GES ne obliga la o schimbare majora. Subventii pentru centrale ecologice pe peleti sau biomasa
Publicat la data de 31 Iul. 2023 in:
Subventii Directia europeana de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ne obliga la o schimbare majora in schema de incalzire a locuintelor romanesti.
Tranzitia de la sobele vechi la centrale ecologice pe peleti sau biomasa nu se poate realiza fara subventii, potrivit reprezentantilor Asociatiei Forestiere din Romania.
"Aproximativ 3,5 milioane de gospodarii din Romania se incalzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scazut si grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piata energiei si gazului metan, preturile mari, razboiul din Ucraina si directia europeana de reducere a emisiilor de GES ne obliga la o schimbare majora in schema de incalzire a locuintelor romanesti. Pasii necesari pentru a iesi din schema uzata deja moral si economic sunt relativ simpli.
Presupun inlocuirea sistemelor de incalzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai putin poluante si care produc energie termica mai ieftina. Exista solutii tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de caldura, la centralele pe peleti sau biomasa. Daca in ceea ce priveste pompele de caldura vorbim despre echipamente importate integral, peletii si, mai ales, biomasa ne sunt la indemana.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cu investitii in utilaje si echipamente, sectorul forestier poate aduce cu usurinta biomasa la -gura sobei-", se arata intr-un comunicat ASFOR.
In acest sens, reprezentatii asociatiei subliaza ca "tranzitia de la soba veche la centrala moderna pe peleti sau biomasa nu se poate face fara subventie".
De asemenea, acestia au spus ca mai multe state europene subventioneaza inlocirea centralelor termice pe gaz sau pacura cu centrale ecologice care functioneaza cu lemn, peleti sau biomasa. Acest fapt se intampla in contextul cresterii preturilor la energie si al preocuparilor legate de reducerea poluarii.
In Germania, proprietarii de apartamente primesc bani de la stat atunci cand instaleaza sisteme de incalzire ecologica, 30% din costuri fiind acoperite in toate cazurile.
In conditiile in care venitul impozabil al gospodariei este mai mic de 40.000 de euro pe an, se adauga inca 30%. Mai exista o alocare de 20% in cazul in care se inlocuieste sistemul vechi de incalzire cu cel nou inainte de 2028, iar finantarea totala ar fi de maximum 70%.
In Austria, subventiile pentru inlocuirea aparatelor care utilizeaza combustibili fosili cu centrale termice pe peleti se ridica pana la 7.500 de euro din costul unei centrale de uz casnic. Guvernele regionale aloca subventii suplimentare cu valori cuprinse intre 2.000 - 5.000 de euro.
In 2022, a fost derulat in Franta un program de sprijin pentru inlocuirea centralelor termice vechi cu centrale ecologice pe lemn sau peleti, pompe de caldura sau panouri solare.
In acest caz, ajutorul oferit a fost intre 4.000 si 5.000 de euro pentru gospodariile cu venituri mici, respectiv intre 2.500 si 4.000 de euro pentru gospodariile cu venit standard.
In 2007, existau 7,5 milioane de sobe vechi pe lemne, cu randament scazut si grad de poluare mare in SUA. Autoritatile federale au creat un sistem mixt de creditare si subventie pentru inlocuirea acestora.
Sistemul acoperea pana la 80%, lucru ce a determinat si celelalte state sa se alature. Un program similar este in derulare de peste 20 de ani in Norvegia, potrivit ASFOR.
Reprezentantii ASFOR sunt de parere ca si Romania are nevoie de o astfel de tranzitie mai ales ca dispune de resursa si de stiinta procesarii lemnului. Insa, asumarea acestei tranzitii presupune elaborarea unui set de politici publice si alocarea serioasa de fonduri.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>