Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reguli pentru accesarea subventiilor

noi-reguli-pentru-accesarea-subventiilor

Schimbarile vizeaza criterii de eligibilitate pentru anumite scheme de plata, nou ordin fiind publicat joi in Monitorul Oficial.


Modificarile aduse in luna decembrie a anului trecut Ordinului 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati au intrat in vigoare din aceasta saptamana, odata cu publicarea acestora in Monitorul Oficial.

In cele ce urmeaza, prezentam principalele modificari de care fermierii trebuie sa tina cont de acum inainte, pentru a beneficia de subventii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Subventia pentru pasuni:

Articolul 7, alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„c) copie conform cu originalul a hotararii adunarii generale a asociatilor privind utilizarea fondurilor. Acest document poate fi prezentat pana la data-limita de depunere a cererilor cu intarziere. In cazul in care aceste forme de organizare nu respecta incarcatura minima de 0,3 UVM/ha. asigurata cu animalele membrilor, activitatea agricola minima consta inclusiv in realizarea unui cosit anual pe pajistile permanente aflate in proprietate.  Activitatea agricola minima prin cosit anual pe pajistile permanente se face in perioada 15 iunie-1 august a anului de cerere. In cazul pajistilor permanente aflate sub angajamente in cadrul Masurii 10 «Agromediu si clima», cositul se efectueaza numai dupa data stabilita in fisa pachetului/ subpachetului/ variantei corespunzatoare si trebuie efectuat pana la 15 octombrie. Formele asociative de proprietate prezinta la APIA facturile valorificarii fanului si/sau documente contabile de gestiune privind depozitarea fanului pentru consumul cu animalele detinute si/sau centralizatorul repartizarii fanului rezultat catre membrii formei asociative de proprietate, pe baza semnaturii membrilor, pana la data de 15 octombrie a anului de cerere.”

Utilizatorii de pajisti permanente, persoane fizice sau juridice de drept privat, altele decat cele mentionate la art. 7 alin. (1) si art. 6, desfasoara cel putin o activitate agricola minima pe pajistile permanente aflate la dispozitia lor in conditiile legii, , in calitate de fermieri activi si prezinta, dupa caz, documentele prevazute la art. 5 alin. (1) si (2) din Ordonanta 3/2015, precum si:

a) la depunerea cererii unice de plata la APIA, copie a cardului exploatatiei zootehnice in care sunt inregistrate animalele sau adeverinta eliberata de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, din care sa rezulte codul exploatatiei inscrise in RNE valabil la data depunerii cererii unice de plata, in cazul in care fermierul detine animale si/sau;

b) pana la data de 15 octombrie a anului de cerere, documentele privind depozitarea/valorificarea fanului, in situatia in care fermierul nu asigura incarcatura minima de 0,3 UVM/ha. Fara a aduce atingere prevederilor Ordinului nr. 352/636/54/2015, activitatea agricola minima prin cosit anual pe pajistile permanente se face in perioada 15 iunie-1 august a anului de cerere. In cazul pajistilor permanente aflate sub angajamente in cadrul Masurii 10 «Agromediu si clima», cositul se efectueaza numai dupa data stabilita in fisa pachetului/subpachetului/ variantei corespunzatoare si trebuie efectuat pana la 15 octombrie a anului de cerere. Documentele doveditoare privind depozitarea/valorificarea fanului sunt:

(i) declaratia privind depozitarea fanului, in cazul persoanelor fizice, sau documentele contabile de gestiune, in cazul persoanelor juridice;

(ii) fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, in cazul persoanelor fizice, sau factura fiscala, in cazul persoanelor juridice.

Sprijin cuplat bivolite de lapte:

„Bivolitele de lapte pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrise/inregistrate in registrul genealogic al rasei.”

Act atasat cererii: adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea/inregistrarea bivolitelor pentru care se solicita sprijin cuplat, in registrul genealogic al rasei, avizata de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu".

 

Sprijin cuplat ovine:

Berbecii pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrisi in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala. Efectivul de femele ovine inscrise/inregistrate in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala sau suplimentara, pentru care se acorda SCZ, respecta raportul de sexe de minimum un berbec inscris in registrul genealogic al aceleiasi rase, sectiunea principala, la 35 de femele ovine. Efectivul de femele ovine neinscrise si neinregistrate intr-un registru genealogic pentru care se acorda SCZ, respecta raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine”.

Act atasat cererii: Documentul specific pentru SCZ ovine/caprine care atesta conditiile:  adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea berbecilor/tapilor in registrul genealogic al rasei si inscrierea/inregistrarea oilor sau caprelor in registrul genealogic al rasei, pentru care se solicita SCZ, si respectarea raportului de maximum 35 de femele ovine/caprine la un berbec/tap inscris in registrul genealogic al rasei, avizata de catre ANZ prin oficiile pentru zootehnie judetene, dupa caz, sau adeverinta eliberata de oficiul pentru zootehnie judetean, prin care se confirma respectarea raportului de maximum 35 femele ovine/caprine neinscrise si neinregistrate intr-un registru genealogic la un berbec/tap cu certificat de origine.

Sprijin cuplat caprine:

„Tapii pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrisi in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala. Efectivul de femele caprine inscrise/inregistrate in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala sau suplimentara, pentru care se acorda SCZ, respecta raportul de sexe de minimum un tap inscris in registrul genealogic al aceleiasi rase, sectiunea principala, la 35 de femele caprine. Efectivul de femele caprine neinscrise si neinregistrate intr-un registru genealogic, pentru care se acorda SCZ, respecta raportul de sexe de minimum un tap cu certificat de origine la 35 de femele caprine.”

Sprijin cuplat vaci de carne:

Vacile de carne si/sau vacile metise cu rase de carne pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrise/inregistrate in registrul genealogic al rasei si taurii de reproductie din rase de carne pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrisi in registrul genealogic al rasei.”

Act atasat cererii: Pentru taurii de reproductie din rase de carne, vacile din rase de carne, vacile metise cu rase de carne, tineretul mascul si/sau femel din rase de carne si tineretul mascul si/sau femel metis cu rase de carne, adeverinta eliberata de agentia/asociatia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei, care certifica rasa pentru animalele solicitate, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de insamantari artificiale/documentele de monta naturala, precum si inscrierea/inregistrarea, dupa caz, in registrul genealogic al rasei pentru taurii de reproductie din rase de carne, vacile din rase de carne si vacile metise cu rase de carne, avizata de ANZ prin oficiile judetene, dupa caz.

Sprijin cuplat vaci de lapte:

Sa fie inscrise/inregistrate in registrul genealogic al rasei.” Pana acum, erau exceptate de la aceasta conditie vacile de lapte din zona montana. Asadar, a fost eliminata aceasta exceptie.

Act atasat cererii: Adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea/inregistrarea vacilor de lapte, pentru care se solicita SCZ, in registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ, dupa caz.

Sprijin cuplat soia:

Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare este 31 martie a anului urmator anului de cerere pentru urmatoarele documente:

a) factura de vanzare a marfii sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha comercializata;

b) note de intrare/receptie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau pasarile pe care le detine in ferma, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha utilizata in consumul propriu la nivelul fermei;

c)contractul comercial de vanzare/cumparare a marfii, in cazul in care valorificarea productiei minime de 1.300kg/ha s-a facut in baza acestuia, insotit de documentele prevazute la lit. a);

d) in situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, inregistrat pentru siguranta alimentelor la ANSVSA, acesta face dovada procesarii productiei minime de 1,3 tone/ha prin documente contabile interne.

e) factura sau bonul fiscal de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea "samanta admisa pentru insamantare", sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea "Necesar propriu" si "Interzisa comercializarea" sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.In cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samanta.

Termenul final de depunere la APIA este 30 aprilie a anului urmator anului de cerere pentru urmatoarele documente:

-Factura pentru servicii multiplicare soia, emisa catre mentinatorul sau detinatorul soiului, din care sa reiasa ca i-a livrat minimum 1.300 kg samanta certificata/ha. In situatia in care factura pentru servicii multiplicare samanta soia este emisa catre detinatorul soiului, prezinta si contractul dintre mentinatorul si detinatorul soiului; si/sau

-Factura de comercializare a minimum 1.300 kg samanta certificata/ha sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care sa reiasa comercializarea a minimum 1.300 kg samanta certificata/ha emise catre terti ale caror exploatatii sunt situate pe teritoriul national.

Sprijin cuplat mazare si fasole boabe:

Fermierii care solicita la APIA sprijin cuplat livreaza cantitatea minima de 1,9 tone/ha mazare boabe si/sau de 0,85 tone/ha fasole boabe la o unitate de industrializare/procesare inregistrata pentru siguranta alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, sau autorizata/inregistrata potrivit prevederilor Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 44 din 14 aprilie 2017 pentru aprobarea Normei sanitatre veterinare privind procedura de autorizare/inregistrare sanitar-veterinara a unitatilor ce desfasoara activitati in domeniul hranei pentru animale si a mijloacelor de transport al hranei pentru animale si pentru modificarea anexei nr. 6 la Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr.96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile in domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Termenul final de depunere la APIA este 1 decembrie a anului de cerere pentru urmatoarele documente doveditoare:

a) factura de livrare a productiei minime sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol;

b) factura sau bonul fiscal de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea "samanta admisa pentru insamantare" sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea "Necesar propriu" si "Interzisa comercializarea" sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate. In cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samanta.

Sprijin cuplat samanta de cartofi:

In cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial/oficiale de certificare a lotului/loturilor de samanta, cu mentiunea «Necesar propriu». Acestea se prezinta la APIA pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata.

Sprijin cuplat  pentru legume cultivate in sere:

Dovada comercializarii legumelor cultivate in spatii protejate o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol depuse la APIA pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

Castravetii destinati industrializarii se comercializeaza catre unitati de industrializare inregistrate pentru siguranta alimentelor potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008.

Documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea «samanta admisa pentru insamantare», sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea «Necesar propriu» si «Interzisa comercializarea» sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate si factura de achizitie a semintei, se depune la APIA pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere. Documentele care atesta calitatea semintelor certificate autohtone se vizeaza in prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semintelor si materialului saditor de pe raza teritoriala in care fermierul isi desfasoara activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semintelor si materialului saditor. In cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samanta.

In situatia in care solicitantul sprijinului cuplat in sectorul vegetal comercializeaza productia prin intermediul unui grup/unei organizatii de producatori, recunoscut(e) de MADR, sau al unei cooperative agricole infiintate conform prevederilor Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca obiect de activitate vanzarea productiei, ca membru sau nemembru al acestor forme asociative, actele doveditoare ale cantitatii livrate catre grup/organizatie/cooperativa sunt fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau copia facturii/facturilor, cu respectarealegislatiei in vigoare privind valoarea productiei comercializate, in cazul grupurilor/organizatiilor de producatori.

Solicitantii mai prezinta si:

a) copie de pe actul de inregistrare la Oficiul registrului comertului in a carui raza teritoriala isi are sediul grupul/organizatia/cooperativa;

b) adeverinta prin care fac dovada ca sunt membri ai grupului/organizatiei de producatori/cooperativei prin care valorifica productia sau adeverinta prin care nemembrii fac dovada ca productia a fost livrata prin forma asociativa;

c) copia contractului incheiat intre grup/organizatie/cooperativa si cumparator, care cuprinde tabelul cu fermierii care au comercializat productia prin forma de organizare.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016