Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Demersuri la MADR: Noua subventie pentru recoltarea stufului din Delta

demersuri-la-madr-noua-subventie-pentru-recoltarea-stufului-din-delta

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale trebuie sa propuna schimbarea categoriei de folosinta a unor termeni din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii pentru a putea introduce o noua subventie referitoare la recoltarea stufului, a declarat guvernatorul RBDD, Gabriel Marinov.


Aceasta modificare este singura modalitate prin care se poate acorda noua subventie persoanelor fizice si juridice care au concesionat terenuri de pe care pot recolta stuf.
 
In prezent, suprafatele stuficole din Delta sunt incluse in cele din categoria "ape balti", iar acestea trebuie aduse in categoria "terenuri mlastinoase, turbarii umede". In legea nr. 116/2023 s-a introdus in legislatie notiunea de "paludicultura", potrivit guvernatorului RBDD.
 
"In baza legii, va trebui sa schimbam categoria de folosinta a acestora, pentru ca legea 116 de anul acesta vorbeste despre practica agricola desfasurata pe terenuri mlastinoase, pe turbarii umede. Cu siguranta, majoritatea plaurilor din Delta sunt turbarii. La propunerea Ministerului Agriculturii trebuie schimbata categoria de folosinta ape-balti, in categoria de folosinta terenuri mlastinoase sau turbarii umede, pentru a putea fi folosite de concesionari", spune Marinov.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Adoptarea notiunii de paludicultura este necesara in vederea subventionarii activitatii de recoltat stuf, resursa foarte putin exploatat in momentul de fata.
 
"Prin introducerea activitatii de paludicultura in randul activitatilor enumerate de ordonanta nr. 34 din 2013, practic aceasta activitate devine subventionabila, ceea ce e un lucru bun. De ce? Pentru ca resursa stuficola din Delta Dunarii este o resursa vegetala regenerabila foarte mult subexploatata", a adaugat Gabriel Marinov.
 
In acest sens, demersurile facute pana acum au identificat si o alta problema: modul in care au fost intocmite contractele de concesiune a suprafetelor stuficole, care face referire la cantitatea de stuf recoltata pe o anumita suprafata.
 
"Problema este ca niciunul din contractele noastre din interiorul RBDD nu prevede concesionarea unei suprafete de pamant, apa, mlastina, sau turbarie, ci cantitatea de stuf de pe o anumita suprafata, pentru ca nu toata cantitatea de vegetatie uscata se recolteaza de pe suprafata concesionata. (…) Stuful in Delta se recolteaza aparte. De pe o suprafata de x hectare, se recolteaza in fiecare an o suprafata mai mica cu 25% din areal. An de an, aceasta suprafata e schimbata pentru a se permite vegetatiei palustre de pe intregul areal sa aiba minim doi ani de existenta", explica Marinov.
 
Legea nr. 116/2023 defineste paludicultura ca practica agricola desfasurata pe terenuri mlastinoase, turbarii umede si poate include cultivarea sau recoltarea diferitelor tipuri de stuf. In plus, poate duce la transformarea actualelor amenajari agricole din Delta in amenjari stuficole, potrivit guvernatorului RBDD.
 
"Poate fi un foarte bun inceput pentru reconvertirea amenajarilor agricole in amenajari stuficole, pentru ca recoltarea stufului si cultivarea lui pot deveni mai rentabile decat activitatile agricole desfasurate azi in marile poldere agricole. 
 
Ganditi-va ca avem aproape 40.000 de hectare de amenajari agricole, in care culturile respective au nevoie de tot felul de substante. Stuful nu are nevoie de nicio substanta naturala ca sa creasca. Astfel, activitatea agricola de paludicultura devine mult mai rentabila", spune Marinov.
 
In Delta au fost stabilite 12 zone stuficole cu o suprafata totala de 46.735,3 hectare, cu o cantitate totala de stuf recoltabil de aproximativ 71.000 hectare prin hotararea de Guvern nr. 153/2002. Din aceste suprafete gestionate de Administratia RBDD, doar una este concesionata.
 
Noua subventie a fost anuntata anul trecut de autoritatile nationale, valoarea acesteia urmand sa fie de 20 euro pe hectar.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton