Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viaţa la ţară: cum se fac afacerile cu lapte într-o fermă de familie care are grijă de 200 de vaci

"Aici suntem la fermă, nu suntem nici la Inter şi nici la Orizont", îşi întâmpină vizitatorii Vilmos Kusztora, un sătean de 56 de ani din Telechia, comuna Brateş, judeţul Covasna, care este de zece ani în afacerile cu lapte. Alături de el mai sunt soţia, unul dintre cei doi copii, cinci angajaţi şi 200 de vaci bălţate şi Holstein.
"Prima dată am început cu activitatea de prelucrare a lemnului în 1991. Am ajuns să fim al treilea exportator de cherestea din rândul IMM-urilor. În 2000 din banii pe care i-am făcut am decis să cumpărăm CAP-ul din sat. La momentul respectiv am luat 30 de viţele şi 10 vaci. Sunt de la ţară. Ce altceva să fac? În plus mie mi-a plăcut vaca. Eu sunt şi îngrijitor, şi şofer, şi manager, şi pastor şi purtător de cuvânt din când în când. În rest nu prea mă lasă soţia să vorbesc", descrie Kusztora modul în care a început să pună primele cărămizi la afacerea cu lapte de vacă.

Ferma lui Kusztora, care se numeşte Cerbul, proprietarul fiind şi vânător, se întinde acum pe 4 hectare. Imediat cum intri, pe partea stângă sunt aşezaţi baloţii de furaj, în faţă se vede clădirea "administrativă" sau biroul lui Kusztora, iar un pic mai departe în stânga sunt vizibile grajdurile, sala de muls şi locul unde este ţinut tancul de răcire a laptelui.

650.000 de euro pentru lapte

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori


Lucrarea & 39;Criptomonede Ghid practic pentru incepatori& 39; nu lasa nicio intrebare fara raspuns Te invitam sa o parcurgi chiar acum si sa devii fara nicio exagerare expert in bitcoin si in alte monede virtuale Este primul pas spre o investitie inspirata Iata 2 motive esentiale pentru care trebuie sa parcurgi lucrarea & 39;Criptomonede...

Oferta Speciala
valabila 48h

În total, de când a început această afacere Kusztora zice că a investit 650.000 de euro şi că ar mai avea nevoie cam de un milion de euro ca să se apuce de modernizarea a încă două grajduri.

În afară de banii pe care i-a împrumutat sau pe care i-a scos din afacerea cu cherestea, Kusztora a mai avut un ajutor din partea francezilor de la Danone, care printr-un program de sprijinire a fermierilor locali îşi asigură o parte importantă din materia primă necesară fabricii de produse lactate din Capitală. Compania de lactate, devenită între timp cel mai mare jucător din industria autohtonă a laptelui, a început din 2005 un program de susţinere a dezvoltării fermelor de lapte. Concret, Danone acordă anumite credite fără dobândă către ferme. Acestea trebuie să respecte o serie de condiţii, ulterior plata urmând să fie făcută în lapte.

"În 2004 am început discuţiile cu Danone, iar acum am ajuns la 200 de animale din care 130 sunt vaci cu lapte. Sutem în total 8 angajaţi din care trei suntem din familie. De 16 ani suntem aceiaşi oameni", mărturiseşte Kusztora.

citeste mai mult in zf.ro
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016