Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valeriu Tabara anunta o evaluare a terenurilor extravilane nelucrate


Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, prezent marti in judetul Ialomita, a declarat ca ministerul de resort va face o evaluare a terenurilor nelucrate din extravilanul localitatilor, subliniind ca nu este exclusa aparitia unei initiative legislative in acest sens.
"Am discutat la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii pentru a lansa, in principal, o evaluare a terenurilor si a proprietarilor, a tot ceea ce este in extravilanul localitatilor nelucrat si nu este exclus sa venim cu o initiativa legislativa de clarificare a unei astfel de situatii, asa cum am facut-o cu terenurile abandonate in intravilanul localitatilor. Nu ne putem permite sa tinem si sa cultivam in Romania buruieni. Nu ne putem permite ca sa atentam si sa diminuam veniturile fermierilor harnici care investesc", a spus Valeriu Tabara.

Potrivit acestuia, evaluarea este cu atat mai necesara cu cat terenurile nelucrate sunt "surse de imburuienare, de daunatori, de boli", iar investitiile celorlalti agricultori trebuie protejate "din respect pentru munca si pentru investitiile grele si cu mare efort care se fac in agricultura".

In alta ordine de idei, ministrul Agriculturii a reclamat faptul ca atunci cand a preluat functia a constatat "o lipsa de transparenta si o foarte mare intarziere" pe programele europene, situatie pe care va incerca sa o rezolve "din mers".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Constatarea mea la minister, pana acum, este ca programele europene nu au functionat cum ar fi trebuit. O lipsa de transparenta, o foarte mare intarziere de cele mai multe ori, si cred ca aceste lucruri ne-au adus intr-o anumita situatie pe care am incercat sa o remediem din mers. Nici nu avem timp sa asteptam foarte mult. Trebuie sa le luam din mers", a spus Tabara.

Un alt lucru care, in opinia ministrului Agriculturii, a fost neglijat foarte multi ani este legat de "reteaua de depozitare", considerand ca este "o mare si grava eroare" faptul ca fermierul este obligat la ora actuala sa-si vanda productia din camp si nu din depozite.

"S-a discutat mult si despre "Primul siloz". Practic, atunci cand s-au pus bazele acestui program ideea a fost cu totul alta, aceea de a imbunatati relatiile de preluare a productiei si de transformare intr-un document cu valoare care sa constituie ca baza de relationare a producatorului cu piata, respectiv cu banca. Din pacate, se pare ca sunt anumite sincope. Problema pe care trebuie sa ne-o punem este aceea de a construi o retea de depozite corespunzatoare capacitatilor fermelor, dar si asociatiilor, pentru ca productia nu se vinde din camp. Este o mare si grava eroare. Asta este o fortare, un moment in care fermierul are o greutate si este obligat sa vanda. Nicaieri in lume productia nu se vinde din camp. Ea se vinde din depozite, in depozite are loc si post-maturarea, acolo se pregateste si calitatea, daca ne gandim la grau", a afirmat Valeriu Tabara.

El a spus ca nu-si explica de ce au fost anulate in ultima perioada peste 150 de certificate de depozit, in conditiile in care anul acesta productia a crescut.

"Este o problema cu certificatele de depozit, sunt renuntari si nu stiu de ce. Dar zilele urmatoare vom avea si o discutie (...) sa vedem de ce, pentru ca acolo este o problema. Anul acesta, normal, certificatele de depozit ar fi trebuit sa aiba valoare, cand creste productia. Dar ceva s-a intamplat. Este o anulare de vreo 160 de certificate", a declarat ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabara i-a asigurat pe fermieri ca va face eforturi sa obtina cat mai multi bani pentru agricultura, cerand totodata intelegere in cazul in care nu va putea rezolva tot ce si-a propus.

"Sper, in continuare, intr-o colaborare exceptionala, asa cum am avut-o de-a lungul activitatii mele in diverse locuri unde am fost cu fermierii, cu organizatiile de fermieri. Nu spun o chestiune de populism, nu am nevoie de ea. Dar cred ca sunt partenerii cei mai buni. Sper sa ne inteleaga atunci cand este greu sau cand este imposibil de a obtine ceva, iar impreuna sa atenuam ceea ce nu putem obtine la nivelul maxim si sa facem in asa fel incat banii respectivi pentru agricultura sa-i regasim in diverse forme. Vom face acest efort, va asiguram, fara niciun fel de retineri", a spus Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a concluzionat ca, desi "in anii trecuti s-a discutat, si se mai discuta si astazi, ca Romania nu ar trebui sa produca cereale, Romania trebuie sa fie producator de cereale", afirmand ca "daca in Baragan si in Ialomita nu se produce, nu se produce nicaieri".

Valeriu Tabara a fost prezent la "Ziua Porumbului", organizata in localitatea ialomiteana Rasi.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016