Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Patru miliarde de euro, atat totalizeaza investitiile in agricultura sprijinite prin fonduri europene

patru-miliarde-de-euro-atat-totalizeaza-investitiile-in-agricultura-sprijinite-prin-fonduri-europene

Proiectele finantate prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 (PNDR) aduc pana in acest moment in economie peste 4 miliarde de euro.


Rezultatele de pana in acest moment arata ca in ceea ce priveste modernizarea exploatatiilor agricole (Masura 121), finantarile europene au vizat in principal culturile de camp, mai precis achizitionarea de utilaje specifice. Astfel, 1.064 de proiecte de investitii, pentru care APDRP a semnat deja contractele de finantare, au ca scop dotarea cu masini agricole.

Alte proiecte au in vedere investitii in cresterea porcilor, pasarilor sau bovinelor, principalele achizitii fiind directionate spre constructia de cladiri. Este vorba despre aproximativ 300 de proiecte. Un lucru imbucurator in finantarea proiectelor de investitii in agricultura il reprezinta ponderea din ce in ce mai mare a productiei ecologice. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit finanteaza peste 260 de proiecte de investitii care sunt axate pe agricultura ecologica.

In ceea ce priveste cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123 impreuna cu Schemele de ajutor de Stat aferente) majoritatea investitiilor s-au concentrat pe industria alimentara (709 proiecte), procesarea produselor silvice atragand 135 de beneficiari. In industria alimentara APDRP a contractat si 39 de proiecte care vizeaza procesarea BIO a produselor agricole.
Daca ne referim la tipurile de beneficiari care au accesat Masura 123, putem spune ca majoritatea covarsitoare este reprezentata de microintreprinderi, aproximativ 714.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

O situatie la fel de buna se constata si in ceea ce priveste diversificarea economiei rurale. Astfel, prin Masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi", au fost finantate 2.157 de noi microintreprinderi, cu alte cuvinte, noi agenti economici care sa contribuie la dezvoltarea directa a economiei locale. Valoarea totala a tuturor acestor proiecte este de 125, 56 milioane de euro.

Desi nu a mai avut interesul urias din perioada Programului SAPARD, proiectele de investitii in turismul rural (Masura 313) constituie un domeniu care a atras finantari de 379 de milioane de euro prin 921 de proiecte contactate. Dintre acestea, peste 720 au solicitat fonduri nerambursabile pentru constructia sau modernizarea de structuri turistice de cazare, alimentatie publica si agrement. Valoarea totala a investitiilor este de 337 de milioane de euro. Alte proiecte au propus infiintarea in zonele rurale de centre de informare turistica, prevazute cu toate echipamentele necesare, inclusiv cu personal de specialitate.

Peste 1,14 miliarde de euro sunt angajate in investitiile pentru renovarea si dezvoltarea satelor (Masura 322), fiind vorba de 369 de proiecte. Cu toate acestea, comunele beneficiare in mod real de banii europeni pentru infrastructura rurala sunt in numar de 390. Alocarea acestei Masuri a fost epuizata inca de la primele licitatii de proiecte.

Acestea sunt datele statistice ale implementarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in Romania pana in acest moment, procesul de contractare de noi proiecte fiind in plina desfasurare. "Rezultatele de pana acum arata contributia majora pe care fondurile europene derulate de APDRP o au in economia rurala. Putem spune ca se aduce un aport semnificativ la progresul mediului rural romanesc. Cred ca nu mai exista vreo comuna in care sa nu fie o investitie publica sau privata pe care sa nu o sprijinim. Nu mai sunt multi bani disponibili, asa ca sfatul meu pentru toti cei interesati este acela de a demara cat mai repede demersurile pentru alcatuirea proiectelor. in contextul unei concurente acerbe pentru obtinerea finantarii, APDRP va selecta doar cele mai bune si viabile proiecte" a precizat Mihai Gavril Vadan, directorul general al Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

De la demararea PNDR in anul 2008, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a gestionat 95.694 de cereri de finantare, in valoare de peste 15,26 miliarde de euro.

Pana la aceasta data, au fost selectate spre finantare 48.073 de proiecte in suma de 4,58 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o angajare de 47% a fondurilor disponibile prin PNDR.

APDRP a efectuat, pana in prezent, plati de aproximativ 4 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie efectiva de peste 40%.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton