Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Zamfir, LAPAR: Fermierii nu au bani pentru lucrarile de primavara
Productia agricola pe 2010 a fost vanduta pe bani putini de catre circa 85% din fermieri si din aceasta cauza nu sunt resurse pentru lucrarile de primavara, a declarat marti vicepreşedintele LAPAR, Ioan Zamfir.
"Aproximativ 85% din fermieri si-au vandut productia pe 2010 pe bani putini. Foarte putini fermieri au spatii proprii de depozitare corespunzatoare", a precizat Zamfir. Acesta a explicat ca un fermier, cand ajunge cu marfa la un depozitar, "ia atitudinea celui care se aseaza pe gramada si spune: marfa e a mea, iau cat vreau pe ea, iar tie iti dau cat vreau eu".
"De regula, cel care si-a lasat marfa in custodie la un depozitar, tot acela i-o si vinde. Aceasta este regula", a mai spus vicepresedintele LAPAR. Chiar daca fermierii nu au bani pentru lucrarile de primavara, integratorii si societatile care vand inputuri ii sprijina cu seminte si pesticide, plata urmand sa fie facuta la recoltare, a mai spus Zamfir.
Trebuie sa demonstram ca suntem competitivi
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Agricultura romaneasca a fost abandonata de autoritati in ultimii 20 ani, iar acum, desi ne aflam intr-o piata unica, trebuie sa demonstram ca suntem competitivi pe nimic, a mai opinat vicele LAPAR.
“De ce noi romanii, desi ne aflam intr-o piata unica, trebuie sa demonstram ca suntem competitivi pe nimic. Primim la ora actuala cele mai mici subventii din Uniunea Europeana. De asemenea, fermierul din Romania trebuie sa respecte anumite reguli foarte exigente, dar nu inteleg de ce, atunci cand colegul meu de vizavi, care creste oi cand vrea la mine in curte, nimeni nu este responsabil si nu are competente sa ia masuri, iar el este premiat si cu bani comunitari si nationali”, a spus Ioan Zamfir.
In momentul de fata Romania detine 3 milioane de hectare nelucrate, de pe care s-ar putea produce, in medie, o productie vegetala de circa 9 milioane de tone.
“La o medie de numai 3 tone la hectar, obtinem de pe aceste 3 milioane de hectare circa 9 milioane de tone, sa zicem de grau. Daca inmultim cu 250 de euro, pretul tonei de grau azi, inseamna ca ne-ar salva de a incheia contracte oneroase dezavantajoase pentru tara pentru ca reprezinta o suma fabuloasa, pe care o irosim. Mai mult, aceste terenuri nelucrate, vizavi de aceasta paguba, infesteaza terenurile celorlalti”, a adaugat vicepresedintele LAPAR.
Ioan Zamfir considera ca in momentul de fata exista riscul de a ne confrunta cu o criza dubla, una a apei potabile si una alimentara.
“Consider ca ne paste o criza dubla, una a apei potabile si una alimentara, deoarece in momentul de fata, conform statisticilor, 800 de milioane de oameni sufera de foame si probabil si de sete. Unul din motivele pentru care cred ca este vorba si de o criza a apei este faptul ca nu se permite forarea la mare adancime, fiind considerata rezerva strategica a tarii. Apa de pe pamant, in proportie de 96% este sarata, iar 3% este sub forma de gheata, in timp ce 1% este potabila, dar din aceasta, 60% este folosita in irigatii”, a spus reprezentantul LAPAR.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura