Vanzarea terenurilor catre cetatenii straini, in atentia Guvernului luna aceasta
Publicat la data de 09 Aug. 2013 in:
Stiri Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a reafirmat vineri, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la sediul ministerului, ca Romania nu poate solicita amanarea liberalizarii funciare ce urmeaza sa aiba loc de la 1 ianuarie 2014. Potrivit tratatului de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, incepand de anul urmator, cetatenii oricarui stat membru UE pot sa achizitioneze terenuri agricole in Romania. In prezent, acest lucrul este posibil doar daca acestia isi inregistreaza companii in tara noastra.
Potrivit ministrului, procedura prin care terenurile agricole vor putea fi vandute cetatenilor straini va fi reglementata printr-o hotarare ce urmeaza sa fie aprobata de Guvern luna aceasta.
"Cel mai important proiect legislativ din aceasta perioada este legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane si straine. Pana la sfarsitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel incat sa putem sa luam un punct de vedere, dupa care va fi transmis la Parlament. Vrem ca in luna septembrie sau cel tarziu in octombrie sa avem o lege foarte clara care sa reglementeze vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci cand se va liberaliza piata funciara, iar persoanele fizice straine pot cumpara terenuri in Romania (...) Acest termen, 1 ianuarie 2014, este prevazut in tratatul de aderare. S-au facut eforturi in anii trecuti si in acest an ca termenul sa poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, asa cum a fost semnat in anul 2005, nu prevede aceasta posibilitate, si atunci trebuie sa intervenim printr-o astfel de lege care sa protejeze si sa creeze un mediu competitiv pentru fermierii din Romania, care vor sa achizitioneze terenuri si vor sa dezvolte afaceri in agricultura", a precizat, vineri, Daniel Constantin, potrivit Agerpres.
Ministrul a explicat ca piata terenurilor agricole va fi reglementata prin intermediul Agentiei Domeniilor Statului (ADS), dupa model francez.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Aceasta agentie trebuie sa nu mai joace doar rolul de gestionare a fondului funciar, ci si de reglementare a acestuia, dupa modelul Safer din Franta. Beneficiem si de expertiza unor specialisti din ADS-ul francez, ca sa ii spun asa, respectiv Safer, astfel incat sa facem aceasta agentie functionala in beneficiul fermierilor, respectiv sa vizeze tranzactiile de terenuri intre persoane fizice sau juridice pe piata libera si chiar sa intervina pe piata funciara astfel incat sa ajute la consolidarea exploatatiilor din Romania", a mai spus ministrul agriculturii.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>