Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sporim fertilitatea solului
Fertilitatea solului asigura cresterea sanatoasa a plantelor, aceasta fiind influentata de o serie de factori.
Clima prin inghet/dezghet echivalenta cu o aratura de afanare, perioadele de seceta si umiditate, colmatari, eroziuni, levigrari s.a.
Ingrasamintele organice ce stimuleaza activitatea vietii din sol. Cercetarile au aratat ca la un hectar de teren pe adancime de cea. 20 cm se gasesc organisme ce stimuleaza complexul agicolo-humic, structurarea si afanarea solului. Creste procentul de humus si se echilibreaza bilantul substantelor nutritive.
Lucrarea solului care favorizeaza regimul hidric caloric si omogenizeaza stratul arabil prin amestecare si intoarcere; asigura desfiintarea orizontului compact, adancirea stratului arabil si cresterea spatiului pentru formarea radacinilor. Lucrarea solului afaneaza orizonturile inferioare, incorporeaza resturile vegetale si pregateste patul de germinare. De asemenea combate ierburile spontane si asigura ingrijirea culturilor.
Rotatia plurianuala cu foloasele ei legate de activitatea radacinilor care dau viata pamantului, il afaneaza si distruge orizontul compact, protejeaza fata de levigare, imbogateste solul cu resturi vegetale s.a. Organizarea rotatiei asigura tranzitia fara limitare neta intre stratul arabil si solul ne lucrat prin radacini si rame.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Agricultura taraneasca eco-biologica recomanda ca lucrarile pentru insamantare, dupa o aratura de baza de 10-30 cm sa fie superficiale, daca este posibila fara intoarcerea brazdei, adica sa se indeparteze pojghita permeabila care intrerupe capilaritatea si sa permita prin mobilizarea lui sa circule aerul in interesul lui.
Dupa recoltarea de vara pamantul trebuie lucrat imediat pentru a se impiedica uscarea lui ulterioara. Este recomandat a folosi un ingrasamant verde. Toamna, lucrarea principala priveste incorporarea superficiala a culturilor ascunse si a culturii a 2-a. Mai superioara este lucrarea adanca a solului, stabilita in functie de factorul pluviometric.
Lucrarile solului dupa recoltare au ca scop amestecarea superficiala a resturilor vegetale, intreruperea capilaritatii si micsorarea evaporarii, pastrarea starii de fertilitate si pregatirea unui pat germinativ. Pregatirea patului germinativ are ca scop realizarea unui strat neted si bine asezat dar nu prea compact pentru a aduce semintelor ape din straturile mai profunde si a permite patrunderea usoara a radacinilor.
Lucrarile de intretinere ajuta la cresterea plantelor prin spargerea crustei si distrugerea ierburilor spontane.
Agricultura taraneasca eco-biologica recomanda alegerea cu grija a modului de lucrare a solului, de utilizare a diferitelor utilaje si sisteme in raport cu calitatea solului, ingrasarea lui, de cerintele fiecarei plante si de vreme, de anotimp si mai ales de experienta si priceperea agricultorului care isi cunoaste ogorul. Prin incercare continua si prin observatii agricultorul poate ajunge sa actioneze adecvat in mod intuitiv in aplicarea oricarei lucrari a solului.
Autor:
Cornel Oprea
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.17 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News