Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Reducerea TVA la alimente a venit mai devreme decat era asteptata
Guvernul a decis ca reducerea taxei de la 24 la 9 la suta pentru produsele alimentare sa fie operata din luna iunie si nu de la inceputul anului viitor, asa cum fusese stabilit anterior.
Conform premierului Victor Ponta care a facut anuntul oficial, „principalele argumente pentru reducerea anticipata a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja incasati suplimentar in primul trimestru, faptul ca este usor de administrat printr-o aplicarea generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica, reducerea evaziunii, cresterea competitiei, ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei, siguranta alimentara, locurile de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica”.
Imediat dupa anuntul facut de premier, au inceput sa apara si opiniile pro si contra acestei decizii, unul dintre cei care au exprimat astfel de opinii fiind si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Intr-un comunicat de presa remis in aceasta privinta, ministrul arata ca „Masura reducerii TVA la 9% la alimente, coroborata si cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurential corect. Vom avea evaziune mult mai putina si preturi mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat”.
In acelasi document, Daniel constantin mai arata ca aceasta masura luata incepand din luna iunie va fi benefica in special pentru sectorul de lapte, avand in vedere ca de la 1 aprilie au fost eliminate cotele de lapte. Totodata, si sectorul de carne va avea de castigat, in opinia ministrului, masura atenuand efectele negative pe care le-a avut asupra acestui sector embargoul impus de Rusia.
Si reprezentantii Romalimenta considera aceasta masura benefica, aratand intr-un comunicat ca „reducerea TVA la alimente va duce la cresterea reala a consumului, cu efect pozitiv in nivelul de trai si in starea de sanatate a populatiei, la o concurenta echitabila pentru toti jucatorii de pe piata, la cresterea productiei interne agroalimentare si la scaderea preturilor in piata alba, paradoxal, sub cele din piata subterana”.
Acestia mai sunt de parere ca incasarile la bugetul de stat nu vor avea de suferit ci, din contra, materializarea efectelor masurii va duce la cresterea lor, cu posibilitatea realocarii spre sectoare vitale si, mai ales, a extinderii necesarei relaxari fiscale.
„Industria alimentara sustine argumentat utilitatea si urgenta reducerii nivelului TVA la alimente si garanteaza ca efectele benefice ale masurii vor fi resimtite in scurt timp, in numeroase planuri”, se mai arata in comunicatul Romalimenta.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora