 o mare parte din acest teren a fost vandut, ceea ce ma face sa cred ca la ora actuala strainii detin intre 5-10%. Aceste terenuri sunt destul de putin folosite in business. Jumatate din aceste terenuri au fost permanent lucrate ca teren agricol, ceea ce nu a fost un lucru rau. Problema a fost cu cealalta jumatate care de multe ori a fost abandonata.

Pretul terenurilor agricole in R

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pretul fluctueaza de la niste valori infime in zonele in care nu mai avem multa populatie. In prezent, terenurile agricole sunt de 3 ori mai ieftine decat in urma cu 4-5 ani cand a fost explozia imobiliara. La ora actuala am auzit de cifre pe care le gaseam in anii 2002-2003. De asemenea, in Vest au existat scaderi de 10-15%. Pretul depinde foarte mult de cat de aproape este terenul de un oras, cat de populata este zona respectiva si mai depinde de calitatea solului. Un sol foarte productiv agricol ridica foarte mult valoarea.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton