Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Tehnologii

Cantitatea de apa care trebuie aplicata culturilor agricole pentru a completa necesarul de apa al plantelor este numita norma de udare. Norma de udare depinde de insusirile solului si, desigur, de planta cultivata. De exemplu, in cultura mare, stim ca in Baragan la prasitoare norma de udare este de 800 - 1000 mc/ha.
Norma scade pentru alte regiuni, cum ar fi nordul Teleormanului, Arges, Olt, Banat, unde ea este de 600-700 metri cubi la hectar. In zonele cu nisipuri nisipoase - Dolj, de exemplu, norma scade si mai mult, pana la 400 mc/ha.
La semanat, in conditiile in care anotimpul este unul secetos (octombrie anul trecut, de exemplu), se aplica o udare de rasarire, in norma de 300 mc/ha. Dupa rasarire, daca nu s-au schimbat conditiile meteo, se mai da o a doua apa, numita udare de aprovizionare, cu o norma de 300-400 mc/ha.
Toate cifrele de mai sus sunt calculate pentru prasitoare, in cazul paioaselor ele sunt mai mici cu 100-150 mc/ha.
In general, o cultura consuma in primele saptamani de la rasarire 10-20 mc apa la hectar, iar in urmatoarele faze de vegetatie ajunge pana la un maxim de 50-60 mc apa la hectar. Astfel, in perioada de crestere activa, intervalul dintre udari va fi pe solurile cu norma de udare de 800 metri cubi la hectar de 12 - 14 zile, pe solurile cu norma de udare de 600 metri cubi la hectar de 8 - 10 zile, iar pe nisipuri (400 mc) de 5 - 6 zile.
Practic, in anii cu precipitatii normale se vor aplica 1 - 2 udari la grau si alte cereale paioase, 3 - 4 udari la porumb, floare si prasitoare.
In legumicultura se folosesc irigatii moderne, prin picurare, cu un consum redus de apa.
Calcularea necesarului de apa pentru irigarea culturilor legumicole in sere si solarii, prin sistemul de irigare prin picurare
IRIGATII CASTRAVETI: 300 m3/ha, se aplica 10 udari
IRIGATII CONOPIDA: 200 m3/ha, se aplica 7 udari
IRIGATII TOMATE: 250 mc/ha, se aplica 8 udari
La semanat, in conditiile in care anotimpul este unul secetos (octombrie anul trecut, de exemplu), se aplica o udare de rasarire, in norma de 300 mc/ha. Dupa rasarire, daca nu s-au schimbat conditiile meteo, se mai da o a doua apa, numita udare de aprovizionare, cu o norma de 300-400 mc/ha.
Toate cifrele de mai sus sunt calculate pentru prasitoare, in cazul paioaselor ele sunt mai mici cu 100-150 mc/ha.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In general, o cultura consuma in primele saptamani de la rasarire 10-20 mc apa la hectar, iar in urmatoarele faze de vegetatie ajunge pana la un maxim de 50-60 mc apa la hectar. Astfel, in perioada de crestere activa, intervalul dintre udari va fi pe solurile cu norma de udare de 800 metri cubi la hectar de 12 - 14 zile, pe solurile cu norma de udare de 600 metri cubi la hectar de 8 - 10 zile, iar pe nisipuri (400 mc) de 5 - 6 zile.
Practic, in anii cu precipitatii normale se vor aplica 1 - 2 udari la grau si alte cereale paioase, 3 - 4 udari la porumb, floare si prasitoare.
In legumicultura se folosesc irigatii moderne, prin picurare, cu un consum redus de apa.
Calcularea necesarului de apa pentru irigarea culturilor legumicole in sere si solarii, prin sistemul de irigare prin picurare
IRIGATII CASTRAVETI: 300 m3/ha, se aplica 10 udari
IRIGATII CONOPIDA: 200 m3/ha, se aplica 7 udari
IRIGATII TOMATE: 250 mc/ha, se aplica 8 udari
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 3.88 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News