Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Varianta moldovenească a Muzeului Satului, inaugurată la Galaţi


Muzeul Satului cuprinde trei tipuri de gospodării, specifice satelor din sudul Moldovei, şi o gospodărie din zona Cahul –Republica Moldova. Cele patru gospodării tradiţionale sunt construite din lemn si nuiele, lut, apă, nisip, paie şi bălegar. Bugetul total al proiectului a fost de 339.981,87 euro, finanţare europeană, transmite AmosNews.

Muzeul Satului constă într-un ansamblu de obiective tradiţionale ce include patru gospodării, o fântână cu o roată, o fântână cumpănă cu teică, o moară de vânt şi o afumătoare.

Gospodăria 1 respectă modelul cel mai vechi descoperit în zona Prutului Inferior şi include casa şi anexele acesteia, gardul, coşarul, beciul (pivniţa), grajdul şi magazia; Din punctul de vedere al complexităţii putem spune că este cea mai rudimentară construcţie de locuit după bordei. Gospodăria 2 este specifică zonei de deal (Suceveni, Adam, Ţepu) şi include casa şi anexele acesteia, gardul, coşarul, grajdul, magazia, coteţul şi pătulul. Acoperişul casei va fi construit din paie, stuful nefiind deloc folosit ca material de construcţie. Casa va avea aşa numitul cerdac ce era înfrumuseţat cu diferite motive mitologice ce aveau rol de apărarea împotriva duhurilor rele. Frontoanele care înfrumuseţează casa se realizează astăzi din lemn traforat. Întreaga „florărie” a casei are dublu rol: decorativ şi aprotropaic.

Gospodăria 3 respectă modelul întâlnit în zonele de apă (Tuluceşti) şi include casa şi anexele acesteia, gardul, coşarul, atelierul de olărit. Casa respectă tipul tipul de construcţie amintit şi care este specific zonei Prutului Inferior. Acoperişul este din stuf, tencuiala pereţilor este împletită cu stuf. În plus, faţă de restul gospodăriilor, această casă include un compartiment secret (un perete al casei dublat pentru a crea un spaţiu mic) accesibil din pod şi folosit drept ascunzătoare pentru oameni sau bunuri.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Proiectul Muzeul Satului – „gospodărie tradiţională a constat în înfiinţarea unui Muzeu etno-cultural în zona de agrement Pădurea Gârboavele, format din patru gospodării tradiţionale (trei gospodării din zona Moldova şi o gospodărie din zona Cahul, Republica Moldova) împreună cu anexele aferente (coşar, beci, grajd, magazia, cuptor de pâine, etc.).

Bugetul total al proiectului a fost de 339.981,87 euro, din care 300.000 de euro au reprezentat grantul acordat de Uniunea Europeană prin Programul de Vecinătate România-Republica Moldova 2004-2006 Phare CBC 2004 şi 39.981, 87 euro fiind suportaţi de Consiliul Judeţean Galaţi, în calitate de cofinanţator. Locaţia proiectului, în suprafaţa de 1,36 hectare, este situată în zona de agrement a Pădurii Gârboavelor, situată la 15 km de municipiul Galaţi.

La eveniment au participat managerul proiectului, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, preşedintele raionului Cahul din Republica Moldova, Gheorghe Vasilachi şi PS Casian, episcopul Dunării de Jos. Ceremonia de deschidere a fost însoţită de o slujbă religioasă de sfinţire, precum şi de un spectacol folcloric.

De asemenea, oamenii prezenţi la eveniment au avut posibilitatea de a gusta din tradiţionalele produse moldoveneşti.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016