Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viticultorii bulgari, îngropaţi în struguri cu care nu au ce face

Micii producători bulgari de struguri încearcă să supravieţuiască, în condiţiile în care cramele nu vor să le cumpere recolta, deoarece criza economică a dus la o scădere a exporturilor, relatează AFP.


Deşi anul acesta, datorită condiţiilor climatice optime, recolta a atins circa 400.000 de tone în ţară, faţă de 369.400 anul trecut, micii producători reuşesc cu greu să supravieţuiască.

Pe drumul între Plovdiv şi Asenovgrad, aflat în centrul regiunii viticole Mavrud, celebră pentru vinul roşu, lăzi cu struguri se îngrămădesc în faţa viilor, cu afişe pe care scrie "De vânzare".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Trăim într-un coşmar"

"Trăim într-un coşmar! Cramele nu vor să cumpere struguri sau oferă preţuri ridicole", le explică Elena Nikolova, în vârstă de 65 de ani, puţinelor persoane care opresc. "Deci încercăm să vindem puţin pe drum. Dar cine cumpără în zilele noastre struguri pentru a face vin?", adaugă ea. Împreună cu verii săi, ea are 1,2 hectare de vie, la fel ca sute de mii de mici proprietari, cărora le-au fost restituite în anii '90 terenurile naţionalizate în timpul comunismului.

Cramele se mulţumesc cu propria recoltă

Dar, pe fondul crizei economice mondiale, cramele, ale căror exporturi scad, se mulţumesc cu propria recoltă, iar micii producători, care nu pot să facă vin, sunt obligaţi să îşi vândă viile. Două treimi din vinul bulgar este exportat, în special către Rusia, care a cumpărat anul trecut 62% din vinul vândut în afara ţării, adică 87 de milioane de litri.

Dar, anul acesta, Rusia şi-a redus cu 25% cererea, la fel ca şi alţi clienţi tradiţionali - Polonia, Suedia, Marea Britanie, Germania şi Cehia -, astfel că producătorii au rămas cu stocuri nevândute, echivalente cu peste un an de vânzări.

Iordan Stefanov, director al societăţii Asenovgrad, explică faptul că a redus la minimum achiziţiile de la micii producători, din cauza scăderii exporturilor cu aproape 20%. "Ne bazăm pe strugurii din via noastră şi de la cooperativele cu care avem contracte", a spus el. Crama sa, numită "uzină" în timpul regimului comunist, exporta 20 de milioane de sticle de vin în URSS. În prezent, cu o producţie de 2,1 milioane de litri pe an, se numără în continuare printre cei mai mari 10 producători din ţară.

Citeste mai mult in Curierul National
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016