Publicat in: Subventii
Cererile pentru subventiile pe 2019 se depun incepand cu 1 martie
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a demarat Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plata in anul 2019.
In conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, Cererile Unice de Plata se depun la Centrele judetene/locale APIA si al Centrul Municipiului Bucuresti, in perioada 01 martie – 15 mai 2019.
 
Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiaza de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plati/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, respectiv:
- schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat in sectorul vegetal si zootehnic,

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

- masurile compensatorii de dezvoltare rurala: Masura 10 - Agro-mediu si clima, Masura 11 - Agricultura ecologica, Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice (PNDR 2014-2020),
- ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) care se acorda in sectorul vegetal si zootehnic.
 
In Campania 2019, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA-Online se face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plata, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.
Acelasi principiu se aplica si pentru fermierii, crescatori de animale, care vor completa Cererea unica de plata – declaratie sector zootehnic, impreuna cu functionarul APIA, in aplicatia dedicata sectorului zootehnic.
 
Fermierii vor depune la APIA o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca acestia utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete. Cererile se depun la Centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol.
 
Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile la data depunerii cererii.
 
Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz. Arendatorul, concedentul, locatorul si/sau comodantul nu beneficiaza de plati pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) inchiriat(e) si/sau imprumutate spre folosinta.
 
Fermierii care beneficiaza de renta viagera pentru suprafetele arendate/instrainate conform Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de plata pentru terenul arendat/instrainat.
 
Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plata/masurilor de dezvoltare rurala/ ajutoarelor nationale fermierii trebuie sa depuna anual, la APIA, Cererea Unica de Plata si sa indeplineasca conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale in vigoare.
 
In cazul Masurilor 10 si 11, fermierii trebuie sa respecte si cerintele specifice pachetelor solicitate la plata si cerintele de baza conform Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.
 
Informatii privind zonele eligibile pentru Masura 10, Masura 11 si Masura 13 se regasesc in PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-deinformare-anul-2019 si la Centrele judetene/locale APIA.
 
Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, pepinierelor, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale.
 
Pentru legumele cultivate in sere si solarii, suprafata minima a exploatatiei trebuie sa fie de de 0,3 ha, iar suprafata minima a parcelelor de 0,03 ha, conform art.8 alin.(1) lit.c) din OUG nr.3/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Pentru a beneficia de subventii, solicitantii (indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice) trebuie sa prezinte adeverinta eliberata de catre unitatile administrativ-teritoriale, conform inscrierilor din registrul agricol.
 
La depunerea cererii unice de plata fermierul trebuie sa prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor.
 
Terenurile care nu fac parte din circuitul agricol pentru intregul an de cerere nu sunt eligibile la plata. Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor de plata/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii aferente Campaniei 2019, trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor.
 
Informatiile detaliate pentru accesarea fiecarei scheme de plata/masuri de sprijin, inclusiv hartile si listele cu UAT eligibile pentru masurile de dezvoltare rurala, pot fi consultate la centrele judetene/locale ale APIA si pe site-urile www.apia.org.ro, www.madr.ro si www.pndr.ro.
 
Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor in Campania 2019, rugam fermierii sa se prezinte la data si ora la care sunt programati conform INVITATIEI primite.
 
Informatii relevante se regasesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro si in ghidurile adresate fermierilor care solicita plati pe suprafata de la sediile Centrelor Judetene si Locale ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura din fiecare judet.
 
Pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la sectiunea Dezvoltare Rurala, puteti accesa si informatiile privind Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020. Materialele de informare referitoare la Campania de primire a Cererilor Unice de Plata in anul 2019 sunt disponibile pe pagina de inceput a site-ul APIA.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Primele subventii APIA pe 2025. Crescatorii de animale pot depune cererile de plata
Primele subventii APIA pe 2025. Crescatorii de animale pot depune cererile de plata
Cererile de plata se depun in perioada 9 ianuarie - 10 februarie 2025.   De...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...
Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii
Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii
Peste 400.000 de fermieri si-au primit deja banii. In perioada 2 - 9 decembrie 2024, a fost...
Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
APIA va achita pana la 30 noiembrie plata in avans, urmand ca din 1 decembrie sa demareze si...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura

Ministerul Economiei pregateste o schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole, avand in vedere ca trebuie facuta separerea intre productia agricola si procesarea produselor alimentare. Acest proces este unul industrial si mai putin legat de domeniul agriculturii, potrivit ministru... citeste mai mult
Lavanda este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale, fiind utilizata pentru fabricarea parfumurilor si a uleiurilor esentiale. Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei si pentru... citeste mai mult
Daca dispui de cateva sute de metri patrati de teren undeva in mediul rural, inseamna ca indeplinesti principala conditie pentru a desfasura o afacere foarte profitabila. Fara nicio exagerare. Si asta deoarece terenul respectiv poate gazdui o activitate foarte profitabila, care iti este perfect acce... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016