Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viticultura: Programele de restructurare inlocuiesc podgoriile imbatranite

Suprafaţa de viţă-de-vie autorizată pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlată (DOC) s-a diminuat în anul 2008 cu 15% faţă de anul precedent, din cauza înlocuirii viţei bătrâne cu viţă tânără, prin programul de reconversie/restructurare, potrivit datelor Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV).

Astfel, ONDOV a autorizat în 2008 o suprafaţă de 17.997 hectare de viţă-de-vie pentru producerea vinurilor DOC, comparativ cu anul 2007, când suprafaţa s-a ridicat la 21.252 de hectare. "Mulţi producători se îndreaptă către programele de reconversie/restructurare şi înlocuiesc viţa-de-vie bătrână, de peste 25 de ani, cu viţă-de-vie tânără, care nu intră în categoria celei producătoare de vinuri cu denumire de origine controlată decât după trei ani de la plantare. Acesta nu este un lucru negativ, pentru că, în anul patru de la înfiinţare, aceasta intră pe rod şi se pot obţine vinuri DOC ", a declarat directorul general al Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, Dan Axente.


Directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe, a declarat, pentru NewsIn, că un alt motiv al scăderii suprafeţei cultivate cu viţă-de-vie pentru vinurile cu denumire de origine controlată este faptul că viticultorii renunţă la producerea vinurilor DOC şi preferă vinurile cu indicaţie geografică, pentru a evita birocraţia obţinerii autorizării DOC pentru suprafaţă şi pentru producţie. În plus, acesta a adăugat că, în ultimii ani, potrivit trendului impus de alte state, producătorii de vin se orientează către vinurile proaspete, care sunt consumate după un an-doi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

"În ultimii ani, producătorii se orientează mai puţin către vinurile DOC, pentru a evita birocraţia. Deşi primesc subvenţii de la stat pentru vinurile cu denumire de origine controlată, viticultorii merg mai mult către vinurile cu indicaţie geografică, pentru că nu trebuie să piardă timp pentru obţinerea autorizaţiei pentru suprafaţa de viţă-de-vie şi pentru vinurile DOC. De asemenea, există o tradiţie iniţiată de state precum Australia, Chile, Noua Zeelandă, care comercializează vinuri proaspete, de calitate, care se vând după un an sau doi", a spus Ovidiu Gheorghe.

De asemenea, potrivit ONDOV, în 2008, au solicitat dreptul de utilizare a denumirii de origine pentru vinurile produse 57 de producători, care au scos pe piaţă peste 30 de milioane de litri de vin DOC, cu 12% mai puţin decât în anul precedent. În 2007, cantitatea de vinuri cu denumire de origine controlată obţinută a fost de circa 34.800.000 litri. În 2006, suprafaţa de viţă-de-vie pentru producerea vinurilor DOC a fost de 22.385 de hectare.

Potrivit directorului Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, viticultorii au început să prefere vinurile cu indicaţie geografică, în detrimentul celor cu denumire de origine controlată (DOC), din cauza birocraţiei întâmpinate în obţinerea autorizării DOC, pentru suprafaţă şi producţie.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016