Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viorica Boboc, MADR: Asociatiile agricole nu s-au dezvoltat in interesul membrilor

viorica-boboc-madr-asociatiile-agricole-nu-s-au-dezvoltat-in-interesul-membrilor

Institutul de Economie Sociala (IES), in parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane (ICCV), a lansat rezultatele primei anchete de teren reprezentative la nivel national, in randul asociatiilor de fermieri si a celor de proprietari de paduri, obsti si composesorate, din Romania.


Studiile au fost lansate in cadrul seminarului "Asociatiile de agricultori si composesoratele de paduri - actori cheie ai economiei sociale din mediul rural", care a avut loc in data de 12 iunie 2012, in Bucuresti, la Academia Romana. In cadrul anchetei de teren au fost intervievate 794 de entitati agricole din Romania, la finalul anului 2011.

"Asocierea in mediul rural a fost oprita de istorie si de ajutorul social care a transformat taranul roman in asistat social", a spus Dl. Valeriu Popa, presedintele Asociatiei Obstilor Vrancene.

Concluziile preliminare ale studiului ICCV au fost punctul de pornire a unei dezbateri cu privire la rolul si locul sectorului asociativ al agricultorilor din Romania. S-a discutat despre provocarile si obstacolele cu care se confrunta agricultorii in aceasta perioada marcata de stagnare economica. S-a pus accent si pe oportunitatile si posibilele solutii, inclusiv politici publice care ar putea stimula dezvoltarea sectorului.

In cadrul evenimentului, cercetatorii ICCV au subliniat urmatoarele aspecte privind situatia populatiei din mediul rural:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


- 75% traieste in conditii precare

- peste 36% are statut profesional de lucrator pe cont propriu

- 37% , adica peste 1 milion de cetatenti sunt lucratori familiali neremunerati, persoane care traiesc in si din gospodariile taranesti, fara a avea vreo remuneratie sub forma de salariu sau plata in natura pentru activitatea agricola desfasurata.

Persoanele care traiesc in mediul rural depind in mare masura de agricultura, activitate economica care nu le poate asigura un trai decent data fiind productivitatea redusa si accesul limitat la piete a agricultorilor romani. S-a atras atentia, de asemenea, asupra faramitarii extreme a terenurilor agricole din Romania - impartite in peste 3,8 milioane de exploatatii agricole distincte, din care cea mai mare parte cu suprafete de sub 1ha. Astfel, Romania a devenit tara cu cele mai multe exploatatii agricole din Uniunea Europeana.

"Singura salvare pentru cei care lucreaza in agricultura sunt politici si programe care sa ajute asociatiile agricultorilor sa se consolideze si sa se capitalizeze corespunzator. Aceasta ar fi si singura solutie pentru cresterea productivitatii si pentru ca agricultura sa se transforme intr-un sector care contribuie efectiv la bugetul statului. Asocierea nu este posibila in conditiile actualelor bariere fiscale. Statul a avut in vedere pana acum asociatiile numai ca forme de reprezentare, nu ca forme de organizare care ar putea aduce un venit corect agricultorilor. Si programul National de Dezvoltare Rurala a avut in vedere mai ales dezvoltarea producatorului individual si nu a formelor asociative si refacerea unor filiere corespunzatoare de produs", a declarat Dl. Stefan Niculae, Presedintele Federatiei Agrostar.

Reprezentantii Institutului de Economie Sociala au subliniat cateva aspecte la nivel european, relevante pentru situatia din Romania:

- gradul mic de asociere inregistrat in agricultura romaneasca comparativ cu cea din Uniunea Europeana

- 99.20% din exploatatiile agricole din Romania sunt ferme de subzistenta individuale

- 0.80 % sunt exploatatii agricole cu personalitate juridica

- 0,80% din exploatatiile agricole (adica cele cu personalitate juridica) detin controlul asupra a 44% din suprafata agricola a Romaniei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intervenit in cadrul seminarului "Asociatiile de agricultori si composesoratele de paduri - actori cheie ai economiei sociale din mediul rural" furnizand date privind interventia straina in agricultura romaneasca:

- investitorii straini detin deja aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei, adica peste 700.000 de hectare de teren arabil

- fenomenul instrainarii terenului este in crestere.

- formele asociative (cu caracter de intreprindere a economiei sociale) detinute de agricultori - societati, asociatii si cooperative agricole- exploatau 15,7 % din suprafata agricola a tarii in 2002.

- dupa aderarea la Uniunea Europeana ponderea formelor asociative agricole a scazut la 13,2% la recensamantul agricol din 2010.

- in Uniunea Europeana formele asociative detin peste 80% din piata de produse agricole.

Institutul de Economie Sociala (IES) a prezentat date legate de situatia formelor asociative in agricultura europeana:

- organizate cu precadere sub forma de cooperative, aceste forme asociative detin in multe din tarile europene peste 50% din cota de piata pentru produse ca cele din lapte, vinuri, uleiuri de masline, fructe.

"Asociatiile agricole nu s-au dezvoltat corespunzator, in servicul membrilor - ele au fost create de investitori sau specialisti si nu contribuie corepunzator la bunastarea micului producator sau detinator de terenuri agricole sau silvice" a subliniat Dna. Viorica Boboc, Consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016