Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum stabilim normele de udare, in cultura mare si legumicultura

cum-stabilim-normele-de-udare-in-cultura-mare-si-legumicultura

Cantitatea de apa care trebuie aplicata culturilor agricole pentru a completa necesarul de apa al plantelor este numita norma de udare. Norma de udare depinde de insusirile solului si, desigur, de planta cultivata. De exemplu, in cultura mare, stim ca in Baragan la prasitoare norma de udare este de 800 - 1000 mc/ha.


Norma scade pentru alte regiuni, cum ar fi nordul Teleormanului, Arges, Olt, Banat, unde ea este de 600-700 metri cubi la hectar. In zonele cu nisipuri nisipoase - Dolj, de exemplu, norma scade si mai mult, pana la 400 mc/ha.

La semanat, in conditiile in care anotimpul este unul secetos (octombrie anul trecut, de exemplu), se aplica o udare de rasarire, in norma de 300 mc/ha. Dupa rasarire, daca nu s-au schimbat conditiile meteo, se mai da o a doua apa, numita udare de aprovizionare, cu o norma de 300-400 mc/ha.

Toate cifrele de mai sus sunt calculate pentru prasitoare, in cazul paioaselor ele sunt mai mici cu 100-150 mc/ha.

In general, o cultura consuma in primele saptamani de la rasarire 10-20 mc apa la hectar, iar in urmatoarele faze de vegetatie ajunge pana la un maxim de 50-60 mc apa la hectar. Astfel, in perioada de crestere activa, intervalul dintre udari va fi pe solurile cu norma de udare de 800 metri cubi la hectar de 12 - 14 zile, pe solurile cu norma de udare de 600 metri cubi la hectar de 8 - 10 zile, iar pe nisipuri (400 mc) de 5 - 6 zile.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Practic, in anii cu precipitatii normale se vor aplica 1 - 2 udari la grau si alte cereale paioase, 3 - 4 udari la porumb, floare si prasitoare.

In legumicultura se folosesc irigatii moderne, prin picurare, cu un consum redus de apa.

Calcularea necesarului de apa pentru irigarea culturilor legumicole in sere si solarii, prin sistemul de irigare prin picurare

IRIGATII CASTRAVETI: 300 m3/ha, se aplica 10 udari
IRIGATII CONOPIDA: 200 m3/ha, se aplica 7 udari
IRIGATII TOMATE: 250 mc/ha, se aplica 8 udari
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.88 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016