Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Tehnologii

De trei decenii, crescatorii de oi din judetul Bistrita au reusit sa creeze o varietate superioara de turcana, botezata Bala de Bistrita. Oile din varietatea Bala de Bistrita dau laptele mai gras si sunt mai bine adaptate la conditiile de mediu din judet.
Povestea lor incepe in anii 80, cand, mioarele din rasa Turcana alba au fost incrucisate cu berbeci selectionati, cu capul si picioarele complet albe.
Ioan Campean, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Bistrita, spune: "Fata de turcana alba, care ajunge doar la 40-50 de kilograme, acestea ating 60-70 de kilograme, au o perioada a lactatiei mai lunga si laptele mai gras. Da in jur de 80-100 de litri de lapte pe sezon fata de 60-70 de litri, o oaie obisnuita si cam 4,5 kilograme de lana fata de 2-2,5 turcana. Se vede de la an la an ca sunt tot mai bune. Bala de Bistrita e o subvarietate a rasei Turcană alba. Noi, incercand sa omologam această subvarietate, am constatat ca nu era omologata nici Turcana. Bala de Bistrita e cel mai bine vazuta si recunoscuta in toata Romania. De această oaie ne ocupam, in Bistrita-Nasaud, de 25 de an".
Ioan Campean, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Bistrita, spune: "Fata de turcana alba, care ajunge doar la 40-50 de kilograme, acestea ating 60-70 de kilograme, au o perioada a lactatiei mai lunga si laptele mai gras. Da in jur de 80-100 de litri de lapte pe sezon fata de 60-70 de litri, o oaie obisnuita si cam 4,5 kilograme de lana fata de 2-2,5 turcana. Se vede de la an la an ca sunt tot mai bune. Bala de Bistrita e o subvarietate a rasei Turcană alba. Noi, incercand sa omologam această subvarietate, am constatat ca nu era omologata nici Turcana. Bala de Bistrita e cel mai bine vazuta si recunoscuta in toata Romania. De această oaie ne ocupam, in Bistrita-Nasaud, de 25 de an".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 3.31 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News